Έντυπη Έκδοση

Ψηφίζουν από χθες οι Καταλανοί, έστω για την περηφάνια τους

Οι Καταλανοί άρχισαν να ψηφίζουν χθες για την ανεξαρτησία της περιφέρειάς τους, μια συμβολική ψηφοφορία χωρίς νομική αξία αλλά πολυαναμενόμενη, η οποία διοργανώθηκε παρά την απαγόρευσή της από τη δικαιοσύνη έπειτα από αίτημα της Μαδρίτης, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Και ο Πέπε Γκουαρντιόλα -τώρα της Μπάγερν- ψηφίζει για το δικαίωμα των Καταλανών να αυτοπρο-σδιορίζονται Και ο Πέπε Γκουαρντιόλα -τώρα της Μπάγερν- ψηφίζει για το δικαίωμα των Καταλανών να αυτοπρο-σδιορίζονται Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 9.00 το πρωί όπως είχε προγραμματιστεί στη Βαρκελώνη. Οι ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα: «Θέλετε η Καταλονία να γίνει κράτος;» και αν ναι, «Θέλετε να είναι ανεξάρτητο;».

Δυνητικά περίπου 5,4 εκατομμύρια κάτοικοι, συμπεριλαμβανομένων των νέων άνω των 16 ετών και των αλλοδαπών, μπορούν να ψηφίσουν. Η Καταλονία έχει 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, και η Ισπανία συνολικά έχει 47 εκατομμύρια.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές του «όχι» επρόκειτο να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο μισός πληθυσμός αυτής της πλούσιας περιφέρειας της βορειοανατολικής Ισπανίας θέλει την ανεξαρτησία.

Αυτή η ημέρα της «9-Ν» (9ης Νοεμβρίου) είναι το τελευταίο επεισόδιο χρονολογικά μιας μακράς σειράς διενέξεων με τη Μαδρίτη, η οποία αρνείται να χορηγήσει μεγαλύτερη αυτονομία σε μια περιοχή που ήδη έχει ευρείες εξουσίες.Η έντονη αυτή αντιπαράθεση, η διαφθορά στο σύνολο της πολιτικής τάξης και η οικονομική κρίση έστρεψαν πολλούς Καταλανούς προς την πλευρά αυτών που ζητούν αυτονομία οι οποίοι υπόσχονται «μια καλύτερη χώρα» χωρίς την Ισπανία.

Το μικρό κεντρώο κόμμα UpyD κατέθεσε χθες στη Βαρκελώνη μία προσφυγή για «μη συμμόρφωση και παράβαση καθήκοντος» εναντίον του προέδρου της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, και δύο στελέχων της κυβέρνησής του, τους υπουργούς Παιδείας, Ιρένε Ριχάου και Εσωτερικών, Ραμόν Εσπαδαλέρ, σύμφωνα με το έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην προσφυγή ζητούσε «την εκκένωση και το κλείσιμο» από τις δυνάμεις ασφαλείας «των σχολείων και άλλων δημοσίων κτιρίων όπου διεξάγεται η διαβούλευση», η «κατάσχεση κάθε υλικού» που χρησιμοποιείται για την ψηφοφορία όπως και η «σύλληψη και η παραπομπή στη Δικαιοσύνη των αυτουργών, των συνεργών τους και άλλων υπευθύνων» που οργάνωσαν αυτή την ψηφοφορία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία
Ματιές στον κόσμο