Ηλεκτρονική Έκδοση

Success μπλουμ στο χρηματιστήριο

Μετά το Eurogroup του νέου μνημονίου της αποτυχίας

Τελευταία ενημέρωση:

Νέες βαριές απώλειες στο χρηματιστήριο μετά το Eurogroup που επιβεβαιώσε ότι το “ελληνικό δράμα” θα συνεχιστεί με νέες αξιολογήσεις και προληπτικές μνημονιακές στηρίξεις υπό εποπτείαι, στη σκιά των αποτυχημένων τραπεζικών stress test.

Ξένοι θεσμικοί ξεπουλούν όσο όσο, «πυροβολώντας» ξανά τις τράπεζες Ξένοι θεσμικοί ξεπουλούν όσο όσο, «πυροβολώντας» ξανά τις τράπεζες Οι πιέσεις αυξάνονται και ο Γενικός Δείκτης κινείται (15.15) κάτω από τις 925 μονάδες, με την πτώση να φτάνει το 4%.

Χαμηλός τζίρος στα 60 εκατ. ευρώ μόλις ενδεικτική της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 44,845 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει σε ποσοστό 4,45%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε ποσοστό 1,72%.

Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (-7,50%), της Ελλάκτωρ (-6,79%), της Πειραιώς (-6,72%), της Τέρνα Ενεργειακή (-6,11%), της MIG (-5,91%) και της Eurobank (-4,81%).

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο καταγράφουν οι δείκτες των Μέσων Ενημέρωσης (+3,70%) και της Ακίνητης Περιουσίας (+1,67%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (-5,60%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-4,78%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-4,56%) και των Κατασκευών (-4,09%).

Ανοδικά κινούνται 19 μετοχές, 68 πτωτικά και 14 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Παϊρης +29,03%, ΓΕΚΕ +7,14%, ΑΛΚΟ +4,87% και Paperpack +4,81%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Dionic -20,00%, ΑΤΤΙ-ΚΑΤ -16,67%, Χαλκόρ -12,13% και Ιντερτέκ -9,87%.

Μόλις 30'-40' μετά την έναρξη της συνεδρίασης δεν είχε γίνει καν πράξη στη μετοχή της CC HBC, στον ΟΛΠ είχαν αλλάξει χέρια όλα και όλα 19 κομμάτια, και το 1 εκατ. ευρώ τον είχαν υπερβεί μόλις τρεις τίτλοι, Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική.

Η σκληρή εκδοχή των σεναρίων για την επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο φαίνεται να επικρατεί στις Βρυξέλλες αλλά και στο Βερολίνο σύμφωνα με αρθογράφους του γερμανικού Τύπου, που σημειώνουν ότι αυτή τη στάση επιβάλουν η λογική και ο πραγματισμός, μιας και έξι χρόνια μετά την κρίση η χώρα δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει το αίσθημα εμπιστοσύνης των επενδυτών. 

Οι τράπεζες υποχωρούν, παρά τις φανφαρολογίες για τα δήθεν επιτυχημένα stress test.

Στην πράξη, από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες μόνο μια (Alpha) πέρασε το τεστ. Άλλη μια (η Πειραιώς) κόπηκε για τεχνικούς λόγους. Η Εθνική και η Eurobank, όμως, κόπηκαν κανονικότατα.

Απλά η αποτυχία τους αυτή συνοδεύτηκε στην έκθεση της ΕΚΤ από έναν αστερίσκο που έλεγε ότι έχουν καταθέσει ήδη σχέδια αναδιάρθρωσης που “δυναμικά” θα τις καταστήσουν “βιώσιμες” ύστερα από 2-3 χρόνια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Χρηματιστήριο Αθηνών