Έντυπη Έκδοση

«Κρύβονται» από τα ραντάρ τα ρωσικά αναγνωριστικά

Σκανδιναβικό επιβατηγό αεροσκάφος παραλίγο να συγκρουστεί με ρωσικό αναγνωριστικό το Μάρτιο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες και υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των περιστατικών τέτοιου είδους ανάμεσα στη Ρωσία και τα δυτικά κράτη έχει επανέλθει στα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου.

Οπως τονίζει η έκθεση του European Leadership Network (ELN), το συμβάν που αφορά στο σκανδιναβικό επιβατηγό είναι ένα από τα πιο σοβαρά. Στο αεροσκάφος της εταιρείας SAS, που πραγματοποιούσε πτήση από την Κοπεγχάγη στη Ρώμη, επέβαιναν 132 άνθρωποι. Το ρωσικό αεροσκάφος, όμως, είχε απενεργοποιήσει τις συσκευές που γνωστοποιούν στα πολιτικά ραντάρ τη θέση του.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, «η σύγκρουση φαίνεται πως αποφεύχθηκε χάρη μόνο στην καλή ορατότητα και την επαγρύπνηση των πιλότων του επιβατηγού αεροσκάφους. Εάν τα δύο αεροσκάφη είχαν συγκρουστεί, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες απώλειες άμαχων πολιτών συγκρίσιμες με εκείνες της πτήσης ΜΗ17 στην ανατολική Ουκρανία, (αυτό) θα οδηγούσε σε νέες κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, θα αύξανε τις αεροπορικές περιπολίες του ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ακόμη ότι οι χώρες της Ευρώπης «θα απαγόρευαν προληπτικά» τις πτήσεις αεροσκαφών που δεν έχουν υποβάλει σχέδιο πτήσης ή έχουν απενεργοποιήσει τις συσκευές μετάδοσης δεδομένων σχετικά με τη θέση τους.

Οπως φαίνεται, τους τελευταίους οκτώ μήνες έχουν σημειωθεί περίπου 40 σοβαρά περιστατικά τέτοιου είδους. Τα περισσότερα από αυτά έχουν λάβει χώρα στη Βαλτική Θάλασσα, αλλά και βορειότερα, στη Μαύρη Θάλασσα και κατά μήκους των συνόρων των ΗΠΑ και του Καναδά.

Το ΝΑΤΟ είχε τονίσει πρόσφατα ότι από την αρχή του έτους έχουν γίνει περισσότερες από 100 αναχαιτίσεις ρωσικών αεροσκαφών στο ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, δηλαδή οι τριπλάσιες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

ΕΡΑΣΜΙΑ ΣΦΑΕΛΟΥ

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Guardian)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές