Έντυπη Έκδοση

Κίνητρα για παραγωγούς κινηματογράφου προτείνει η Αντζελα Γκερέκου

Πρόταση με σκοπό τη θέσπιση «ουσιαστικών φορολογικών κινήτρων» για την πραγματοποίηση κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα κατέθεσε η υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αντζελα Γκερέκου στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.

Στην πρόταση προβλέπεται έκπτωση 100% στο φόρο που αναλογεί στο ποσό που επενδύεται στην παραγωγή μιας κινηματογραφικής ταινίας από φυσικά και νομικά πρόσωπα με φορολογική υποχρέωση στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, μας πληροφορεί το υπουργείο, οι επενδυτές θα έχουν διπλό φορολογικό όφελος: αφ' ενός θα μειώνεται η φορολογική τους βάση, καθώς το μέρος των προ φόρων κερδών που επενδύεται δε θα συνυπολογίζεται στο φορολογητέο εισόδημα και αφ' ετέρου θα έχουν οικονομικό όφελος ίσο με το ποσό του φόρου εισοδήματος που αναλογεί στο ποσό που επένδυσαν.

Χρήση του φορολογικού κινήτρου μπορεί να γίνει από ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές, από διεθνείς συμπαραγωγές με συμμετοχή Ελληνα παραγωγού καθώς και από ελληνικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών στον οπτικοακουστικό τομέα. Η τελευταία περίπτωση αφορά συνήθως έναν αλλοδαπό παραγωγό, ο οποίος αναζητεί χώρα με φορολογικά κίνητρα προκειμένου να εκτελέσει σε αυτήν ένα μέρος της παραγωγής μέσω εταιρείας παροχής οπτικοακουστικών υπηρεσιών με φορολογική υποχρέωση στην Ελλάδα.

Η πρόταση τέθηκε υπόψη και ειδικευμένου σε φορολογικά θέματα κλιμακίου της τρόικας, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται πρόταση σχετικής φορολογικής διάταξης από το υπουργείο Οικονομικών.

«Υποβάλαμε ένα απολύτως αναγκαίο και σύμφωνο με όσα ισχύουν σε άλλες χώρες πλαίσιο φορολογικών κινήτρων. Η υιοθέτησή του, σε συνδυασμό με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης μπορούν να βάλουν δυναμικά τη χώρα μας στο χάρτη των ελκυστικών κινηματογραφικών προορισμών», δήλωσε η κ. Γκερέκου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Σκηνοθέτες/Παραγωγοί
Κινηματογράφος
Υπουργείο Πολιτισμού
Τέχνη/Πολιτισμός