Ηλεκτρονική Έκδοση

Για την ερχόμενη άνοιξη

Σενάρια πρόωρων εκλογών και στην Ιταλία

Ο 98χρονος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζ. Ναπολιτάνο προτίθεται να παραιτηθεί

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο προτίθεται να παραιτηθεί του αξιώματός του πριν το τέλος του έτους, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα. Το ενδεχόμενο παραίτησης προβληματίζει και κυοφορεί σενάρια πρόωρων εκλογών για την ερχόμενη άνοιξη.

Ο Ναπολιτάνο, 89 ετών, σύμφωνα με την Λα Ρεπούμπλικα, φέρεται να έχει λάβει την απόφασή αυτή για λόγους υγείας . Τον ερχόμενο Ιούνιο ο Ναπολιτάνο θα κλείσει τα ενενήντα και η οικονομική και κοινωνική κρίση, όπως και το ιταλικό εξάμηνο προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον έχουν υποβάλει σε μεγάλο στρες.

Η κεντροαριστερή αυτή εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο Ιταλός πρόεδρος δεν φέρεται διατεθειμένος να περιμένει την έγκριση ενός νέου εκλογικού νόμου, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί έως τώρα.

Σε επίσημο ανακοινωθέν της το οποίο εκδόθηκε πριν λίγο, η ιταλική προεδρία της Δημοκρατίας τονίζει ότι «δεν διαψεύδει αλλά ούτε και επιβεβαιώνει αναφορές του Τύπου σχετικά με το ενδεχόμενο παραίτησης του προέδρου».

Στο σχετικό ανακοινωθέν ,παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι κατά την επανεκλογή του από το κοινοβούλιο της Ρώμης, στις 20 Απριλίου του 2013, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο «αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις και τα όρια - τα οποία ήταν και χρονικού χαρακτήρα- εντός των οποίων αποδεχόταν την δεύτερη αυτή θητεία».

«Ο Ναπολιτάνο ήταν και είναι ο θεματοφύλακας και εγγυητής του Συντάγματος. Δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε ευγνώμονες», σχολίασε ο Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Γκρατσιάνο Ντελρίο ο οποίος, για την διαδικασία επανεκλογής προσβλέπει «στην ευρύτερη δυνατή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».

Η δε πρόεδρος της ιταλικής βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι ευχήθηκε «τα κόμματα να προβληματισθούν εγκαίρως σχετικά με την όλη κατάσταση και τις ανάγκες που προκύπτουν» και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως «η Ιταλία είναι έτοιμη, εδώ και καιρό, να αποκτήσει γυναίκα πρόεδρο της Δημοκρατίας».

O ιταλός πρόεδρος είχε επανεκλεγεί για δεύτερη επταετή θητεία, τον περασμένο Απρίλιο, μετά από εμφανή αδυναμία του κοινοβουλίου να βρει κάποια άλλη εναλλακτική. Μέχρι τώρα, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα παρέμενε στην προεδρία της Δημοκρατίας έως την έγκριση ενός νέου εκλογικού νόμου. Αλλά η κεντροαριστερά του Ματέο Ρέντσι και η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι δεν έχουν καταφέρει να βρουν μια σχετική συμφωνία και ο χρόνος περνάει.

«Ο πρόεδρος Ναπολιτάνο είναι εγγύηση για όλη την χώρα», σχολίασε ο Ρέντσι. Οι πολιτικοί παρατηρητές, όμως, αρχίζουν ήδη να διερωτώνται: θα μπορέσει να εξασφαλισθεί ευρεία συμφωνία - και με το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέππε Γκρίλλο - για την εκλογή νέου προέδρου, ή αρχίζει μια φάση πολιτικής αστάθειας; Και από την κεντροαριστερά διαρρέει, τέλος, ότι ο Ματέο Ρέντσι σκέφτεται να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, την ερχόμενη άνοιξη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εκλογές
Οικονομική κρίση
Ιταλία