Ηλεκτρονική Έκδοση

Γερμανία και Γαλλία ασθενούν

Κάτω από τις προσδοκίες κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία το Σεπτέμβριο μετά τη μεγάλη βουτιά του Αυγούστου, ενώ στάσιμη κάτω από το νερό είναι αντίστοιχα η παραγωγή στη Γαλλία. Στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες για κατρακύλα στην ύφεση του πυρήνα της ευρωζώνης, μαζί με την “ασθενή” περιφέρεια.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,1% το Σεπτέμβριο, μετά από πτώση 3,1% τον Αύγουστο, χάνοντας τις εκτιμήσεις για άνοδο 2% σε δημοσκόπηση των οικονομολόγων.

Η κατασκευαστική παραγωγή υποχώρησε 1,2%. Η παραγωγή του μεταποιητικού τομέα αυξήθηκε 1,7%.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες για το Σεπτέμβριο αυξήθηκαν μόλις 0,8% σε μηνιαία βάση, μέγεθος πολύ χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 2%. Τα απογοητευτικά στοιχεία οδήγησαν ορισμένους αναλυτές την Πέμπτη να εκτιμήσουν ότι η γερμανική οικονομία πιθανότατα συρρικνώθηκε και πάλι το γ΄ τρίμηνο, κάτι που σημαίνει ότι εισήλθε σε τεχνική ύφεση ή δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης της παραγωγής.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία υποχώρησε 0.2% το δεύτερο τρίμηνο του 2014 και μια ακόμη πτώση (στοιχεία δημοσιοποιούνται την ερχόμενη εβδομάδα) θα ρίξει τη χώρα, επισήμως, σε τεχνική ύφεση.

Πολύ λίγο, πολύ αργά;” αναρωτιέται ο αναλυτής της ING, Κάρστεν Μπρζέσκι, για τα αδύναμα δειλά στοιχεία του Σεπτεμβρίου. Λέει πως “τα σημερινά στοιχεία από τη Γερμανία μπορεί να δείχνουν μια δειλή ανάταση από την τελευταία βουτιά τον Αύγουστο, αλλά το ριμπάουντ της βιομηχανικής παραγωγής δεν δείχνει αρκετό ίσως για να διώξει τους φόβους μιας κατρακύλας στην ύφεση”

Παράλληλα αμετάβλητη διατηρήθηκε η γαλλική βιομηχανική παραγωγή του Σεπτεμβρίου, σε μηνιαία βάση, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών για συρρίκνωση 0,2%.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία για τον Αύγουστο, η βιομηχανική παραγωγή είχε υποχωρήσει κατά 0,2%, έναντι αρχικής εκτίμησης για αμετάβλητη παραγωγή.

Σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας υποχώρησε τον Σεπτέμβριο κατά 0,3%, όπως και τον Αύγουστο, διαψεύδοντας οριακά τους αναλυτές, που είχαν προβλέψει πτώση 0,4%.

Σε προσαρμοσμένη βάση, οι εξαγωγές σημείωσαν άλμα 5,5%, σχεδόν καλύπτοντας την πτώση του προηγούμενου μήνα κατά 5,8%. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,4% το Σεπτέμβριο, έπειτα από πτώση 1,3% τον προηγούμενο μήνα. Αλλά οι οικονομολόγοι λένε ότι τα στοιχεία από τη βιομηχανία δεν δείχνουν ακόμα ισχυρά για να αναχαιτίσουν τους φόβους ύφεσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Οικονομική κρίση
Ευρωζώνη
Eurogroup
Ευρωπαϊκή Ένωση