Έντυπη Έκδοση

ΣΑΜΑΡΑΣ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΙΣ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ» ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Ετοιμάζουν το σχέδιο της... τρόικας

Για άτακτη οπισθοχώρηση έναντι της τρόικας ετοιμάζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να μη διακινδυνεύσει την επίτευξη μίας κάποιας συμφωνίας, που θα αποτελέσει και το δίλημμα της προεδρικής εκλογής.

Μελετούν τις τελευταίες λεπτομέρειες που τους έστειλαν οι δανειστές Μελετούν τις τελευταίες λεπτομέρειες που τους έστειλαν οι δανειστές Αφήνει μάλιστα πλέον να εννοηθεί ότι -όπως έχει γράψει η «Ε»- η οριστικοποίηση της συμφωνίας μπορεί και να μετατεθεί για τις αρχές του 2015, αρκεί να την έχει στα χέρια της πριν ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτό ήταν το διά ταύτα της χθεσινής νέας συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και ενώ η τρόικα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την επιστροφή της στην Αθήνα, πιέζοντας ώστε τα περισσότερα από τα ανοιχτά θέματα να κλείσουν εκ του μακρόθεν κατά την επικοινωνία μέσω e-mail, που συνεχίζεται καθημερινά.

«Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, είναι δύσκολη, αλλά είναι η τελευταία διαπραγμάτευση πριν από την έξοδό μας από το μνημόνιο και από την επιτήρηση της τρόικας. Αξίζει, συνεπώς, τον κόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη.

«Ο ελληνικός λαός θα έχει, το ταχύτερο δυνατό, και σίγουρα πριν αρχίσει η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ολοκληρωμένη συμφωνία μας με τους εταίρους», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, περιγράφοντας ξεκάθαρα το δίλημμα με το οποίο η δικομματική θα επιχειρήσει να εκλέξει Πρόεδρο ή θα πάει σε εκλογές: «Ή θα διαλέξουμε, ως λαός και ως έθνος, μια λύση που την έχουμε παλέψει με θυσίες και κόπους, η οποία όπως είναι όχι μόνο οργανωμένη και συγκεκριμένη αλλά και σίγουρη ή θα διαλέξουμε άλλες λύσεις, οι οποίες δεν μπορούν να περιγραφούν, είναι ασαφείς, είναι επισφαλείς, είναι υψηλού ρίσκου». Στην ίδια λογική είχε κινηθεί ο κ. Βενιζέλος και κατά το διάλογο που είχε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες νωρίτερα χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Με άλλα λόγια παρόλο που οι εταίροι δείχνουν να μην αποδέχονται καμία από τις επιδιώξεις της κυβέρνησης όσον αφορά στους όρους και τη μορφή της συμφωνίας, η δικομματική ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία και όχι μόνο ετοιμάζεται να σβήσει «κόκκινες γραμμές» στην αξιολόγηση, αλλά και να παρουσιάσει το σχέδιο που ετοιμάζουν οι εταίροι ως μία λύση που δεν είναι η καλύτερη, αλλά η μόνη δυνατή.

Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Χαρδούβελης δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η τρόικα θα επιστρέψει εγκαίρως ώστε η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσουν πότε ακριβώς. «Τα θέματα τα ξέρουμε, είναι μέσα στο MoU και στο MEFP», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών ομολογώντας εμμέσως τις πιέσεις για Ασφαλιστικό και ομαδικές απολύσεις, ενώ δεν διέψευσε τις πληροφορίες πως οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν το δημοσιονομικό κενό στο ένα δισ. ευρώ λέγοντας: «Αυτά θα τα συζητήσουμε όταν έρθουν. Πάντοτε γίνεται αυτή η συζήτηση, δεν είναι μόνο φέτος».

Αποφασίστηκε επίσης η τοποθέτηση του βουλευτή Κιλκίς της Ν.Δ. Γιώργου Γεωργαντά στη θέση του υφυπουργού Παιδείας, που παρέμενε κενή μετά την καρατόμηση του Γιώργου Στύλιου εξαιτίας της αήθους επίθεσής του στη Λιάνα Κανέλλη. Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο κ. Γεωργαντάς εκλέχθηκε πρώτη φορά το 2012 και δεν έχει αναλάβει ξανά κυβερνητική θέση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τρόικα
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Εφορία και φορολογική πολιτική
Ασφαλιστικό
Δημόσιος Τομέας
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Ντάισελμπλουμ: Έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα με άγνωστο μέλλον