Έντυπη Έκδοση

«Ανιστόρητη η επιλογή, διάτρητο το αποτέλεσμα»

Η Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου για τον εορτασμό των 100 χρόνων ελληνικού σινεμά

Σε επιστολή της, η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου, που φέτος, στο πλαίσιο του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απένειμε το βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας στο «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, υπενθυμίζει ότι «ύστερα από διετή απουσία -όχι με δική μας ευθύνη- η απονομή του βραβείου μας επιστρέφει στην τελετή λήξης, όπως επί τρεις και πλέον δεκαετίες συνέβαινε.

Είχαμε εκφράσει δημόσια τις ενστάσεις μας τόσο για τον Νόμο Γερουλάνου όσο και για την άνιση μεταχείριση των ελληνικών ταινιών. Τι σύμπτωση, τώρα που συνολικά αποδοκιμάζεται ο ισχύων νόμος, είτε ως ανεφάρμοστος είτε ως καταστροφικός, λήγει και η περίοδος της αυθαίρετης τιμωρίας μας».

Η ΠΕΚΚ εκφράζει επίσης την απογοήτευσή της για τον «ψευδεπίγραφο εορτασμό των 100 χρόνων ελληνικού κινηματογράφου. Οσο είναι ανιστόρητη η επιλογή των διακοσίων αρχικώς προτεινόμενων τίτλων, άλλο τόσο διάτρητο δείχνει και το αποτέλεσμα της διαδικτυακής ψηφοφορίας για την ανάδειξη των είκοσι καλύτερων ταινιών. Ποια επιτροπή, άραγε, αποφασίζει να μην συμπεριλάβει ούτε ένα ντοκιμαντέρ στη λίστα αυτή, όταν τα τελευταία χρόνια μόνο, πολλά κερδίζουν την καθολική αναγνώριση; Ποιοι χαρίζουν τις ταινίες των αδελφών Μανάκη σε γειτονικές εθνικές κινηματογραφίες;». Τέλος προσθέτει πως από τη λίστα λείπουν σημαντικές κλασικές δημιουργίες όπως ο «Ουρανός» του Τάκη Κανελλόπουλου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Πανελληνία Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ)