Έντυπη Έκδοση

Ενα μνημείο της Συνωμοσίας της Πυρίτιδας

Οπως έχουμε όλοι καλά εμπεδώσει με διάφορες ευκαιρίες, η Βρετανία είναι πολύ φτωχή σε δικά της μνημεία και αρχαιότητες, γι' αυτό και η ανά τους αιώνες της αποικιοκρατίας «ενασχόλησή» της με τις αρχαιότητες των άλλων. Κάθε εξοχικός πύργος ή έπαυλη, που είναι έστω και κατά ελάχιστο τρόπο συνδεδεμένος με την ιστορία της χώρας, είναι κηρυγμένος ως μνημείο και, ορισμένοι τουλάχιστον χώροι του, επισκέψιμοι για τον (ιδιόμορφο εσωτερικό) τουρισμό.

Στο Σέβενοουκς (Sevenoaks, Εφτά Βελανιδιές), πόλη-δορυφόρο του Λονδίνου, βρίσκεται ο πύργος του Νόουλ (Knole), που χτίστηκε πριν από 600 χρόνια και συνδέθηκε με διάφορες προσωπικότητες, όπως η Βιρτζίνια Γουλφ. Σε πρόσφατες εργασίες για συντήρηση των ξυλοκατασκευών, τώρα το χειμώνα που ο πύργος έχει ελάχιστη κίνηση, υπήρξε ένα απροσδόκητο εύρημα, που συνδέει το κτήριο με ένα πολύ γνωστό γεγονός της αγγλικής ιστορίας, τη Συνωμοσία της Πυρίτιδας (Gunpowder Plot).

Γυρίζουμε στο 1603. Η Ελισάβετ Α' πεθαίνει άτεκνη. Τη μάχη για τη διαδοχή κερδίζει ο γιος της ξαδέρφης της, της Μαρίας Στιούαρτ (αποκεφαλισμένης από την Ελισάβετ), Ιάκωβος Δ' της Σκοτίας, που γίνεται Ιάκωβος Α' της Αγγλίας. Εντελώς αλαφροΐσκιωτος ο Τζέιμς, πίστευε ακράδαντα σε κάθε λογής μάγια, ξόρκια, μαγγανείες και τα σχετικά. Ενδεικτικά, όταν κάποτε το πλοίο του έπεσε σε θύελλα στη Μάγχη, θεώρησε ότι ήταν έργο μαγισσών και εκτέλεσε το πλήρωμα και εκατοντάδες άλλους. Ακόμη, ενώ ο Ιάκωβος καταγόταν από οικογένεια φανατικών καθολικών, έπαιξε το παιχνίδι της Αγγλικανικής εκκλησίας, προκειμένου βέβαια να κρατηθεί στο θρόνο. Σφόδρα δυσαρεστημένοι μαζί του οι καθολικοί, ετοίμασαν κατά καιρούς σειρά ολόκληρη από συνωμοσίες.

Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας προέβλεπε ανατίναξη της Βουλής των Λόρδων και μαζί του παριστάμενου Ιάκωβου, χάρη σε 36 βαρέλια μπαρούτι. Ενώ το σχέδιο είχε διαρρεύσει από καιρό, η προσκείμενη στον Ιάκωβο οικογένεια Σάκβιλ, ιδιοκτήτες τότε του Νόουλ, περίμεναν βασιλική επίσκεψη. Για να γίνουν αρεστοί λοιπόν στην Αυτού Μεγαλειότητα, σκάλισαν σε ένα από τα δοκάρια κάτω από το πάτωμα ένα σωρό ξόρκια της εποχής, που συνήθως περιλάμβαναν το V και Μ (Virgin Mary), αλλά και έναν λαβύρινθο από σκαλισμένα σχέδια. Ολα αυτά ανακαλύφθηκαν τον περασμένο μήνα και άρχισε η συντήρηση του δρύινου δοκαριού. Ετσι το Νόουλ ανέβασε τις μετοχές του ως μνημείο.

Χαρακτηριστικό του πόσο ο Ιάκωβος ήταν αντιπαθής είναι ότι δεν υπάρχει στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ πολιτεία που να ίδρυσαν οι άποικοι και να της έδωσαν το όνομά του: Ο Κάρολος Στιούαρτ είχε την Καρολίνα, ο Γεώργιος Β' την Τζόρτζια, η Ελισάβετ την Βιρτζίνια (καθότι Παρθένος-Βασίλισσα).

Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας είναι γνωστή και στο ελληνικό κοινό από την ταινία V for Vendetta, με τη μάσκα του Γκάι Φοκς (Guy ή Guido Fawkes). Πρόκειται για έναν από τους επικεφαλής της Συνωμοσίας, ο οποίος βασανίστηκε και εκτελέστηκε, οι δε αναφορές σ' αυτόν είναι ως σύμβολο κατά της καταπίεσης και της τυραννίας. Ομως, ως φανατικός καθολικός, μοιραία είχε κι αυτός τις αντιφάσεις του. Μπορεί να πολέμησε έναν τυραννικό βασιλιά, αλλά στάθηκε στο πλευρό ενός ακόμη χειρότερου: του Φιλίππου Β' της Ισπανίας, στον πόλεμο για την ισπανική κατοχή της Ολλανδίας και της Φλάνδρας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Η ιστορία ΑΛΛΙΩΣ!