Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ, ΜΗΤΕΡΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ «ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ»

Τρομοκρατούν οι νεοναζί

Νέα επίθεση νεοναζί σημειώθηκε στη γειτονιά που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας. Χτύπησαν τις νυχτερινές ώρες το ισόγειο σπίτι που ζει μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία είναι μητέρα μέλους της «Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό».

 Πρόκειται για γνωστή ομάδα, λένε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που υπέβαλαν μηνύσεις εναντίον τους. Παράλληλα, σήμερα αρχίζει η δίκη των «Αυτόνομων Εθνικιστών», οι οποίοι το 2010, μέρα μεσημέρι, είχαν φορέσει κουκούλες και είχαν επιτεθεί με σιδερολοστούς σε συγκέντρωση αντιφασιστών στους Αμπελοκήπους.

«Γνωστή ομάδα»

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, το βράδυ, μία γνωστή ομάδα στην περιοχή από περίπου 15 νεοναζί χτύπησαν με ξύλα τα παντζούρια της ισόγειας κατοικίας, που ζει η ηλικιωμένη μητέρα του Μάριου Αυγουστάτου, μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό, φωνάζοντας «Συριζαίοι, θα σας γ... ». Η ηλικιωμένη γυναίκα ζει μόνη στο σπίτι και ήταν ανήμπορη να αντιδράσει διότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Στη συνέχεια, οι επιτιθέμενοι έριξαν δύο γκαζάκια στον κάδο που βρίσκεται μπροστά στο σπίτι της. Ακολούθησαν δύο δυνατές εκρήξεις, ο κάδος πήρε φωτιά κι έγιναν ζημιές στα παρακείμενα αυτοκίνητα. Εναντίον τους υποβλήθηκαν μηνύσεις.

Στις 6 το απόγευμα χθες πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Γεωργίου, στον Κορυδαλλό, με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ Κορυδαλλού. Ενημέρωσαν τους κατοίκους για το περιστατικό και τους κάλεσαν να τους απομονώσουν, θυμίζοντας ότι τα ηγετικά στελέχη τους έχουν προφυλακισθεί και επίκειται η δίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Ο Θανάσης Κούρκουλας, μέλος της «Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό», επισημαίνει ότι «παρά τους όρκους πίστης που δίνουν στη δημοκρατία μέσα από τα κελιά, τα τάγματα εφόδου δεν έχουν διαλυθεί και περιμένουν την ευκαιρία να δράσουν στο φως της ημέρας. Χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση».

** Σήμερα το πρωί, στο Ε' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δικάζονται τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης «Αυτόνομοι Εθνικιστές», οι οποίοι το 2010, φορώντας κουκούλες και κρατώντας σιδερολοστούς, είχαν επιτεθεί σε συγκέντρωση φορέων στους Αμπελοκήπους, τραυματίζοντας τρία άτομα, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Αμπελοκήπων και της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό.

Προηγήθηκε η δίκη των 13 ανηλίκων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στη συγκεκριμένη επίθεση. Καταδικάστηκαν με ελαφριές ποινές βάσει του νόμου περί ανηλίκων, χωρίς να τους αναγνωρισθούν ελαφρυντικά (επιμέλεια ανηλίκων από κοινωνικό λειτουργό, υποχρέωση παρουσίας στο ΑΤ της περιοχής ανά τακτά χρονικά διαστήματα).

Αδράνεια ΕΛΑΣ

Σε ανακοίνωσή τους, οι τοπικές οργανώσεις που δέχθηκαν την επίθεση κατηγορούν την αστυνομία για αδράνεια, τονίζοντας ότι ενώ οι αστυνομικοί ήταν παρόντες στη διάρκεια της επίθεσης δεν αντέδρασαν, με αποτέλεσμα οι νεοναζί να απωθηθούν από τους συγκεντρωμένους, 20 λεπτά αργότερα. Στη συνέχεια επενέβη η Αστυνομία και συνέλαβε 45 άτομα.

Η Δ' ΕΛΜΕ Αθηνών, σωματεία εκπαιδευτικών, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι των Αμπελοκήπων, αντιρατσιστικές οργανώσεις καλούν σε αντιφασιστική συγκέντρωση στα δικαστήρια «με αίτημα να καταδικαστούν οι νεοναζί». Η δίκη έχει πάρει ήδη τρεις αναβολές, έπειτα από αιτήματα των κατηγορουμένων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κινήματα/Ομάδες/Δράσεις
ναζισμός/νεοναζισμός
Συγκεντρώσεις/Πορείες
Ρατσισμός
Εκδηλώσεις
Κινητοποιήσεις
Τρομοκρατία