Έντυπη Έκδοση

ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ»

Οι δανειστές πιέζουν για τις μεταρρυθμίσεις

Κλειδί για τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος χαρακτηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την επικείμενη αξιολόγηση της ελληνικής Οικονομίας, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι δεν θα δεχθούν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μνημονιακών προαπαιτούμενων.

Ο Σόιμπλε το λέει ξεκάθαρα. Πάρτε τα μέτρα που συμφωνήσαμε για να συνεχίσουμε Ο Σόιμπλε το λέει ξεκάθαρα. Πάρτε τα μέτρα που συμφωνήσαμε για να συνεχίσουμε Με το χρόνο να τελειώνει, γεγονός που αποτελεί βαρίδι μόνο για την ελληνική πλευρά, οι εταίροι-δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει στην Αθήνα ότι χωρίς συμφωνία στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει περίπτωση «επόμενης μέρας» του προγράμματος.

Σε αυτό το κλίμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έβαλε το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση ώστε να αποφύγει την παράταση του υφιστάμενου Μνημονίου. Οπως είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Ecofin της Παρασκευής, στην Ελλάδα η εξέταση της πορείας του προγράμματος δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρωθεί γιατί σημαντικά τμήματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, κάτι που -όπως ανέφερε- είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Γι' αυτό απευθύναμε όλοι έκκληση στην Ελλάδα να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα» τόνισε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας πως είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση μπορεί κανείς πιθανώς να κάνει ή να μην κάνει μετά το τέλος του προγράμματος.

Ο ίδιος ανέφερε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες, συμπληρώνοντας όμως πως δεν είμαστε ακόμη στο σημείο να έχει εξαλειφθεί ενδεχόμενος κίνδυνος.

Αναταράξεις

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν να συμφωνήσουν με τον κ. Σόιμπλε αναφέροντας ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η ανασκόπηση και μετά θα έρθει η συμφωνία, προσθέτοντας ότι «δεν λέμε ότι είναι μία συζήτηση χωρίς προβλήματα. χωρίς αναταράξεις. Και οι άλλοι έχουν τις θέσεις τους. Αλλά έξι μήνες πριν αν λέγαμε ότι συζητάμε για γραμμή πίστωσης και όχι για νέο δάνειο, τι θα έλεγε ο κόσμος, αυτός που καταλαβαίνει το κλίμα; Θα πίστευε ότι δεν θα μιλάμε για νέα μέτρα, και όμως δεν μιλάμε για νέα μέτρα. Υπάρχει σαφέστατη αλλαγή στάτους που ναι, γίνεται με ένταση», σχολίασαν.

«Συζητάμε επίσης μόνο για διαρθρωτικά μέτρα, δεν λέμε για μείωση μισθών, συντάξεων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν».

Τα δεδομένα δείχνουν ότι πλέον η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί πλήρως την υπογραφή ενός ακόμα Μνημονίου και πλέον «τρέχει» να προλάβει το κρίσιμο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, πριν από το Eurogroup η Αθήνα θα πρέπει να λειάνει τις γωνίες στα καυτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης με πρώτα στην ατζέντα να είναι:

Ασφαλιστικό: Η κυβέρνηση επιμένει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για νέες παρεμβάσεις, αλλά κυρίως εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ενδωκυβερνητική αναταραχή, εφόσον χρειαστεί να ψηφιστούν από τη Βουλή νέα μέτρα. Ως εκ τούτου, επιθυμεί να μεταθέσει τις συζητήσεις για μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από την πλευρά της πάντως η τρόικα επαναλαμβάνει ότι όλα τα θέματα πρέπει να συζητηθούν και να αποφασιστούν πριν από το τέλος του χρόνου, καθώς δεν συμμερίζεται τις κυβερνητικές ανησυχίες για πολιτική αναταραχή και προτάσσουν τη βιωσιμότητα των ταμείων, έστω και αν χρειαστεί να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.

Εργασιακά: Παρά την αντίθεση της κυβέρνησης να ανοίξει το θέμα η τρόικα επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Αντίθετα προσέγγιση υπάρχει στις αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου.

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Η τρόικα δεν αρκείται στις κυβερνητικές εξαγγελίες περί αυξομειώσεων στους μισθούς και απαιτεί επιπλέον μειώσεις, βάζοντας στο στόχαστρο τις πρόσθετες αμοιβές και την κατάργηση του φραγμού της «υπερβάλλουσας μείωσης».

Συντελεστές ΦΠΑ: Οι δανειστές συνεχίζουν να απαιτούν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ μεταξύ 19% και 21% σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες, χωρίς γεωγραφικές εξαιρέσεις. Αντίθετα το υπουργείο θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν θα λειτουργήσει, ειδικά από τη στιγμή που προβλέπει την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά.

Δημοσιονομικό κενό 2015: Οσο καθυστερεί η αξιολόγηση από τους ελεγκτές, η τρόικα αυξάνει το δημοσιονομικό κενό. Πλέον με αφορμή και τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι δανειστές εκτιμούν ότι ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών έχει αυξήσει και αυτό τις εκτιμήσεις του, ωστόσο επιμένει ότι η «τρύπα» μπορεί να κλείσει χωρίς νέα μέτρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Τρόικα
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Μνημόνιο
Ευρωπαϊκή Ένωση
Υπουργείο Οικονομικών
Για το ίδιο θέμα
Φρένο από ΔΝΤ στη χαλάρωση
Ευρωζώνη μνημονίων διαρκείας