Έντυπη Έκδοση

Ο Αντονι Μάρα στην Αθήνα για το Prize for Literature

Ποιο ξένο μυθιστόρημα θα τιμηθεί με το φετινό Athens Prize for Literature; Η επικείμενη όσο και αναπάντεχη άφιξη στη χώρα μας του Αμερικανού Αντονι Μάρα, συγγραφέα του ήδη πολυβραβευμένου στο εξωτερικό «Αστερισμός ζωτικών φαινομένων» (μετ. Αχ. Κυριακίδης) δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες!

Το μυθιστόρημα του τελευταίου πέρασε στη μικρή λίστα των υποψηφιοτήτων για το βραβείο μαζί με την «Παιδική ηλικία του Ιησού» του Τζ. Μ. Κούτσι, το «Ναρκόπολις» του Ινδού Τζιτ Θαχίλ, την «Επιχείρηση Ζάχαρη» του Ιαν Μακ Γιούαν, τον «Φάρο» της Αλισον Μουρ, το «Αρχαίο φως» του Τζον Μπάνβιλ, το «Ενας διακριτικός ήρωας» του Μάριο Βάργκας Λιόσα, την «Κίτρινη κορδέλα» του Κέβιν Πάουερς, το «Τανγκό της παλιάς φρουράς» του Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε και το «Παιδί του ξένου» του Αλαν Χόλινγκχερστ. Κι όπως όλα δείχνουν, η κριτική επιτροπή του περιοδικού «Δέκατα», αποτελούμενη από τους Α. Βιστωνίτη, Θ. Γρηγοριάδη, Σ. Νικολαΐδου, Κλ. Σωτηριάδου και Κ. Χαρπαντίδη, προτίμησε το στοχαστικό, αντιπολεμικό έργο του Μάρα, το οποίο εγκαινίασε πέρσι την ξένη σειρά των εκδόσεων «Ικαρος» γνωρίζοντας αμέσως θερμή υποδοχή τόσο από την κριτική όσο και από το αναγνωστικό κοινό.

Γεννημένος στην Ουάσιγκτον, απόφοιτος του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και του φημισμένου συγγραφικού εργαστηρίου του πανεπιστημίου της Αϊοβα, ο Αντονι Μάρα άντλησε υλικό γι' αυτό το παρθενικό του μυθιστόρημα από αληθινές μαρτυρίες και από ευρύτατη βιβλιογραφία γύρω από τον πόλεμο Ρωσίας-Τσετσενίας μεταξύ 1999 και 2009, δίνοντας στη συνέχεια με μαεστρία μια εκτεταμένη σύνθεση, αποκαλυπτική της απελπισίας και των θηριωδιών που έζησαν οι άμαχοι Τσετσένοι στη διάρκειά του αλλά και της ανθρωπιάς που κατορθώνει να επιβιώνει μέσα στη βία και τη φρίκη κάθε σύγκρουσης.

Ας σημειωθεί ότι με τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ο Μάρα τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, και με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Whiting Writers' Award, διάκριση που στο παρελθόν έχουν αποσπάσει ο Τζέφρι Ευγενίδης και ο πρόωρα χαμένος Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας.

Σ' ό,τι αφορά την κατηγορία του ελληνικού μυθιστορήματος, στη μικρή λίστα του Athens Prize συναντάμε το «Ταξίδι στην Ελλάδα» του Δημήτρη Νόλλα, την «Οξινη βροχή» της Μαρίας Πάουελ, τη «Γαλάζια αγελάδα» του Βασίλη Τσιαμπούση, το «Ο ζωγράφος του Μπελογιάννη» του Νίκου Δαββέτα, το «Η πόλη και η σιωπή» του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη, τις «Σπάνιες γαίες» της Σώτης Τριανταφύλλου, την «Ασκηση του Ροτ» της Βασιλικής Ηλιοπούλου, το «Κι αν δεν ξημερώσει;» της Μαρίας Κουγιουμτζή, τον «Κώδικα τιμής» του Τηλέμαχου Κώτσια και το πρόσφατα βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Ενωση έργο του Μάκη Τσίτα «Μάρτυς μου ο θεός». Την κριτική επιτροπή εδώ αποτελούν οι Αλέξης Πανσέληνος, Δημήτρης Σωτάκης, Λίλυ Εξαρχοπούλου, Χρύσα Σπυροπούλου και Κατερίνα Ζαρόκωστα. Η απονομή και των δύο βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 24 του μηνός στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (7.00 μ.μ.).

ΣΤ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Συγγραφείς/Συγγράμματα
Μυθιστορήματα
Παρουσίαση βιβλίου
Βιβλίο