Ηλεκτρονική Έκδοση

Oι Καταλανοί επιμένουν στην ανεξαρτησία

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πολίτες συμμετείχαν στο άτυπο δημοψήφισμα που διεξήγε ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας και ποσοστό μεγαλύτερο του 80% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της επαρχίας από τη Μαδρίτη. Πάντως ο Μας βρίσκεται αντιμέτωπος με δίωξη για «πολιτική ανυπακοή» καθώς οργάνωσε την ψηφοφορία παρά την εντολή του Συνταγματικού Δικαστηρίου να ανασταλεί.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας έκανε λόγο για ψηφοφορία που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και έδειξε πως η Καταλονία μπορεί να πορευθεί με δική της κυβέρνηση ενώ κατήγγειλε την "αδιαφορία" της ισπανικής κυβέρνησης για την περιοχή.

Το δημοψήφισμα πάντως στερείται ουσιαστικής αξίας, αφού δεν θεωρείται νομικά έγκυρο ή δεσμευτικό —καθώς δεν υπήρχαν εκλογικοί κατάλογοι, ή εκλογική επιτροπή, ενώ είχε κριθεί έκνομο από τη Μαδρίτη. Ο υπουργός δικαιοσύνης της Ισπανίας Ραφαέλ Καταλά δήλωσε ότι το δημοψήφισμα αποτέλεσε μια ανώφελη και στείρα πράξη προπαγάνδας, χωρίς καμιά "δημοκρατική εγκυρότητα" ενώ προειδοποίησε ότι οι εισαγγελικές αρχές θα αποφασίσουν εντός των προσεχών ημερών εάν θα προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες ώστε να κριθεί εάν υπάρχουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία
Για το ίδιο θέμα
Προειδοποίηση της Μαδρίτης προς την Καταλονία