Έντυπη Έκδοση

Απόπειρα επαναπροσέγγισης Ιαπωνίας - Κίνας, σε ψυχρό κλίμα

Η συνάντηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ μονοπώλησε χθες το ενδιαφέρον στο Πεκίνο, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), με τους αναλυτές να μιλούν για ένα διστακτικό πρώτο βήμα επαναπαπροσέγγισης.

Είναι σαφές πως πρόκειται για αγγαρεία... Είναι σαφές πως πρόκειται για αγγαρεία... Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν το διμερή διάλογο σε επίπεδο κορυφής έπειτα από δύο χρόνια εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών. Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Αμπε μίλησε για μια αρχή προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων εκφράζοντας την ευχή για επιστροφή σε μια αμοιβαίως επωφελή συνεργασία. Ο ίδιος πρότεινε στο Σι την καθιέρωση μιας ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας για την αποφυγή επεισοδίων και εντάσεων γύρω από τα νησάκια Σενκάκου (που η Κίνα διεκδικεί με το όνομα Νταογιού) στη θάλασσα της ανατολικής Κίνας. Από κινεζικής πλευράς δεν έγιναν σε πρώτο χρόνο ανακοινώσεις για τη συνάντηση αλλά πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν τις δηλώσεις και τα σχετικά πλάνα επεσήμαναν, πέραν της ομολογουμένης απόπειρας επαναπροσέγγισης, και ένα μάλλον ψυχρό κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών.

Αντίστοιχη ατμόσφαιρα επικράτησε και σε μια σύντομη συνάντηση μεταξύ των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και μήνες σε ένα συνεχιζόμενο μπρα-ντε-φερ με επίκεντρο την ουκρανική κρίση. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση αξιωματούχου ότι «οι δύο ηγέτες είχαν μια σύντομη επαφή στην οποία δεν είχαν το χρόνο να θίξουν τα προβλήματα». Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αντιθέτως χρόνο να δώσει μια συνέντευξη Τύπου στην οποία κάλεσε την Κίνα να είναι εταίρος στην εδραίωση της διεθνούς τάξης απορρίπτοντας την κυβερνο-πειρατία και δημιουργώντας ένα πιο ομαλό περιβάλλον για τις διεθνείς επιχειρήσεις.

ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ-Reuters)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Ιαπωνία
Κίνα