Έντυπη Έκδοση

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ

«Φως στα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια 23 δισ.»

Τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των «ανείσπρακτων» «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ύψους 23 δισ., ζητεί με μηνυτήρια αναφορά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ύστερα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στο γραφείο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Μια πρωτοβουλία που κρίνεται εξαιρετικά σημαντική για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς είναι η πρώτη φορά που ζητείται δικαστικά να διερευνηθεί σε βάθος το θολό πλαίσιο του τραπεζικού συστήματος που κρατείται στο απυρόβλητο και από την τρόικα. Η πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ αποκτά επιπλέον ειδικό βάρος, γιατί ζητεί τον έλεγχο των τραπεζικών στελεχών και των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών που εμπλέκονται στη χορήγηση και τη μη είσπραξη των δανείων και πλέον τα πάντα εξαρτώνται από τη δικαστική έρευνα που θα διαταχθεί για την υπόθεση και είναι ευκαιρία για τη Δικαιοσύνη να αποδείξει ότι είναι πραγματικά ανεξάρτητη.

Ειδικότερα ο κ. Κουρουμπλής, μεταξύ άλλων, ζητεί τη διενέργεια όλων των νόμιμων ενεργειών εκ μέρους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να προστατευτεί το ελληνικό Δημόσιο και να καταλογιστούν ευθύνες σε όσους αποδειχθεί ότι με τις πράξεις τους ζημίωσαν τις δανείστριες τράπεζες και κατ' επέκτασιν τους μετόχους τους και το ελληνικό Δημόσιο. Επιπροσθέτως ζητεί να διερευνηθεί η διαχείριση των διατεθέντων δανειακών κεφαλαίων από τις δανείστριες εταιρείες, καθώς και η περιουσιακή κατάσταση των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στη διοίκηση και λειτουργία τους.

Αναλυτικότερα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ζητεί να ερευνηθούν:

* Ποια και ποίου ύψους (κατά περίπτωση) είναι τα «ανείσπρακτα» δάνεια που χορήγησαν οι συστημικές τράπεζες την τελευταία 15ετία, λαμβανομένων υπόψη των συγχωνεύσεων - εξαγορών που μεσολάβησαν.

* Ποια ήταν κατά περίπτωση η οικονομική κατάσταση των δανειζόμενων εταιρειών και φυσικών προσώπων, και αν η κατά τράπεζα Διεύθυνση Μεγάλων Επιχειρήσεων ή Επιτροπή Χορηγήσεων ενέκρινε τη δανειοδότησή τους με βάση συγκεκριμένα τραπεζικά κριτήρια και μοντέλα αξιολόγησης πιστοδότησης σε συνάρτηση με προσκομισθέν βιώσιμο σχέδιο επιχειρηματικής δράσης.

* Με ποια διαδικασία οι δανείστριες τράπεζες παρακολούθησαν τις εκταμιεύσεις και τη διάθεση των δανειακών κεφαλαίων και πιστοποίησαν την υλοποίηση του έργου για το οποίο χορηγήθηκαν τα «ανείσπρακτα» δάνεια.

* Ποια η σημερινή κατάσταση των δανειοληπτριών εταιρειών και των διοικήσεών τους, καθώς και η σημερινή περιουσιακή κατάστασή τους, όπως και των τραπεζικών στελεχών και των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών που εμπλέκονται στις διαδικασίες χορήγησης και της μη είσπραξης μέχρι σήμερα των «ανείσπρακτων» δανείων συνολικού ύψους 23 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερα πρέπει να διερευνηθεί η απόκτηση κατά τη διαρρεύσασα 15ετία περιουσιακών στοιχείων αυτών, καταθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, λοιπών αξιών και κινητών μεγάλης αξίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
ΣΥΡΙΖΑ
Εισαγγελικές έρευνες
Δάνεια
Τράπεζες
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Δικαστικό ρεπορτάζ