Ηλεκτρονική Έκδοση

Πρώτο βήμα για νέα σελίδα στις σινοιαπωνικές σχέσεις

Μετά από δύο χρόνια έντασης στις σχέσεις Τόκιο-Πεκίνου με αφορμή τα στρατηγικής σημασίας διαφιλονικούμενα νησιά στον Ειρηνικό, οι ηγέτες της Ιαπωνίας και της Κίνας είχαν επίσημες συνομιλίες, στο περιθώριο της συνόδου Ασίας-Ειρηνικού που διεξάγεται στην κινεζική πρωτεύουσα. Eρμηνεύοντας τη γλώσσα του σώματος των δύο ανδρών πάντως, εκτιμάται ότι θα αργήσει πολύ να σπάσει ο πάγος.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως το πρώτο βήμα "για την βελτίωση των διμερών σχέσεων, που διαταράχθηκαν όταν το 2012 το Τόκιο αποφάσισε να πάρει στην κυριότητά του τρία από τα διαφιλονικούμενα νησιά του Ειρηνικού από την ιδιωτική ιαπωνική εταιρεία που τα κατείχε.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σχολίασε πως η σταθερότητα στη σχέση με την Ιαπωνία είναι προς όφελος και των δύο πλευρών. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αποκαταστήσουν σταδιακά τους διαύλους διαλόγου ωστόσο πολιτικοί αναλυτές σχολίασαν ότι ακόμη και η γλώσσα του σώματός τους έδειχνε τη διάσταση που επικρατεί καθώς κατά τη διάρκεια της χειραψίας απέφυγαν να χαμογελάσουν ενώ και το ραντεβού ορίστηκε τρεις ημέρες αφότου οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει ότι πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης.

Πάντως ο Σίνζο Άμπε είπε ότι συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αποφυγής κρίσεων στη θαλάσσια περιοχή και αποφυγής συγκρούσεων όταν γίνονται περιπολίες από πλοία ή από πολεμικά αεροσκάφη.

(Πηγή:BBC, Reuters)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Ιαπωνία
Κίνα