Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΟΥ

25 χρόνια χωρίς Τείχος

Η Γερμανία γιόρτασε χθες την 25η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, με σειρά εκδηλώσεων που κορυφώθηκαν όταν περίπου 8.000 μπαλόνια αφέθηκαν στον αέρα το βράδυ για να φωτίσουν τον ουρανό πάνω από το Βερολίνο.

Αυτό το τμήμα του Τείχους και της «νεκρής ζώνης» έχει μείνει ανέπαφο για λόγους τουριστικούς, αλλά και για λόγους μνήμης... Αυτό το τμήμα του Τείχους και της «νεκρής ζώνης» έχει μείνει ανέπαφο για λόγους τουριστικούς, αλλά και για λόγους μνήμης... Η Φιλαρμονική και η χορωδία του Βερολίνου έπαιξε την «Ωδή στη Χαρά» από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, τον ύμνο της ενότητας και της ειρήνης της Ευρώπης.

Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προήδρευσε των εορταστικών εκδηλώσεων, που περιλάμβαναν παραστάσεις μουσικών καλλιτεχνών, όπως του βετεράνου του γερμανικού ροκ, Ούντο Λίντενμπεργκ, του σταρ της γερμανικής τέκνο, Πάουλ Καλκμπρένερ, ο οποίος μαζί με τον βρετανό Πίτερ Γκάμπριελ συμμετείχε το βράδυ σε συναυλία στην ιστορική Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Η Μέρκελ εγκαινίασε μεγάλη έκθεση στο Bernauer Strasse Memorial για το Τείχος του Βερολίνου, στο δρόμο που μέσα σε μια νύχτα χωρίστηκε στα δύο, όταν το τείχος υψώθηκε ξαφνικά τον Αύγουστο του 1961 για να σταματήσει τη μαζική έξοδο των Ανατολικογερμανών προς τη Δύση.

Τουρίστες

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επισκέπτες, Γερμανοί και ξένοι, τιμούν το γεγονός αυτό που σηματοδότησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και ανήγγειλε την επανένωση της Γερμανίας και της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τουρισμού Visit Berlin.

Η ανείπωτη ευτυχία των Γερμανών που έσμιξαν ξανά εκείνο το βράδυ, έπειτα από 28 χρόνια ενός οδυνηρού χωρισμού που σφραγίστηκε επανειλημμένα από οικογενειακά δράματα, αποτελεί μια από τις δυνατότερες εικόνες του εικοστού αιώνα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις υπό το σύνθημα «Το θάρρος της ελευθερίας» κορυφώθηκαν με την απελευθέρωση των φωτεινών μπαλονιών που, από το βράδυ της Παρασκευής, σχημάτιζαν κατά μήκος 15 χλμ. τη διαδρομή του πρώην τείχους. Συμβολίζουν τα αναμμένα κεριά των Ανατολικογερμανών που ζητούσαν περισσότερη ελευθερία από ένα γηράσκων σταλινικό καθεστώς. Τα πρώτα μπαλόνια αφέθηκαν πάνω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, τα τελευταία πάνω από τη γέφυρα Bornholmer Strasse, πρώτο σημείο διέλευσης μεταξύ του Ανατολικού και του Δυτικού Βερολίνου που άνοιξε στις 9 Νοεμβρίου 1989 στις 23.30' το βράδυ. «Αυτή η πόλη έχει γράψει (μία σελίδα) της ιστορίας», σχολίασε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ που μεγάλωσε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. «Η ανάγκη του ανθρώπου για ελευθερία δεν μπορεί να καταστέλλεται επ' άπειρον», δήλωσε σε παρέμβασή της σε εκδήλωση στο μουσείο Neue Nationalgalerie χθες βράδυ.

Χωρίς προσκλήσεις

Σε αντίθεση με την 20ή επέτειο, φέτος κανένας εν ενεργεία αρχηγός κράτους ή κυβέρνησης δεν προσκλήθηκε, προκειμένου να αποδοθεί καλύτερα φόρο τιμής στον λαό. Στις 9 Νοεμβρίου του 1989, έπειτα από εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων των Ανατολικογερμανών που ζητούσαν περισσότερη ελευθερία, το κομμουνιστικό καθεστώς προκαλώντας έκπληξη ανακοίνωσε ότι οι πολίτες της χώρας θα μπορούσαν πλέον να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Η 9η Νοεμβρίου είναι ημερομηνία ιδιαίτερα συμβολική στη Γερμανία, γιατί την ίδια ημέρα το 1938 οι ναζί έκαναν ένα φοβερό μαζικό πογκρόμ, που έμεινε στην ιστορία ως η «Νύχτα των Κρυστάλλων». Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Γερμανία