Έντυπη Έκδοση

Ν. Βούτσης: Δεν έχουν τους 180 αλλά στην κρίση δεν ξέρεις

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να εκπλήσσει, ότι η τρέχουσα πολιτική κατάσταση που σκιαγραφείται απ' όσα ακολούθησαν το τελευταίο Eurogroup, δείχνει την αγχώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ψευδώς την είσοδο της χώρας σε κάποια μετα-Μνημόνιο εποχή.

Μια προσπάθεια που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση πέφτει εκ των πραγμάτων στο κενό. Ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις που απασχολούν τα επιτελικά κλιμάκια βρίσκονται αλλού, και εδρεύουν, αυτονόητα, στο μάκρος της κυβερνητικής θητείας που εξαρτάται αποκλειστικά από το αν ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι κοντά ή μακριά από τη ζωτική πλειοψηφία των 180. Εάν δεν είναι κοντά, τότε η χώρα πάει σε πρόωρες εκλογές το αργότερο έως τον Μάρτιο. Εάν όμως δεν απέχει πολύ και ο στόχος φαντάζει εφικτός, τότε σημαίνει ότι ο βίος της κυβέρνησης παρατείνεται και διευρύνονται οι δυνατότητες των κυβερνητικών να διαχειριστούν τις σε βάρος του περιστάσεις και ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει υποστεί συντριπτικό χτύπημα που πιθανόν να επιφέρει πολύ δυσάρεστες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέπειες.

Ο Νίκος Βούτσης, πάντως, από τα πλέον έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και από τους βασικούς του πολιτικού σχεδιασμού, δηλώνει μεν ως θα όφειλε βέβαιος ότι η κυβέρνηση απέχει πολύ από την προεδρική πλειοψηφία, ωστόσο δεν αποκλείει αιφνιδιασμούς επικαλούμενος τον καιρό της κρίσης και γενικώς παρουσιάζεται επιφυλακτικός. Ο κ. Βούτσης ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του («Ημερησία») σημειώνει: «Είναι προφανές πως τίποτα δεν προεξοφλούμε γιατί ο πολιτικός χρόνος σε καιρό κρίσης και οι αιφνιδιασμοί έχουν πολύ διαφορετική διάρκεια και ένταση από ό,τι είχαμε συνηθίσει προ κρίσεως. Η εκτίμησή μας όμως κάθε μέρα γίνεται και πιο στέρεη για το ότι δεν υπάρχει η "πολιτική" πλειοψηφία των 180, λόγω του πλήθους των δεδομένων -εσωτερικών και εξωτερικών- που διαμορφώνουν ένα κλίμα πάρα πολύ αρνητικό για όσους θα ήθελαν να βοηθήσουν την κυβέρνηση στην παράταση του βίου της και στην παραπέρα εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών». Και στη συνέχεια απαντάει σε όσους από τον εσωκομματικό χώρο έχουν εκφράσει ενστάσεις, πως δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παρεξηγηθεί για παιχνίδι συνδιαλλαγών με στόχο να σχηματιστεί η πλειοψηφία των 121 βουλευτών που θα αποτρέψει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή: «Εμείς δεν έχουμε υποσχεθεί σε κανέναν και δεν μας έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο σχετικά με την επανεκλογή του με τα ψηφοδέλτιά μας, σας απαντάω λοιπόν ευθέως και όχι υπαινικτικά. Από εκεί και πέρα βεβαίως οι πολιτικές διεργασίες της προσεχούς περιόδου θα είναι καταιγιστικές και δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν όσοι έχουν βάλει στην προπαγάνδα τους τα τελευταία τρία χρόνια το στοιχείο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συμμαχίες. Ο νοών νοείτω»...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