Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΑΖΕΡΟΙ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΔΕΣΦΑ

Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές...

Socar: Υπάρχουν και καλύτερα...

Με μία άκρως «σκληρή» δήλωση επανήλθε το Μπακού στην υπόθεση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ, του εθνικού διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου, στην κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων του Αζερμπαϊτζάν, Socar, αποδομώντας την όποια προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης να σημειώσει μία επιτυχία στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο έχει εξαγγείλει το ΤΑΙΠΕΔ και να εξασφαλίσει την εισροή στα κρατικά ταμεία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 του αντιτίμου των 400 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της Socar, Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ, δηλώνει ότι υπάρχουν πολύ πιο προσοδοφόρες και επικερδείς επενδύσεις από τον ΔΕΣΦΑ Ο επικεφαλής της Socar, Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ, δηλώνει ότι υπάρχουν πολύ πιο προσοδοφόρες και επικερδείς επενδύσεις από τον ΔΕΣΦΑ Η αντίδραση από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει σε ενδελεχή έλεγχο της συμφωνίας εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, εξαιτίας του γεγονότος ότι η δραστηριότητα της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων του Αζερμπαϊτζάν, λόγω της συμμετοχής της στην κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος αναμένεται να μεταφέρει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, και του ελέγχου του ΔΕΣΦΑ, ενδέχεται να παρεμποδίσει τον ανταγωνισμό, υπήρξε άμεση.

Στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της ότι η εν λόγω συναλλαγή μπορεί να περιορίσει τον ανταγωνισμό στην αγορά χονδρικής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, γιατί επιτρέπει στη νέα οντότητα να παρεμποδίσει την πρόσβαση των ανταγωνιστών της Socar στο ελληνικό δίκτυο μεταφοράς αερίου.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Socar Ρόβναγκ Αμπντουλάγιεφ καθιστώντας εμμέσως σαφές ότι δεν αποκλείεται η απόσυρση του ενδιαφέροντος που έχει μέχρι στιγμής εκδηλώσει η εταιρεία για τον ΔΕΣΦΑ, σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη και η Ελλάδα έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη τη συμφωνία αυτή από ό,τι εμείς» και πως «υπάρχουν πολύ πιο προσοδοφόρες και επικερδείς επενδύσεις από τη συγκεκριμένη στις οποίες μπορούμε να στραφούμε».

Ταυτόχρονα, ο ίδιος αποκάλυψε ότι είχε προηγηθεί διμερής συμφωνία -και μάλιστα γραπτή- με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία «κάλυπτε» τα «σημεία» που έχουν σχέση με την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η Socar έχει δεσμευθεί πως δεν πρόκειται να ασκήσει εμπορική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Παρά ταύτα, ο επικεφαλής της Socar δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με τα ευρωπαϊκά όργανα. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της επιχείρησης επισημαίνεται ότι «η Socar αναγνωρίζει και εκτιμά το χρόνο, την προσπάθεια και τους πόρους που έχουν αφιερώσει οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον σκοπό αυτό, τον έλεγχο της δραστηριότητάς της, και σκοπεύει να εξακολουθήσει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Θα συνεχίσουμε την εποικοδομητική συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΤΑΙΠΕΔ
Συγχωνεύσεις & εξαγορές
Επενδύσεις
Ιδιωτικοποιήσεις
Φυσικό αέριο
Αποκρατικοποιήσεις
ΔΕΣΦΑ