Ηλεκτρονική Έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ

Κομισιόν: Έρευνα για τη συμφωνία εξαγοράς της ΔΕΣΦΑ από τη Socar

«Να επανέλθει ο ΔΕΣΦΑ στο δημόσιο»

H Κομισιόν ξεκινά σε βάθος έρευνα για την συμφωνία εξαγοράς του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου από την αζέρικη Socar γιατί ανησυχεί για τον περιορισμό του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο παραπέμπει σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Η Κομισιόν έχει ανησυχίες ότι η συναλλαγή μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά χονδρικής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, γιατί θα επιτρέψει στην νέα οντότητα να παρεμποδίσει την πρόσβαση των ανταγωνιστών της Socar στο ελληνικό δίκτυο μεταφοράς αερίου».

H  Sοcαr ήταν η μόνη εταιρεία που είχε καταθέσει προσφορά για την αγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ, έναντι 400 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά η Κομισιόν μεταθέτει κατά 90 εργάσιμες ημέρες, μέχρι τις 23 Μαρτίου του 2015, την προθεσμία  προκειμένου να λάβει τελική απόφαση για το ζήτημα.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, "Με τις εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμησή μας πως  είναι  ρευστή η κατάσταση με την μεταβίβαση αυτή, λόγω αντιτιθέμενων ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και γεωπολιτικών επιδιώξεων μεταξύ Η.Π.Α., Ε.Ε. και Ρωσίας, συμφερόντων που έχουν αναδιαταχθεί μετά την πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία. Η  εξέλιξη αυτή, από καθαρά νομική διάσταση, είναι πιο σύννομη με το κοινοτικό καθεστώς, που δεν δέχεται να είναι η ίδια εταιρία παραγωγός και έμπορος αλλά και να ελέγχει το δίκτυο  όπως προβλέπει  η  συμφωνία με SOCAR.
 
 Πέρα, όμως, από το κανονιστικό πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί σημαντική τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Δεσμευόμαστε ότι ως ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσουμε τον χρόνο που μεσολαβεί,  για να πείσουμε την κοινή γνώμη πόσο «εγκληματική πράξη» είναι η παράδοση του ΔΕΣΦΑ  στην δημόσια SOCAR (περίεργη ιδιωτικοποίηση!!!), ενός σημαντικού φορέα, άψογου τεχνολογικά που έφτιαξαν έλληνες επιστήμονες, και δημιουργήθηκε με χρήματα των  φορολογουμένων πολιτών. Θα ασκήσουμε επίσης κάθε δυνατή πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να ακυρωθεί οριστικά αυτή η ιδιωτικοποίηση.
 
Στόχος μας είναι να επανέλθει  ο ΔΕΣΦΑ στο Δημόσιο, όχι φυσικά για να λειτουργεί σαν δημόσια επιχείρηση του χτες , αλλά με νέα κριτήρια στην υπηρεσία της κοινωνίας και για την ανάπτυξη του τόπου. Μόνο έτσι θα εξυπηρετηθεί η Εθνική Ενεργειακή μας Ασφάλεια, η οποία λόγω των επικίνδυνων εξελίξεων στη γειτονιά μας και το γεγονός ότι όλες οι ποσότητες του αζέρικου φυσικού αέριου θα περνούν από την Τουρκία, αναδεικνύεται σε μείζον διακύβευμα της επόμενης περιόδου".
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΣΦΑ