Ηλεκτρονική Έκδοση

ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΘΗΛΙΑ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ

Ευρωζώνη μνημονίων διαρκείας

Παζάρια και εκβιασμοί κυβέρνησης-δανειστών, με... ανάπτυξη 0% στον ευρω-πυρήνα

Ξανά στη θηλιά της ύφεσης εγκλωβίζεται η ζώνη του ευρώ, με μοναδική προοπτική των ευρω-κορυφών τα διαρκή μνημόνια, προληπτικά ή μη. Ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο του έτους μόλις 0,1% (σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο) προβλέπουν οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Ρόιτερς. H Μέρκελ ζητά τουλάχιστον για ακόμα ένα χρόνο την υπογραφή νέου μνημονίου με ισχυρές πιέσεις από την πλευρά του ΔΝΤ.

Εν όψει της ανακοίνωσης των επίσημων στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) την Παρασκευή οι ίδιοι προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας επίσης κατά 0,1% και πιθανόν οριακά υψηλότερο για τη Γαλλία, ενώ εκτιμούν ότι η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε και πάλι ελαφρά.

Η διευθέτηση που προωθεί για την Ελλάδα το Eurogroup -με την παροχή από τον Eυρωπαϊκό Mηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ)- ενός προληπτικού πιστωτικού πλέγματος προστασίας από ενδεχόμενες αρνητικές διαθέσεις των αγορών το 2015- περνά μέσα από την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, δηλώνει καυστικά από χθες ο Κλάους Ρέγκλινγκ, δημιουργώντας κλίμα νέων πιέσεων παρά τα μεγάλα λόγια Σαμαρά περί "εξόδου από τα μνημόνια".

Στην Ελλάδα οι εκβιασμοί και τα παζάρια κυβέρνησης-δανειστών δίνουν και παίρνουν. Κλειδί για τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος χαρακτηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την επικείμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι δεν θα δεχθούν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μνημονιακών προαπαιτούμενων, γράφει η “Ε” σήμερα .

Παρά την αρχική στήριξη που είχε δείξει στο ελληνικό σχέδιο για έξοδο στις αγορές ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, άλλαξε άρδην τη στάση της, ξεκαθαρίζοντας στο μέγαρο Μαξίμου ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί τουλάχιστον για ακόμα ένα χρόνο την υπογραφή νέου μνημονίου με ισχυρές πιέσεις από την πλευρά του ΔΝΤ.

Βάλτος

Η Ισπανία έχει ανακοινώσει ρυθμό ανάπτυξης 0,5% για το τρίτο τρίμηνο και στην καλύτερη περίπτωση λίγες από τις εταίρους της στην Ευρωζώνη αναμένεται να τα πάνε καλύτερα.

Μετά τη συμφωνία που απέσπασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της για τη διοχέτευση ρευστότητας στην ασθμαίνουσα οικονομία της Ευρωζώνης, τα στοιχεία για το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) πιθανόν να δείξουν ότι μπορεί να χρειασθεί μεγαλύτερη στήριξη, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς. Η ΕΚΤ δεν ενίσχυσε την περασμένη εβδομάδα το οπλοστάσιο των μέτρων της και αναμένεται να περιμένει τη ζήτηση που θα υπάρξει τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου χορήγησης φθηνών δανείων στις τράπεζες, πριν εξετάσει οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα.

“Δύο μήνες πριν ο Μ. Ντράγκι είπε ότι η ευρωζώνη πρέπει να πυροβολήσει παράλληλα προς τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις: χαλαρότερη νομισματική πολιτική, αύξηση στις δημόσιες δαπάνες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”, αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Financial Times, Β. Μινχάου.

“Εμένα αυτό μου μοιάζει με ισοπεδωτικό βομβαρδισμό, σαν να σκουπίζει λένα χαλί (carpet bobming), το οικονομικό αντίστοιχο της «Επέλασης της Ελαφράς Ταξιαρχίας». Οι διαδοχικές αυτές απογοητεύσεις δεν δείχνουν απαραίτητα ότι η ευρωζώνη θα καταρρεύσει. Αλλά δείχνουν ότι η μόνιμη στασιμότητα είναι πολύ πιθανή. Κατ' εμέ, αυτό είναι πραγματικό βαρόμετρο αποτυχίας”.

Πόλωση

Ο ίδιος σημειώνει πως εκτός από η οικονομική κρίση δίνει τη σκυτάλη στην πολιτική κρίση και την πόλωση, ευθείας αμφισβήτησης των κυρίαρχων πολιτικών επιλογών του ευρώ.

“Δεν έχω την παραμικρή ιδέα για το πόσες ήταν οι πιθανότητες να διαλυθεί το ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης. Όμως είμαι βέβαιος ότι οι πιθανότητες είναι περισσότερες σήμερα. Πριν από δύο χρόνια, οι αναλυτές ήλπιζαν ότι θα έχει έλθει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη... Σήμερα η ευρωζώνη δεν έχει τον κατάλληλο μηχανισμό ώστε να προστατευθεί από μια παρατεταμένη βαθιά ύφεση. Και, σε αντίθεση με δύο χρόνια πριν, οι ρυθμιστές δεν έχουν όρεξη να δημιουργήσουν έναν ανάλογο μηχανισμό”, σημειώνει.

