Έντυπη Έκδοση

ΣΩΤΗΡΗΣ ΡΕΚΟΥΜΗΣ (καθηγητής, ραδιοφωνικός παραγωγός και εκδότης)

«Τα εθνικά ΜΜΕ έχουν ημερομηνία λήξης...»

Εδώ και 29 χρόνια έχει τη μακροβιότερη ραδιοφωνική εκπομπή στις ΗΠΑ, την «Ελληνική ώρα του Σικάγου», ενώ από το 1989 εκδίδει, επίσης στο Σικάγο, τη μηνιαία ελληνική εφημερίδα «Ομογένεια», κρατώντας έτσι άσβεστη τη γλωσσική και πολιτιστική παράδοση της Ελλάδας.

Μια σπουδαία φωνή των ελληνοαμερικάνικων ερτζιανών ήρθε στην Αθήνα, προσκεκλημένη από την Ενωση Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων. Ο λόγος για τον καθηγητή εκ Σικάγου Σωτήρη Ρεκούμη, που διατηρεί εδώ και 29 έτη τη μακροβιότερη ραδιοφωνική εκπομπή στην ελληνική γλώσσα εντός ΗΠΑ. Πρόκειται για την «Ελληνική Ωρα του Σικάγου», που είναι τετράωρη και δεν έχει λείψει διόλου από το 1985. Σημειωτέον ότι ο κ. Ρεκούμης εκδίδει επίσης τη μηνιαία Ελληνική εφημερίδα «Ομογένεια» από το 1989.

- 29 χρόνια στον αέρα είναι πολλά! Ως πού θα πάτε;

«Πράγματι, είναι πολλά. Ημουν νιος και γέρασα. Πολλές φορές αναρωτιέμαι πού βρίσκω το κουράγιο να σηκώνομαι τρεις η ώρα το πρωί για να προετοιμάσω το πρόγραμμα, γιατί είναι ζωντανό. Εκτός από τις ηχογραφημένες διαφημίσεις χρειάζεται καθημερινό προγραμματισμό. Το πρόγραμμα βαδίζει προς τη δύση, λόγω πολλών ιδιαιτεροτήτων (το χειριζόμαστε, τα παιδιά μας δεν ενδιαφέρονται να το συνεχίσουν). Οι "Ελληνικές ώρες του Σικάγου" έχουν ημερομηνία λήξεως, όπως και όλα τα άλλα εθνικά μέσα ενημέρωσης. Το φορτίο βαρύ, οι υπευθυνότητες προς την ομογένεια του Σικάγου μεγάλες. Ως πού θα πάμε; Ως το βιολογικό μας τέλος, νομίζω. Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια».

- Εκτός από ραδιοφωνατζής είναι και εφημεριδάς. Τι σας συγκινεί περισσότερο;

«Δεν έχω προτίμηση. Τα πρωινά (6-10 π.μ. Δευτέρα μέχρι Παρασκευή) νιώθω σαν δάσκαλος επειδή είμαι εκπαιδευτικός και έχω διδάξει για τριάντα χρόνια και στα ελληνικά και στα δημόσια αμερικανικά σχολεία. Με τη διαφορά αντί για τάξη 30 μαθητών έχω ένα ακροατήριο μερικών χιλιάδων ατόμων. Τα απογεύματα που δουλεύω την έκδοση της μηνιαίας "Ομογένειας" νιώθω την ικανοποίηση της δημιουργικής συγγραφικής εργασίας. Μου αρέσει η λέξη "ραδιοφωνατζής". Στο Σικάγο (κανένας δεν αγιάζει στον τόπο του), μερικοί με αποκαλούν ραδιοφονιά».

- Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή όλα αυτά τα χρόνια στο ραδιόφωνο;

«Εστυψα τη μνήμη μου να βρω μια καλύτερη στιγμή, που να προέχει όλων των άλλων στιγμών, αλλά δεν τα κατάφερα. Είναι οι άπειρες στιγμές απλών ανθρώπων συμπαροίκων μου, όπου με βλέπουν με ευχαριστούν γιατί τους κρατώ συντροφιά στη μητρική τους γλώσσα και που με τις καθημερινές ειδήσεις από την Ελλάδα, τις διάφορες εκπομπές συνεργατών τους κρατούν άσβεστη τη γλωσσική και πολιτιστική τους παράδοση».

- Οι ακροατές και οι αναγνώστες αναγνωρίζουν το έργο σας;

«Κατά ένα μεγάλο ποσοστό, ναι. Κυρίως, οι μετανάστες - συμπάροικοι της πρώτης γενιάς. Η "Ομογένεια" που εκδίδεται ανελλιπώς κάθε είκοσι του μήνα τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια σε 4.000 αντίτυπα, διανέμεται δωρεάν σε σαράντα τέσσερα ελληνικά ιδρύματα (σχολεία, ενορίες και παντώς είδους ελληνικά καταστήματα και επιχειρήσεις). Γίνεται ανάρπαστη (φυσικά, αφού είναι δωρεάν)».

- Η νέα γενιά των Ελληνο-αμερικανών θέλει να έρχεται σε επαφή με την εκπομπή και την εφημερίδα σας;

«Εχουμε επαφή κυρίως με αυτό το κομμάτι της νέας γενιάς των Ελληνο-αμερικανών που έχουν περάσει από τα 100 ελληνο-αμερικανικά σχολεία ημερήσια και απογευματινά. Το τμήμα αυτό της νέας γενιάς δυστυχώς είναι ποσοτικά πολύ μικρό σε σύγκριση με τους νέους Ελληνο-αμερικανούς δεύτερης και τρίτης γενιάς. Μόνο το 27% των Ελληνο-αμερικανών μιλούν ελληνικά από τους 1.153.000 της απογραφής του 2000 και μόνο 15.000 Ελληνο-αμερικανόπουλα παρακολουθούν ελληνικά σχολεία, ποσοστό 12% περίπου. Το γεγονός πως είμαστε στο Διαδίκτυο (www.thechicagogreekhours.com) 6-10 καθημερινά ζωντανά και στη συνέχεια επαναλαμβανόμενο όλο το εικοσιτετράωρο, βοήθησε έτσι ώστε οι νέοι να μας ακούν ευκαιριακά λόγω της μακροβιότητάς μας».

- Κινδυνεύει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος των Ελληνο-αμερικανών με την Ελλάδα;

«Αμεσα. Από το 1960 έως το 1982 μετανάστευσαν στην Αμερική 210.000 Ελληνες. Ηταν η εποχή της ανοχής προς τους μετανάστες εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης και έτσι οι μετανάστες δεν δέχτηκαν έξωθεν πιέσεις αφομοίωσης. Η ελληνο-αμερικανική ταυτότητα ανυψώθηκε και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης άνθησαν. Τότε σημειώθηκε μια σπουδαία κοινωνικό-οικονομική άνοδος της ελληνικής εθνότητας στην Αμερική. Το 1982 σταμάτησε η ροή Ελλήνων μεταναστών προς τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και άρχισε να ευημερεί (με δανεικά χρήματα, όπως απεδείχθη). Χωρίς την εισροή νέων μεταναστών αρχίζει η σταδιακή αφομοίωση του ελληνικού στοιχείου. Μόνο δύο χιλιάδες άτομα επιστήμονες έρχονται για ανώτερες σπουδές. Πολλοί από αυτούς μένουν. Από το 1999 12.000 μετανάστες επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα. Το 2001 με το περιστατικό των Δίδυμων Πύργων οι στρόφιγγες έκλεισαν σχεδόν ερμητικά».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πρόσωπα
Συνεντεύξεις
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Ραδιόφωνο-συχνότητες-web
Εκπαιδευτικοί/Καθηγητές