Έντυπη Έκδοση

ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ DIE LINKE

Ο Γερμανός πρόεδρος Γκάουκ και η «ερυθρά απειλή»

Πολλοί ίσως να μην έχουν ακούσει για τη Θουριγγία («πράσινη καρδιά της Γερμανίας», λόγω πυκνής βλάστησης), ένα από 16 κρατίδια της Δημοκρατίας της Γερμανίας που πριν από την επανενοποίηση της Γερμανίας (1990) ανήκε στη μακαρίτισσα «Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας».

Η Θουριγγία έχει μακρά και ταραχώδη ιστορία από την εποχή της Βαϊμάρης, όταν οι κομμουνιστές εγκαθίδρυσαν εκεί Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία με βραχύ βίο γιατί ο πρώτος πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας, σοσιαλδημοκράτης Φρίντριχ Εμπερτ, κάλεσε τα Frei Corps, τους εμπειροπόλεμους φιλομοναρχικούς στρατιώτες που όπως έπραξαν στο Βερολίνο, που εξόντωσαν τους Σπαρτακιστές και δολοφόνησαν κτηνωδώς τη Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Καρλ Λίμπνεχτ, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση κατέσφαξαν τους κομμουνιστές και αποκατέστησαν την τάξη.

Τον Απρίλιο του 1945 πέρασε στην αμερικανική κατοχή και αργότερα μετά τη σε 2 κομμάτια μοιρασιά ολόκληρης της Γερμανίας εντάχθηκε στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας.

Μετά την επανενοποίηση το 1990 παρουσίασαν «συμπτώματα» της λεγόμενης ψυχικής νόσου «ostalgie», νοσταλγία της ανατολής. Νοστάλγησαν την εποχή που είχαν σπίτια, φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχαγωγία και βεβαίως λησμόνησαν την Στάζι, τη συμπλεγματική προσπάθεια του κράτους να αναδείξει τη βοηθεία αναβολικών την Ανατολική Γερμανία σε πρωτοκλασάτη χώρα στον αθλητισμό δημιουργώντας ανθρώπους-τέρατα. Η πρώτη διδάξασα σε ευρύτατη κλίμακα βρήκε και μαθητές ακόμα και στη χώρα μας όπως ξέρουμε πολύ καλά.

Στις πρόσφατες εκλογές, στα 16 κρατίδια, ωστόσο, στις 14 Σεπτεμβρίου 2014 μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τον πρόεδρο της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ και την πασίγνωστή μας καγκελάριο Α(ν)γκελα Μέρκελ.

Ο υπό την ηγεσία του CDU συνασπισμός έλαβε μεν το ποσοστό των 33,5%, αλλά τον ακολούθησε κατά πόδας, δεύτερη η Αριστερά «die linke» η οποία έλκει την καταγωγή της από τον μακαρίτη Χόνεκεν και το Κ.Κ. της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αυτή έλαβε το σημαντικότατο ποσοστό του 28,2%, ενώ τρίτο κόμμα με ποσοστό αρκετά λιγότερο από του μισού τού die linke (12,4%) αναδείχτηκε το ιστορικό SPD. Τέταρτη κατατάσσεται η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 11 έδρες. Ολα αυτά αποδεικνύουν περίτρανα την αύξουσα συνεχώς και αδιαλείπτως αναξιοπιστία που αισθάνεται τώρα πιο έντονα από κάθε άλλη φορά, λόγω κρίσης, το εκλογικό σώμα προς τα εναλλασσόμενα κόμματα εξουσίας: Γερμανία: SPD-CDU (με την τωρινή απειλή από την Die Linke αλλά και την προ ενός έτους ιδρυθείσα Af.D). Ελλάδα: Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ (με τον Τσίπρα να τους υπερφαλαγγίζει). Βρετανία: Συντηρητικοί-Εργατικοί (με τη «σφήνα» Φάρατζ). Γαλλία: Γκολιστές-Σοσιαλιστές (με την πιο επικίνδυνη ακροδεξιά σφήνα, της κυρίας Μαρίν Λεπέν).

Η καθεστηκυία εξουσία της Γερμανίας εταράχθη τα μάλα και αφυπνίσθηκαν εντός της τα φαντάσματα της Ανατολικής Γερμανίας με την αποτρόπαια μορφή τους. Η Μέρκελ αρχικά συνέστησε στους ακροδεξιών καταβολών βουλευτές της «ψυχραιμία». Κατόπιν όμως κυριεύτηκε και η ίδια από έναν φοβερό πανικό: «Φαντάσου να δεις όλους αυτούς τους μαρξιστές να εισέρχονται νόμιμα -και όχι να παρεισφρέουν- στον κρατικό μας μηχανισμό. Αυτό είναι αδύνατον!». Προσπάθησε να ξυπνήσει από τον εφιάλτη αλλά εις μάτην αφού ήταν ξύπνια. Γενικά η Μέρκελ τάσσεται αναφανδόν υπέρ των «μεγάλων συνασπισμών», που αποτελούν εγγυητές κυβερνητικής σταθερότητας, π.χ. CDU-SPD, αλλά της προκαλεί έντονη δυσανεξία το ενδεχόμενο συνασπισμού αριστερών κομμάτων.

