Ηλεκτρονική Έκδοση

Σε ισχύ από το 2012 οι κανόνες εμπλοκής λέει το τουρκικό ΓΕΝ

Συνάντηση Παπούλια-Βενιζέλου

Τελευταία ενημέρωση:

Στη μία το μεσημέρι θα συναντηθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τρέχουσες εξελίξεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στη σκιά των εξελίξεων στην Κύπρο, της συμφωνίας Αθήνας-Λευκωσίας-Καϊρου και των τουρκικών αντιδράσεων για την κυριότητα των ενεργειακών κοιτασμάτων. H Tουρκία παρακολουθεί τη δραστηριότητα των ερευνητικών σκαφών στην ανατολική Μεσόγειο δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ.

φωτ.ΑΜΠΕ φωτ.ΑΜΠΕ Στις 14:00 συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στο υπουργείο Εξωτερικών.

Μετά την διακήρυξη του Καϊρου κατά την οποία συμφωνήθηκε επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε (στον ΣΚΑΪ) ότι επίκειται τριμερής σύνοδος Αθήνας-Λευκωσίας και Τελ Αβίβ, πιθανώς στις αρχές του ερχόμενου έτους με αντικείμενο πάντοτε την ενεργειακή συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή.

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου δήλωσε ότι το τουρκικό ναυτικό παρακολουθεί από απόσταση 900 χιλιομέτρων και με σαφείς οδηγίες να μη παραβιάσει την απόσταση αυτή τη δραστηριότητα των ερευνητικών σκαφών, που εργάζονται στην ανατολική Μεσόγειο για λογαριασμό της ελληνο-κυπριακής πλευράς. Ερωτηθείς εάν η διεθνής άσκηση"Γαλάζια Φάλαινα" που διεξάγεται στην περιοχή έχει σχέση με την ένταση, ο ναύαρχος επανέλαβε ότι "πρόκειται για προγραμματισμένη διετή ασκήση που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της συνεργασίας με τους συμμάχους".

Κληθείς να σχολιάσει τι θα συμβεί εάν πλοία του τουρκικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με άλλα πλοία όπως του Ισραήλ ή Ελληνικά, ο Τούρκος ναύαρχος σημείωσε ότι από τον Ιούνιο του 2012 ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες εμπλοκής που προβλέπουν ότι "κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τρόπο που θα συνιστά κίνδυνο ασφάλειας, θα χαρακτηρίζεται ως απειλή και θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος".

Σημειώνεται ότι η άσκηση "Γαλάζια Φάλαινα" άρχισε στις 6 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την 14η Νοεμβρίου με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας, του Καναδά, καθώς και μιας φρεγάτας από το Πακιστάν.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εξωτερικών
ΑΟΖ
Κυπριακό
Προεδρία της Δημοκρατίας
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Τουρκία