“Οπότε, όπως γίνεται τόσο συχνά στη ζωή, η πραγματική απειλή μπορεί να μην έλθει από εκεί που την περιμένεις - από τις αγορές ομολόγων. Οι βασικοί πρωταγωνιστές σήμερα δεν είναι οι διεθνείς επενδυτές, αλλά οι ψηφοφόροι που αντιδρούν έχουν περισσότερες πιθανότητες να ψηφίσουν μια νέα γενιά ηγετών και είναι πιο πρόθυμοι να στηρίξουν τα περιφερειακά κινήματα διαμαρρτυρίας και ανεξαρτησίας”.

"Πιεστήρια" ΕΚΤ

Η βαθμιαία ενίσχυση της νομισματικής στήριξης της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την οδηγεί πιο κοντά σε μεγάλης κλίμακας αγορές κρατικών ομολόγων με τύπωμα νέου χρήματος, αλλά το όπλο αυτό, που αποτελεί τελευταία καταφυγή για την τράπεζα, μπορεί να μην είναι το μαγικό ραβδί που ελπίζουν οι αγορές, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς. Μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη, πηγές κοντά στην τράπεζα δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι το τρέχον σχέδιο της για την αγορά στοιχείων ενεργητικού από τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να μην είναι επαρκές και ότι είναι πιθανόν να υπάρξει πίεση για πιο τολμηρή δράση στις αρχές του επόμενου έτους, κατ' αρχήν με παρεμβάσεις στην αγορά εταιρικών ομολόγων.

Ενώ ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες του ευρώ αντιτίθενται από λόγους αρχής να γίνει το τελικό βήμα - η ποσοτική χαλάρωση -, άλλοι εμφανίζονται διστακτικοί, επειδή δεν υπάρχει εγγύηση ότι το μέτρο αυτό θα αναζωογονήσει την οικονομία της Ευρωζώνης, σημειώνει το δημοσίευμα. Τα εμπόδια για το βήμα αυτό παραμένουν μεγάλα. Υπάρχει μία μειοψηφία επτά, πιθανόν και δέκα, από τα 24 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που είναι αντίθετα στο μέτρο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δήλωσαν στο Ρόιτερς πηγές της κεντρικής τράπεζας.

Οταν την ίδια ώρα που το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board, FSB) ομολογεί ότι διεθνώς οι τράπεζες είναι ακόμη τρύπιες. Προτείνει πως οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου θα πρέπει να διατηρούν από το 2019 ένα «μαξιλάρι» ομολόγων, το οποίο θα χρησιμοποιούν σε περίπτωση κατάρρευσής για να αποφεύγονται οι διασώσεις τους από τα κράτη.

Διχασμός

«Με δεδομένη την αντίθεση της Γερμανίας, ο Μάριο Ντράγκι θα ήθελε μία ισχυρή πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο για να ανακοινώσει ένα μεγάλο και αξιόπιστο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», δήλωσε οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας JP Morgan. Αναμένεται ότι η ΕΚΤ (εφόσον προχωρήσει στην ποσοτική χαλάρωση) θα πρέπει να αγοράζει ομόλογα ανάλογα με τη συμμετοχή των χωρών στο κεφάλαιό της, δηλαδή ανάλογα με το μέγεθος των οικονομιών των χωρών - μελών.

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ότι θα αγόραζε τα περισσότερα ομόλογα από τη Γερμανία, τη χώρα που χρειάζεται λιγότερο μία βοήθεια. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες βασίζονται στον τραπεζικό δανεισμό παρά στον δανεισμό τους από τις αγορές και οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται ήδη σε υψηλά επίπεδα τιμών. Ακόμη και αν η ΕΚΤ επρόκειτο να αγοράσει κρατικό χρέος αξίας πολλών δισ. ευρώ από τις τράπεζες, κάποιες από αυτές εξακολουθούν να διορθώνουν τους ισολογισμούς τους και όλες αντιμετωπίζουν αυστηρότερους κεφαλαιακούς κανόνες, κάτι που περιορίζει τη δυνατότητά τους να δανείσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το Παρίσι και η Ρώμη πιέζουν την ΕΕ να επικεντρωθεί περισσότερο σε μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης παρά για τη μείωση του χρέους, ώστε να αποτραπεί η διολίσθηση σε μία νέα ύφεση και να αγορασθεί χρόνος για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η αύξηση των κρατικών δαπανών θεωρείται πιο πιθανό να έχει άμεση επίδραση στην οικονομία από ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, αλλά η χώρα που έχει την οικονομική δυνατότητα να δαπανήσει περισσότερο - η Γερμανία - δεν δέχεται το επιχείρημα αυτό. Αυτό θα είναι και θέμα στις συζητήσεις που θα έχουν στο τέλος αυτής της εβδομάδας στην Αυστραλία οι ηγέτες της ομάδας των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (G 20), με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες πιθανότατα να ανανεώνουν τις προτροπές τους στο Βερολίνο να κάνει περισσότερα για να προωθήσει την ανάπτυξη.

με πληροφορίες ΑΠΕ, Reuters, FT

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Γερμανία
Οικονομική κρίση
Γαλλία
Κομισιόν
Για το ίδιο θέμα
Ευρωζώνη σε βάλτο - Ελλάδα σε κορσέ
Φρένο από ΔΝΤ στη χαλάρωση
Οι δανειστές πιέζουν για τις μεταρρυθμίσεις