Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΣΕ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΑ

Διπλή νίκη για την «ελευθερία» των σπόρων

Ετοιμάζεται συνέδριο στην Αυστρία των δικτύων που υπερασπίζονται τους παραδοσιακούς σπόρους και μάχονται τα μεταλλαγμένα στην Ε.Ε.

Δύο μικρές αλλά σημαντικές νίκες σημειώθηκαν πρόσφατα, σε Γουατεμάλα και Μεξικό, στη συνεχιζόμενη μάχη κατά των μεγάλων πολυεθνικών που προσπαθούν να ορίσουν το τι θα καταλήγει στο πιάτο μας, αλλά η μάχη συνεχίζεται.

Την ερχόμενη εβδομάδα γίνεται στην Αυστρία μία συνάντηση δικτύων που υπερασπίζονται τη διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων και μάχονται την είσοδο γενετικά τροποποιημένων (μεταλλαγμένων) τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς προετοιμάζεται ένα νέο νομοσχέδιο που θα καθορίζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει πάντα ο φόβος που ονομάζεται ΤΤΙΡ, η διατλαντική εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, που θα μπορεί να παρακάμψει την ευρωπαϊκή και τις εθνικές νομοθεσίες και να αλλάξει το νομικό και εμπορικό τοπίο, τόσο όσον αφορά στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, όσο και στη διατήρηση και ελεύθερη διακίνηση των παραδοσιακών σπόρων.

Το «Πελίτι»

Στη συνάντηση θα υπάρξει και ελληνική εκπροσώπηση. Συμμετέχει η Βάσω Κανελλοπούλου, οικονομολόγος και παραγωγός περιβαλλοντικών ντοκιμαντέρ στην πάλαι ποτέ ΕΡΤ, υπεύθυνη διεθνών σχέσεων της εναλλακτικής κοινότητας «ΠΕΛΙΤΙ», που σκοπό έχει τη διατήρηση και ελεύθερη διακίνηση των παραδοσιακών σπόρων. Τον ερχόμενο Απρίλιο, το «ΠΕΛΙΤΙ» θα γιορτάσει τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του με συμμετοχή οργανώσεων από τη Λατινική Αμερική, την Ασία, και άλλες ηπείρους, όπου αγρότες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα από τις πολυεθνικές των σπόρων και των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

Την περασμένη εβδομάδα, αγρότες της Γουατεμάλας κατάφεραν να καταργηθεί ένας νόμος που ευνοούσε την πολυεθνική «Monsanto». Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανέστειλε τον παράλογο νόμο για την «Προστασία Νέων Ποικιλιών», γνωστό ως ο «Νόμος της Monsanto», σύμφωνα με τον οποίο θα ήταν παράνομο για τους αγρότες της χώρας να φυλάνε σπόρους από τη μία χρονιά για την επόμενη, κάτι που κάνουν για αιώνες. Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη των αγροτών που θέλουν να σώσουν τις ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων. Αναμενόμενο είναι η πολυεθνική να απαντήσει με κύμα αγωγών για να πιέσει την κυβέρνηση της Γουατεμάλας.

Στο Μεξικό

Τον προηγούμενο μήνα, στο Μεξικό, μια μικρή ομάδα μελισσοκόμων κατάφερε ακόμη ένα πλήγμα κατά της πανίσχυρης πολυεθνικής, που ήθελε να φυτέψει 625.000 στρέμματα με γενετικά τροποποιημένη σόγια. Ενας δικαστής ανακάλεσε την άδεια του υπουργείου Γεωργίας της χώρας, που επέτρεπε στην πολυεθνική την εμπορική φύτευση της γενετικά τροποποιημένης σόγιας. Η άδεια είχε εκδοθεί παρά τις διαμαρτυρίες χιλιάδων αγροτών Μάγια, μελισσοκόμων, της Greenpeace, και της Εθνικής Επιτροπής του Μεξικού για τη Βιοποικιλότητα και του Εθνικού Ινστιτούτου Οικολογίας. Το Μεξικό είναι ο έκτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο και ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας μελιού και περίπου 25.000 οικογένειες στη χερσόνησο Γιουκατάν εξαρτώνται από την παραγωγή μελιού, όπου παράγεται το 40% του μελιού της χώρας και σχεδόν το σύνολό του εξάγεται στην Ε.Ε.

Οπως λέει στην «Ε» η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του «ΠΕΛΙΤΙ» Βάσω Κανελλοπούλου, στην Ε.Ε. υπάρχει σήμανση στις ανθρωποτροφές για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, αλλά αυτό δεν ισχύει για τις ζωοτροφές. Οπότε, προϊόντα όπως γάλα, τυρί, κρέας κ.λπ., από ζώα που τρέφονται με τέτοιου είδους ζωοτροφές φτάνουν στο πιάτο μας χωρίς να το γνωρίζουμε. «Στην Ε.Ε. εισάγονται τόνοι ολόκληροι τέτοιων ζωοτροφών, κυρίως από ΗΠΑ και Αργεντινή κι αυτό είναι μια κερκόπορτα στη διατροφική μας αλυσίδα», λέει η Β. Κανελλοπούλου. «Την ίδια στιγμή, αν και στην Ε.Ε. επιτρέπεται η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού μόνο στο 1,5% της καλλιεργήσιμης έκτασής της, δεν ξέρουμε τι θα προβλέπει η διατλαντική εμπορική συμφωνία ΤΤΙΡ μεταξύ Ε.Ε.-ΗΠΑ, καθώς οι συζητήσεις είναι μυστικές. Φοβόμαστε ότι μέσω αυτής, θα προσπαθήσουν να επιβάλουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και να ξεπεράσουν έτσι τους περιορισμούς της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας μέσω του ελεύθερου εμπορίου», υπογραμμίζει.

Σπόροι υπό περιορισμό

Οσον αφορά στους σπόρους, η νομοθεσία επιτρέπει τη διακίνηση προϊόντων που προέρχονται από τοπικούς, παραδοσιακούς σπόρους, ή υπό εξαφάνιση σπόρους (τις τοπικές ποικιλίες), αλλά όχι και την ελεύθερη διακίνηση των σπόρων, με τη δικαιολογία ότι θα αλλοιωθεί η γενετική του δομή. «Κάτι το οποίο εμείς υποστηρίζουμε ότι δεν ισχύει γιατί, έτσι ήρθε σ' εμάς, π.χ., το ντοματάκι Σαντορίνης από τη Λατινική Αμερική, και η ίδια η ντομάτα, που την έφερε στην Ελλάδα από την Ευρώπη ένας καπουτσίνος μοναχός, το 1814. Αλλά πήγε σε διάφορα μέρη, προσαρμόστηκε, εξελίχτηκε και αναπτύχθηκε», επισημαίνει η Β. Κανελλοπούλου. «Το ελεύθερο ταξίδι των σπόρων ήταν κάτι που γινόταν επί αιώνες, αλλά τώρα η νομοθεσία εμποδίζει την εξέλιξή τους», τονίζει. «Κι αυτή η εξέλιξη είναι κάτι που θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει και την κλιματική αλλαγή», προσθέτει.

** Αλλαγή νομοθεσίας

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συμμετάσχει σε συνάντηση δικτύων, που θα μελετήσει το θέμα της αλλαγής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία έχει τεθεί υπό αναθεώρηση. Αντικείμενο της συνάντησης είναι η συγκρότηση προτάσεων για τη διασφάλιση του δικαιώματος στο ελεύθερο ταξίδι των σπόρων με υγειονομική κάλυψη και για την υπεράσπιση του δικαιώματος του κάθε αγρότη να καλλιεργεί το σπόρο του. Εχουν να αντιμετωπίσουν τα συμφέροντα 5 μεγάλων εταιρειών που κατέχουν το 95% της εμπορικής διακίνησης των σπόρων στην Ευρώπη.

«Πρόκειται για ένα ολιγοπώλιο πάρα πολύ επικίνδυνο για την επισιτιστική μας ασφάλεια», τονίζει η Β. Κανελλοπούλου.

Την ίδια στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο, μόλις 10 εταιρείες ελέγχουν το 74% της εμπορικής διακίνησης των σπόρων. «Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι τιμές των σπόρων να αυξηθούν κατά 30% μέσα σε μία 10ετία», σημειώνει. «Πρόκειται για εταιρείες αγροχημικές, που αγοράζουν μικρότερες εταιρείες σπόρων, τους εξαφανίζουν και διακινούν σπόρους οι οποίοι ταιριάζουν με τα φυτοφάρμακα που αυτές οι εταιρείες παράγουν», καταλήγει η Β. Κανελλοπούλου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Καλλιέργειες
Μεξικό
Μεταλλαγμένα
Γουατεμάλα
Γενετική