Σειρά να αντιδράσει έντονα είχε τώρα ο «ανευθυνο-υπεύθυνος» ανώτατος άρχων της Γερμανίας κύριος Γιόακιμ Γκάουκ, πρώην Λουθηρανός πάστορας, γνωστός για τους αγώνες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ανατολική Γερμανία, για τον δεδηλωμένο του αντικομμουνισμό αλλά και για τις ηράκλειες προσπάθειες που κατέβαλε να αποδαιμονοποιήσει και να αποποινικοποιήσει τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου, απλά εξομοιώνοντας τον κομμουνιστικό ολοκληρωτισμό με τον γερμανικό ναζισμό.

Ο ισχυρογνώμονας Γερμανός πρόεδρος Γκάουκ που είναι αντιειρηνιστής και είχε κάποτε δηλώσει ότι «για να λειτουργήσει μια δημοκρατία χρειάζεται δέσμευση, επαγρύπνηση, θάρρος και ενίοτε ακόμα και το ύστατο που ο άνθρωπος δύναται να προσφέρει: τη ζωή του» (!!!), αγνόησε παντελώς το υπεράνω κομμάτων αξίωμά του, ως ανωτάτου άρχοντα που είναι υποχρεωμένος να τηρεί αυστηρή ουδετερότητα και να τηρεί τις επιβεβλημένες εξισορροπητικές αποστάσεις, ως «Bundaspasident» επέλεξε να δηλώσει ευθαρσώς ότι ναι μεν οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν το κόμμα τής προτιμήσεώς τους, αλλά ότι αυτός ανησυχεί πολύ για το ενδεχόμενο να αναλάβει την εξουσία στο κρατίδιο της Θουριγγίας η die linke, ένα κόμμα που προέρχεται κατά το πλείστον από το ΚΚΛΔΓ (γνωστό ως SED: Γερμανικό Κόμμα Σοσιαλιστικής Ενότητας) προσθέτοντας ότι ο ίδιος είχε πολλαπλές τραυματικές εμπειρίες από το καθεστώς εκείνο τις οποίες βίωσε ως ακτιβιστής.

Αλλά αυτό που κάνει ο Γκάουκ τώρα με τον εορτασμό των 25 χρόνων από το γκρέμισμα του Τείχους δεν αποτελεί τίποτε άλλο από μια αναμόχλευση παθών. Οι Ανατολικογερμανοί τώρα αποτελούν το παριακό τμήμα της Γερμανίας εξ ου και η ostalgie που τώρα καθίσταται βαθμιαία ενδημική νόσος.

Η γερμανική ελίτ των νεοφιλελευθέρων αποκλίσεων δεν μπορεί να ανεχθεί την ιδέα ότι πρώτη φορά στην Ιστορία, ένας αριστερός θα αναλάβει την πρωθυπουργία ενός γερμανικού κρατιδίου ύστερα από μια εκλογική αναμέτρηση και μια μυστική ψηφοφορία. Και όμως το πρόσωπο αυτό -σε αντίθεση με τη Μέρκελ- είναι δυτικοθρεμμένο. Πρόκειται για τον βετεράνο συνδικαλιστή Μπόντο Ράμελοφ, έναν μετριοπαθή, νηφάλιο και ισορροπημένο ηγέτη, που οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι τον αποδέχονται και συμφωνούν να συμμετάσχουν σε μία κυβέρνηση με κορμό τη Linke.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κάποια κληρονομικότητα («Χονεκίτιδα») και ότι η Αριστερά παντού έχει απαλλαγεί από τις εμμονές, τα πλέγματα και τη μανία καταδιώξεως (η τελευταία απόλυτα δικαιολογημένη «εξ όσων δυνάμεθα να γνωρίζωμεν», εμείς και οι κατά τόπους ασφάλειες).

Μια νέα Αριστερά μπορεί να αναδυθεί με πραγματικά ανθρώπινο πρόσωπο, ωσάν εκείνη που οραματίστηκε ο άτυχος Ντούμπτσεκ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Γνώμες/Απόψεις
Γερμανία
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Αναλύσεις