Ηλεκτρονική Έκδοση

ΠΟΛΕΜΟΣ ΛΕΞΕΩΝ ΑΓΚΥΡΑΣ-ΑΘΗΝΑΣ

Ραντεβού Σαμαρά-Νταβούτογλου με... στολές παραλλαγής

Guardian: Κλιμακώνεται ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός για τα πετρέλαια

Φραστικός πόλεμος ξεκίνησε μεταξύ Αθήνας, Άγκυρας και Λευκωσίας για τα θαμμένα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή, γράφει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Συνάντηση με «στολές παραλλαγής» θα έχουν ο Αντώνης Σαμαράς με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, στο πλαίσιο του συμβουλίου κυβερνητικής συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας (5-6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα).

Το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε και επισήμως το μεσημέρι ότι: «Στις 5-6 Δεκεμβρίου 2014, θα συγκληθεί στην Αθήνα το 3ο τακτικό ετήσιο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, υπό την προεδρία των Πρωθυπουργών, του Α. Σαμαρά και A. Νταβούτογλου».

Η εν λόγω κοινή συνεδρίαση γίνεται μία φορά τον χρόνο εναλλάξ σε μία από τις δύο χώρες. Πέρυσι οι υπουργοί των δύο χωρών συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο, υπό τον Αντώνη Σαμαρά και τον τότε πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν (φωτο).

Οι κόντρες για τους υδρογονάνθρακες κλιμακώθηκαν μετά τη συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου που υπέγραψαν deal στο Κάιρο το Σάββατο που ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας των τριών χωρών στην περιοχή για την οριοθέτηση των περιοχών εκμετάλλευσης και ελέγχου των ενεργειακών πηγών .

Οι φραστικές κόντρες δίνουν και πέρνουν στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές.

Όπως σημειώνει η Guardian, «οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος μετά από μια διακοπή 10 ετών, εν μέσω προσδοκιών ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου που βρέθηκαν στη θαλάσσια περιοχή θα διευκόλυναν την επίλυση της πιο μακροχρόνιας διπλωματικής διένεξης στη Δύση. Όμως, αντί να παρακινήσουν τις αντιμαχόμενες κοινότητες να συμφιλιωθούν, η προοπτική εύρεσης εναλλακτικών πηγών για την παροχή ενέργειας φαίνεται πως διεύρυνε το χάσμα μεταξύ τους».

Η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ερευνητικό πλοίο σε αμφισβητούμενα ύδατα τον περασμένο μήνα όχι μόνο οδήγησε σε διακοπή των ειρηνευτικών συζητήσεων, αλλά επιπλέον έκανε ακόμα εντονότερη τη διαμάχη αναφορικά με τα δικαιώματα εξόρυξης, σημειώνει στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα.

“Οι μεταβαλλόμενες συμμαχίες στην περιοχή, όπως έδειξε η συμφωνία που υπεγράφη στο Κάιρο το Σάββατο, είναι απίθανο να καθησυχάσουν την Τουρκία, η οποία ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα στα Ανατολικά της, με το Ισλαμικό Κράτος», γράφει η Guardian.

«Οι εντάσεις σίγουρα θα κλιμακωθούν», λέει ο καθηγητής ιστορίας και πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας Χιούμεπρτ Φόσμαν. «Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχουν γίνει θύμα των υδρογονανθράκων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το πρόβλημα της Κύπρου. Έχουν κλιμακώσει αντί να αποκλιμακώσουν την κατάσταση», δήλωσε στην Guardian.

Ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέκριναν την Τουρκία για “εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ”, ενώ παρόμοια κριτική άσκησε και η πλευρά της ελληνικής ηγεσίας. Η Άγκυρα από την πλευρά της άφησε να εννοηθεί ότι θα απαντήσει αναλόγως. Πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Άγκυρα αργότερα αυτόν τον μήνα, η Τουρκία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την υπογραφή της συμφωνίας στο Κάιρο, σημειώνει η εφημερίδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικό αέριο
ΑΟΖ
Κύπρος
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Πετρέλαιο/Πετρελαϊκές εταιρείες
Τουρκία
Κυβέρνηση