Ηλεκτρονική Έκδοση

Ιαπωνία: Θα επαναλειτουργήσουν δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες

Ο κυβερνήτης της ιαπωνικής νομαρχίας της Καγκοσίμα ενέκρινε την Παρασκευή την επανεκκίνηση των πυρηνικών αντιδραστήρων Σεντάι 1 και 2, των πρώτων που ανταποκρίνονται στις αυστηρότερες προδιαγραφές μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα το 2011.

Ο πυρηνικός σταθμός Σεντάι (φωτ: EPA/KYUSHU ELECTRIC POWER CO) Ο πυρηνικός σταθμός Σεντάι (φωτ: EPA/KYUSHU ELECTRIC POWER CO)

Ο κυβερνήτης Γιουισίρο Ίτο έδωσε το πράσινο φως για την επεναλειτουγρία των δύο αντιδραστήρων, βάσει εγγυήσεων που προσφέρθηκαν από την Kyushu Electric Power, την εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό και από την κυβέρνηση που θέλει να λειτουργήσουν ξανά όλες οι εγκαταστάσεις που θεωρούνται ασφαλείς.
 
Προηγήθηκε η θετική εισήγηση της νομαρχιακής συνέλευσης, μετά από ανάλογη σύσταση που είχε διατυπώσει χθες μια ειδική επιτροπή.
 
Ο δήμος του Σατσουμασεντάι, στον οποίο βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, είχε προηγουμένως συμφωνήσει κι αυτός να επαναλειτουργήσουν οι αντιδραστήρες και ο κυβερνήτης είχε αποφασίσει να μην συμβουλευτεί τους άλλους γύρω δήμους, καθώς ο νόμος δεν τον υποχρέωνε να το κάνει.

Οι περισσότεροι Ιάπωνες αντιτάσσονται στην επαναλειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα Οι περισσότεροι Ιάπωνες αντιτάσσονται στην επαναλειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα

Εκκρεμεί η έγκριση της δεξιάς κυβέρνησης του Σίνζο Άμπε, η οποία θεωρείται βέβαιη. Θα ακολουθήσουν τεχνικές διαδικασίες που αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2015.
 
Οι οικολόγοι έχουν καταγγείλει την απόφαση της νομαρχίας Καγκοσίμα.
 
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Ιαπώνων αντιτάσσεται στην επαναλειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων. Περίπου 16.000 άνθρωποι είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Τόκιο τον περασμένο Σεπτέμβριο.
 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πυρηνικά
Ιαπωνία