Έντυπη Έκδοση

Λιγότερη λάμψη, περισσότερη ουσία

* Πάει κι αυτό το φεστιβάλ. Χωρίς ιδιαίτερα απρόοπτα. Αν εξαιρέσεις το γιουχάϊσμα που δέχτηκε στην τελετή λήξης ο ανιψιός της τιμώμενης Αννας Συνοδινού, όταν, συγκινημένος, και αφού είπε πως η μεγάλη τραγωδός γλίτωσε σαν από θαύμα τον θάνατο, άρχισε να ευχαριστεί -μεταξύ άλλων- την κ. Βούλτεψη, τον κ. Βορίδη και τον Αντώνη Σαμαρά. Ε, εκεί επικράτησε ένας μικρός πανικός: ειρωνίες, σφυρίγματα κ.λπ. Ο ανιψιός ωστόσο της κ. Συνοδινού ουδόλως πτοήθηκε.

* Πάντως κανείς δεν έκανε κάποια νύξη για το ότι παρ'ολίγον να μην τιμηθούν οι τέσσερις τιμώμενοι (Βούλγαρης, Παπαστάθης, Συνοδινού και Βούλα Ζουμπουλάκη, που κι εκείνη έχει παρουσιάσει βελτίωση στην υγεία της). Επικράτησε η ευγένεια και όλοι ευχαρίστησαν διευθυντή, πρόεδρο,και βέβαια το ΥΠΠΟ που τελικά έδωσε λύση.

* Και μια και ο λόγος για το υπουργείο πολιτισμού, η Αντζελα Γκερέκου ήταν στην τελετή και μίλησε με θερμά λόγια για τους δύο τιμώμενους σκηνοθέτες. Ηρθε στην Θεσσαλονίκη από την προηγουμένη, ξεναγήθηκε στους χώρους του Φεστιβάλ, και είπε τα συνήθη στις κάμερες. Λίγο πριν αφιχθεί, δύο άντρες με σκυλιά σάρωσαν την Αποθήκη Γ' για παν ενδεχόμενο. Οσο για τους εθελοντές επιστρατεύτηκαν «για να φανεί γεμάτος ο χώρος». Με λαμπερά χαμόγελά φυσικά.

* Πάντως, όσοι περίμεναν μια δήλωση από την κ. Γκερέκου ως προς το αν τελικά ο Χάρης Παπαδόπουλος θα είναι ο νέος γενικός διευθυντής του ΕΚΚ, απογοητεύτηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική ανακοίνωση θα γίνει από τον κ. Τασούλα εντός των ερχόμενων ημερών. Τα στοιχήματα υπέρ και κατά δίνουν και παίρνουν κι απ' ότι αντιλαμβανόμαστε δίνεται (εκατέρωθεν) μάχη. Προφανώς ο υπουργός επιθυμεί να καταλαγιάσουν τα πνεύματα πριν προβεί σε δηλώσεις που σε κάθε περίπτωση θα ενοχλήσουν κάποιους.

* Ο Δημήτρης Εϊπίδης και η ΠΕΚΚ έκαναν ανακωχή. Μετά από 2 χρόνια απουσίας, την οποια υπενθύμισε στο κοινό ο εκπρόσωπος της ΠΕΚΚ επί σκηνής κ. Στράτος Κερσανίδης, οι κριτικοί ανακοίνωσαν και πάλι το βραβείο τους από το βήμα του Φεστιβάλ. Αυτή τη φορά χωρίς να ασκήσουν κριτική στο θεσμό...

* Αφαντος τις περισσότερες μέρες ο πρόεδρος του φεστιβάλ Γ. Σμαραγδής. Εμφανίστηκε όμως στην τελετή λήξης -χωρίς ωστόσο να βγάλει κάποιο λόγο. Οπως μάθαμε, τις προηγούμενες μέρες ήταν στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης όπου τιμήθηκε για το έργο του. Κι έχει βάλει μπρος για τον Καζαντζάκη.

* Διακριτική η παρουσία των Village στις αποθήκες του Λιμανιού. Ευτυχώς, δεν «καπελώνουν» με ποπ κορν αισθητική τον χώρο. Φοβόμασταν μήπως βρούμε αγνώριστο το λιμάνι, αλλά, ευτυχώς...

* Βγήκε και η αντί-εφημερίδα του φεστιβάλ που μιμείται σε εμφάνιση την επίσημη (ίδιο χαρτί, ίδιο στυλ). Μας μοιράστηκε έξω από την αποθήκη Γ' την Παρασκευή. Μια έκδοση «για την αθέατη όψη του ΦΚΘ». Τα χώνουν γενικώς: από την -κατά τους συντάκτες- εξευτελιστική αγοραία διαδικασία του pitching (σ.σ. η διαδικασία πλασαρίσματος μιας ταινίας στην Αγορά, σε δυνάμει χρηματοδότες και αγοραστές), που, όπως υποστηρίζουν υποβιβάζει τον κινηματογράφο σε ένα ακόμα προϊόν, μέχρι την εκμετάλλευση, όπως αφήνεται να εννοηθεί, των εθελοντών. Εμείς πάντως θα τα θέλαμε ενυπόγραφα ολ' αυτά. Η υπογραφή «Μπάσταρδες με μνήμη», δεν μας αρκεί.

* Η Χάνα Σιγκούλα, παρά την ηλικία της, παραμένει μια πρώτης τάξεως σώου γούμαν. Τα 'δωσε όλα στην συναυλία της: τραγούδησε από Εντίθ Πιάφ μέχρι Ρόλινγκ Στόουνς. Κι από το «Imagine» μέχρι τον «Υμνο της Χαράς» (σιγομουρμούρισε την μελωδία, με τον δικό της πολύ προσωπικό τρόπο). Κι εξέφρασε -για μια ακόμα φορά- την ντροπή της για το ναζιστικό παρελθόν της πατρίδας της.

* Πολύ γκλάμουρ μπορεί να μην είχε αυτό το φεστιβάλ -είχε όμως ουσία. Το διεθνές διαγωνιστικό ήταν από τα «δυνατότερα» των τελευταίων ετών. Μέτριες οι ελληνικές, με τις εντυπώσεις να κλέβει η «Xenia» του Κούτρα και το «Μικρό Ψάρι» του Οικονομίδη. Ταινίες δηλαδή που έχουν ήδη βγει στις αίθουσες...

* Ποιος θα πάρει τα 800.000 ευρώ των Γάλλων; Ο Γρηγόρης Καραντινάκης ανακοίνωσε τους τυχερούς που θα επιχορηγηθούν από τα Κέντρα Κινηματογράφου της Ελλάδας και της Γαλλίας για τις ελληνο-γαλλικές συμπαραγωγές τους. Ανάμεσά τους οι Χρίστος Γεωργίου («Χρόνια πολλά»), Ελίνα Ψύκου («Ο γιος της Σοφίας») και Γιώργος Ζώης («Stage Fright»). Ταλαντούχοι όλοι τους.

* Ο Δ. Εϊπίδης μας είπε πως το φεστιβάλ είχε φέτος πάω από 96% πληρότητα. Και πράγματι: δεν έπεφτε καρφίτσα στις περισσότερες προβολές. Και του χρόνου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θεσσαλονίκη
Φεστιβάλ
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Κινηματογράφος
Κύριο θέμα
Τα βραβεία του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης