Έντυπη Έκδοση

ΚΡΑΥΓΕΣ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

Συνεργασία με Ισραήλ παρά τις τουρκικές απειλές

Με τριμερείς διαβουλεύσεις σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων Εξωτερικών πρόκειται να αρχίσει η προετοιμασία της σχεδιαζόμενης εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με την προοπτική αυτή να οδηγήσει σε τριμερή σύνοδο κορυφής ανάλογη αυτής με την Αίγυπτο.

Στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργήθηκε μια δυνατή συμμαχία μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου με Αίγυπτο και τώρα με το Ισραήλ Στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργήθηκε μια δυνατή συμμαχία μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου με Αίγυπτο και τώρα με το Ισραήλ Οπως δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σε πρώτο στάδιο θα υπάρξει αύριο συνάντηση σε επίπεδο γενικών διευθυντών υπουργείων Εξωτερικών στην Αθήνα. Η συνέχεια θα δοθεί με την επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στις 2 Δεκεμβρίου στην Ιερουσαλήμ για συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Παράλληλα σύντομα αναμένεται να διευθετηθεί και επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι στη Λευκωσία.

Δεν θα κάνουμε πίσω

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε χθεσινές δηλώσεις του κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να διακοπεί σε καμία περίπτωση το πρόγραμμα των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ καθώς, όπως σημείωσε, υπάρχει το προηγούμενο του Αιγαίου.

«Η Ελλάδα», είπε, «προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Αιγαίο και στη συνέχεια για δύο φορές ακόμα σε διεθνείς οργανισμούς. Επαναβεβαιώθηκε το μορατόριουμ των ερευνών εντός του Αιγαίου, εξαιτίας της επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας. Αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί στα ύδατα της δικής μας ΑΟΖ».

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη οι απαιτήσεις της Τουρκίας «διότι δεν θα έχουν τέλος». Οπως είπε «σήμερα θα ζητάνε οι Τούρκοι να μην κάνει η ΕΝΙ γεωτρήσεις, αύριο θα ζητάνε να μην πουλήσουμε φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, μεθαύριο δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο θα είναι».

Κόκκινη γραμμή

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, στέλνοντας μήνυμα στην Αγκυρα είπε ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή τόσο για την Κύπρο όσο και για τη διεθνή κοινότητα.

«Η κόκκινη γραμμή» κατά τον κ. Κασουλίδη «είναι η πράξη της επίθεσης. Εάν επιτεθεί, εάν ασκήσει βία, εάν χρησιμοποιήσει βία, τότε τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά. Κανονικά στην εποχή μας δεν ασκείται βία για να παρεμποδιστεί μια χώρα από το να κάνει κάτι. Εάν διαβεί τον Ρουβίκωνα, τότε θα βρεθούμε σε κατάσταση όπως παλαιά που θα κατηγορηθεί η Τουρκία ως ο επιτιθέμενος και θα υποστεί τις συνέπειες».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ δεν έχει ζητήσει πάγωμα των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ αλλά συζήτηση με τους Τουρκοκύπριους για θέματα φυσικού αερίου, κάτι που έχει απορριφθεί από τη Λευκωσία, η οποία έχει απαντήσει ότι για να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να τερματιστούν οι προκλήσεις της Τουρκίας.

Απειλές

Η Τουρκία, αντιδρώντας στην τριμερή συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου και Αιγύπτου, αποφάσισε να οξύνει την ένταση με απειλές που χαρακτηρίζονται από τη Λευκωσία ως κραυγές για εσωτερική κατανάλωση.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας Μπουλέντ Μποστάνογλου δήλωσε πως τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα κινηθούν με βάση τους κανόνες εμπλοκής εφόσον συναντηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο με τα πολεμικά πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ.

«Οι κανόνες εμπλοκής», είπε, «έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων και από εκεί στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Εάν εμείς βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση θα κινηθούμε στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής που μας έχουν δοθεί». Ο Τούρκος ναύαρχος παρακολουθεί τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα» που πραγματοποιείται ανατολικά του Καστελορίζου με συμμετοχή 9 τουρκικών πλοίων, 4 ΝΑΤΟϊκών και ενός του Πακιστάν. Σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής της Τουρκίας κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας και θα αξιολογείται ως απειλή για την ασφάλεια της χώρας θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος. Σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος ο Τούρκος ναύαρχος είπε ότι το τουρκικό ναυτικό διαθέτει 158 πολεμικά πλοία και βοηθητικά πλοία, περίπου 50 πτητικά μέσα, μία ταξιαρχία πεζοναυτών, μονάδες αμφιβίων καταστροφέων και μια δύναμη 50 χιλιάδων ανθρώπων. Η Λευκωσία διά του κυβερνητικού εκπροσώπου σημείωσε ότι δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία σχολιασμού δηλώσεων που γίνονται για εσωτερική κατανάλωση.

**

«Εχθρική και βρόμικη συμμαχία»

Τα ΜΜΕ της Τουρκίας χαρακτηρίζουν την τριμερή συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου συμμαχία κατά της Τουρκίας. Ο διευθυντής της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γιενί Σαφάκ» Ιμπραχίμ Καράγκιουλ εκτίμησε ότι η τριμερής «αποσκοπεί στη δημιουργία μιας συμμαχίας εναντίον της Τουρκίας στη Μεσόγειο» και πως «συνιστά προσπάθεια εκδίκησης της Αιγύπτου μετά το πραξικόπημα εναντίον της Τουρκίας».

Η «Γιενί Σαφάκ» χαρακτηρίζει την τριμερή «βρόμικη συμμαχία εναντίον της Τουρκίας». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εφημερίδες «Μιλιέτ» και «Χουριέτ» υποστήριξαν ότι δημιουργήθηκε «τριμερές μέτωπο εναντίον της Τουρκίας».

Η «Σταρ» υποστήριξε πως Σαμαράς, Αναστασιάδης και Σίσι «έδωσαν τα χέρια εναντίον της Τουρκίας», ενώ η φιλοκυβερνητική «Ακσάμ» έγραψε ότι «συσκέπτεται το τρίγωνο του κακού».

Επιστολή στον Μπάιντεν

Σε μια άλλη εξέλιξη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου απέστειλε επιστολή στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζητώντας του να πείσει τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, άνευ όρων.

Ο Ντερβίς Ερογλου υποστήριξε ότι το «Μπαρμπαρός» διενεργεί σεισμογραφικές έρευνες εκ μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας και πως η συμφωνία με την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) προστατεύει τα δικαιώματα και συμφέροντα της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
ΑΟΖ
Ισραήλ
Τουρκία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Εξωτερική πολιτική