Έντυπη Έκδοση

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΥΦΟΡΙΑ Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

Μακρύς ο δρόμος για την οριοθέτηση της ΑΟΖ

Τη δικαιολογημένη ευφορία για την υπογραφή της τριμερούς κοινής διακήρυξης Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στο Κάιρο διαδέχεται πλέον ο προβληματισμός για το επόμενο βήμα της Αγκυρας, η οποία θεωρεί πως απειλείται με απομόνωση, παρά το ότι έχει τονιστεί ότι η συνεργασία των τριών χωρών δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας.

Αναστασιάδης, Σίσι, Σαμαράς σε στιγμές ευτυχίας Αναστασιάδης, Σίσι, Σαμαράς σε στιγμές ευτυχίας Η διακήρυξη του Καΐρου, εκ των πραγμάτων δημιουργεί νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και διαμορφώνει «συμμαχίες» στη βάση των συμφερόντων που δημιουργούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Η διακήρυξη περιέχει σημαντικές αναφορές που ικανοποιούν και τις τρεις χώρες, καθώς γίνεται για ακόμα μία φορά έκκληση στην Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και διατυπώνεται η υποστήριξη στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Αιγύπτου, όπως τουλάχιστον υλοποιείται στο βαθμό που υλοποιείται υπό την καθοδήγηση του νέου ισχυρού άντρα της χώρας Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι. Επίσης δημιουργεί τη βάση για μελλοντική οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ με όρια στα σημεία που εκτείνονται οι ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου, παρά τις περί αντιθέτου βλέψεις της Τουρκίας.

Είναι μια αρχή

Στις κοινές δηλώσεις που έκαναν οι τρεις ηγέτες στο Κάιρο, ο πρόεδρος Αλ Σίσι, ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισαν πως η διακήρυξη και η τριμερής συνάντηση αποτελούν ουσιαστικά την απαρχή της συνεργασίας.

Η εμβάθυνση της συνεργασίας των τριών χωρών, η οποία ξεκίνησε με συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και συνεχίζεται με επαφές και των υπουργών αρμόδιων για θέματα ενέργειας (στις 24 Νοεμβρίου) και η οποία έλαβε μια πιο επίσημη διάσταση προχθές, έρχεται να ικανοποιήσει όχι μόνο τα συμφέροντα Λευκωσίας, Αθήνας και Καΐρου, αλλά και τις παραινέσεις χωρών που ενδιαφέρονται για την ομαλότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Βήμα για ΑΟΖ

Αν και η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος - Κύπρου και Αιγύπτου είναι ένα θέμα που θα αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο στην Αθήνα για να ακολουθήσουν πολύπλοκες τεχνικές διεργασίες, η διακήρυξη αποτελεί δήλωση πρόθεσης. Εκ των πραγμάτων στη διαδικασία θα ληφθεί υπόψη και ο παράγοντας της Τουρκίας.

Στο κοινό ανακοινωθέν του Καΐρου αναφέρεται ότι: «Οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει».

Η αναφορά σε θαλάσσιες ζώνες και όχι σε ΑΟΖ έχει τη σημασία της και αφήνει περιθώρια χειρισμών. Σε πρώτη φάση, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε συμφωνία με την Αίγυπτο για καθορισμό της περιοχής Ερευνας και Διάσωσης, όπως έγινε προσφάτως και με την Κύπρο. Η περιοχή αυτή συμπίπτει με το FIR. Από κει και πέρα θα υπάρξουν επαφές με στόχο να πειστεί και η Τουρκία να μπει σε διάλογο, ως ενδιαφερόμενη χώρα. Αυτό που θα τεθεί ως όρος είναι ο σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας το οποίο δεν έχει υιοθετήσει η Αγκυρα.

Τέλος στις προκλήσεις

Στο ανακοινωθέν περιλαμβάνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και καλείται η Τουρκία να σταματήσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός της θαλάσσιας ζώνης του νησιού και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον. Γίνεται επίσης αναφορά σε μία δίκαιη συνολική και διαρκή λύση του Κυπριακού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η έκκληση αυτή από την Αίγυπτο, η οποία είναι μια από τις σημαντικότερες χώρες του Αραβικού κόσμου με σημαντική επιρροή στην Ισλαμική Διάσκεψη, δημιουργεί ερείσματα για τις ελληνικές θέσεις σε οργανισμούς στους οποίους η Τουρκία μέχρι τώρα μπορούσε χωρίς ουσιαστικό αντίλογο να επιβάλλει την πολιτική της.

Η θετική στάση της Αιγύπτου έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας, ανταποδίδεται με την στήριξη δύο χωρών μελών της Ε.Ε., στην προσπάθεια του στρατηγού Αλ Σίσι να εδραιωθεί στην εξουσία.

Ανάγνωση Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός στη δική του δήλωση ανέφερε πως η συζήτηση που είχε με τον Αλ Σίσι και τον πρόεδρο Αναστασιάδη «παίρνει διαστάσεις πολυσήμαντες για το θέμα της επανένωσης της Κύπρου με σεβασμό στη δικαιοσύνη και την Ιστορία τερματίζοντας παράλληλα τις απαράδεκτες προκλήσεις σε βάρος της το τελευταίο διάστημα». Σημείωσε ότι δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας «που απειλεί ως ιδεολογία και καθεστώς να εγκαταστήσει τον τρόμο».

Οι πυλώνες

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης περιέγραψε στις δηλώσεις του τους τέσσερις πυλώνες της τριμερούς συνεργασίας σημειώνοντας πως ο πρώτος είναι η πολιτική συνεργασία μέσω διπλωματικού συντονισμού των δράσεων των τριών χωρών σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για συμπράξεις, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού, του πολιτισμού και της ναυτιλίας. Ο τρίτος πυλώνας είναι η δημιουργία κοινού μετώπου για αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν την Ανατολική Μεσόγειο, όπως η τρομοκρατία, η ξενοφοβία και ο θρησκευτικός διαχωρισμός και ο τέταρτος η ανάδειξη των τριών χωρών σε πρότυπο «εποικοδομητικής και επωφελούς συνεργασίας στην εύφλεκτη κοινή μας περιοχή».

Συνέχεια με Ισραήλ

Χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «η τριμερής Σύνοδος στο Κάιρο δεν περιορίζεται στις τρεις χώρες, αλλά ανοίγει το δρόμο και σε άλλα κράτη της περιοχής να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν είτε εξ ολοκλήρου είτε σε επιμέρους τομείς».

Σημείωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία για μια νέα τριμερή με την Ελλάδα και το Ισραήλ. Το πρώτο βήμα θα γίνει με την επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ στις 2 Δεκεμβρίου.

Φόρμουλα ΟΗΕ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Αϊντα φέρεται να έχει προτείνει τη σύσταση κοινής επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για τα θέματα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου, μετά τη λύση του Κυπριακού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΑΟΖ
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Εξωτερική πολιτική
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Τουρκία
Συνεργασίες/Προγραμματα
Κύπρος
Αίγυπτος