Ηλεκτρονική Έκδοση

Νέο τεστ τρόικας στην Κύπρο

Με αντικείμενο την αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος κλιμάκιο τεχνοκρατών της τρόϊκας, αρχίζει από σήμερα διαβουλεύσεις στη Λευκωσία, ενώ περί το τέλος του μηνός αναμένεται στην Κύπρο ο Επίτροπος για την Οικονομία, Πιέρ Μοσκοβισί.

Διαδήλωση έξω από το κυπριακό Κοινοβούλιο στις 21/3/2013. Φωτ.: YIANNIS KOURTOGLOU / AFP Διαδήλωση έξω από το κυπριακό Κοινοβούλιο στις 21/3/2013. Φωτ.: YIANNIS KOURTOGLOU / AFP Οι τεχνοκράτες της τρόϊκας θα συζητήσουν με την κυβέρνηση και τη Βουλή για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ), τις αποκρατικοποιήσεις, τη σταδιακή εξάλειψη των τελευταίων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων και το πολυνομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα, το οποίο θα πλαισιώσει τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων. Με βάση το μνημόνιο, η Κύπρος οφείλει να θεσπίσει το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας έως το τέλος του έτους.

Λόγω της καθυστέρησης στον νόμο για τις εκποιήσεις, εκκρεμεί από το Σεπτέμβριο η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Την περασμένη Πέμπτη το Eurogroup χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να απορρίψει τους χαλαρωτικούς νόμους που ψήφισε η Βουλή μαζί με τον βασικό νόμο για τις εκποιήσεις. Ωστόσο, το Eurogroup απέφυγε να αναφερθεί ξεκάθαρα στην ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες εκταμίευσης της δόσης, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ. Τεχνοκράτες των πιστωτών εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου, αναλόγως των εξελίξεων με τον νόμο των εκποιήσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωζώνη
Οικονομική κρίση
Τρόικα
Κύπρος