Ηλεκτρονική Έκδοση

Ίχνη ραδιενέργειας από τη Φουκουσίμα στις αμερικανικές ακτές

Το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο «Woods Hole» ανακοίνωσε ότι έχουν εντοπιστεί στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας ίχνη ποσοτήτων ραδιενέργειας που προέρχονται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, μετά την καταστροφή του 2011.

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Φουκουσίμα (Φωτογραφία αρχείου) Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Φουκουσίμα (Φωτογραφία αρχείου)

Το Woods Hole ανέφερε ότι ανιχνεύτηκε στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, 100 μίλια δυτικά της Γιουρίκα, στην Καλιφόρνια, το ραδιενεργό ισότοπο καίσιο-134 το οποίο είχε εντοπιστεί μόνο σε δείγματα νερού που είχαν ληφθεί στη Φουκουσίμα.
 
Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται ότι έχει εντοπιστεί σε αμερικανικά χωρικά ύδατα ραδιενέργεια που εκλύθηκε μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Μαρτίου του 2011 στη Φουκουσίμα.
 
«Τα επίπεδα είναι ανιχνεύσιμα μόνο με εξελιγμένο εξοπλισμό και μπορούμε να διακρίνουμε μικρές ποσότητες ραδιενέργειας» δήλωσε ο χημικός Κεν Μπουεσέλερ. Το επίπεδο του καισίου-134 που ανιχνεύτηκε είναι μικρότερο από δύο μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο νερού, μια ποσότητα «πολύ πιο κάτω από το μετρήσιμο επίπεδο κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία ή τη θαλάσσια ζωή, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς υγείας» ανέφερε το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο.
 
Το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 1.000 φορές χαμηλότερο από τα επιτρεπτά όρια στα επίπεδα του πόσιμου νερού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Woods Hole. 
 
Καναδοί επιστήμονες είχαν εντοπίσει παρόμοιες ποσότητες καισίου-134 στα ανοικτά των ακτών του Καναδά τον Φεβρουάριο του 2014.
 
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η ραδιενέργεια από τη Φουκουσίμα θα μετακινηθεί από τα καναδικά νερά νότια στις αμερικανικές ακτές με τελική κατεύθυνση δυτικά προς τη Χαβάη.
 
Πηγές: Γερμανικό Πρακτορείο, ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ιαπωνία