Έντυπη Έκδοση

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΗ ΒΟΝΗ

Ελληνογερμανική φιλία από την τρυφερή ηλικία

«Η Χρυσή Αυγή πρέπει να ξεπεραστεί μέσα από τη γνωριμία των δύο λαών, υπερβαίνοντας όλα τα στερεότυπα»

Την ώρα που η Γερμανία ζούσε στον αστερισμό της επετείου των 25 χρόνων απ' την πτώση του βερολινέζικου Τείχους, η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο της επίσημης πολιτικής σκηνής της. Ωστόσο, η συζήτηση αυτή τη φορά δεν αφορούσε τις οικονομικές προόδους της χώρας μας.

 Την εβδομάδα των μεγάλων γερμανικών εορτασμών, ελληνικό κλιμάκιο συμμετείχε σε τετραήμερο φόρουμ στη Βόνη για το υπό ίδρυση Γερμανοελληνικό Ιδρυμα Νεολαίας, έναν κυβερνητικό, αλλά ανεξάρτητο διεθνή φορέα, για τον οποίο η Δήλωση Προθέσεων υπογράφηκε το Σεπτέμβριο μεταξύ της Ομοσπονδιακής Υπουργού Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Μανουέλας Σβέσιγκ, και του πρέσβη μας στο Βερολίνο, Παναγιώτη Ζωγράφου.

Είχαν προηγηθεί τέσσερις συνολικά συναντήσεις και στις δύο χώρες και αναμένεται έως το 2016 το Ιδρυμα να είναι έτοιμο, λειτουργώντας με ισότιμη και ισομερή εκπροσώπηση των γραφείων στις δύο χώρες. Ακόμα και ο προϋπολογισμός προβλέπεται να είναι εξ ημισείας μοιρασμένος. Τρία εκατομμύρια θα καταβάλλει κάθε κυβέρνηση ετησίως. Ελληνογερμανικές θα είναι και οι ομάδες που θα εργάζονται στα δύο γραφεία. Για την ελληνική έδρα έχει αποκλειστεί η Αθήνα και συζητούνται τα Γιάννινα και η Θεσσαλονίκη, ενώ εμφανίζεται ως δυναμικός διεκδικητής και η Τρίπολη.

Η ελληνική πλευρά (συνεργάζονται το υπουργείο Εξωτερικών με την αρμόδια Γενική Γραμματεία διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του υπουργείου Παιδείας) έχει εκφράσει τη βούληση το επόμενο φόρουμ να διεξαχθεί τον Ιούνιο στους Δελφούς.

Ως καθήκοντα του Γερμανοελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας ορίζονται ρητά, τουλάχιστον στη δήλωση προθέσεων, οι εξωσχολικές και σχολικές ανταλλαγές νέων, οι ανταλλαγές εθελοντών, οι επαγγελματικές ανταλλαγές και η πρακτική άσκηση, οι ανταλλαγές εμπειρογνωμόνων των φορέων νεολαίας και οι επισκέψεις σε τόπους μνήμης.

Πολιτική απόφαση

Πρόκειται για μια, κατά βάση, πολιτική απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, κάτι που αποτύπωσαν τόσο η ομιλία του υφυπουργού παρά τω ομοσπονδιακώ προέδρω, Ντέιβιντ Γκιλ, στη δεξίωση που παρατέθηκε στην προεδρική κατοικία Villa Hammers-chmidt στη Βόνη επ' ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών του φόρουμ, όσο και οι δηλώσεις του Τόμας Τόμερ, ανθρώπου -κλειδί στο υπουργείο Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας (εργάζεται για την υλοποίησή του Ιδρύματος μαζί με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών).

«Στη Γερμανία ελάχιστα είναι γνωστά σε σχέση με τα τραύματα της Ελλάδας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να τερματιστούν οι προκαταλήψεις του λαού μας για τους Ελληνες και των Ελλήνων για εμάς», τόνισε ο κ. Γκιλ. «Πρέπει να μάθουμε ο ένας από τον άλλο. Δεν είναι αρκετή η ανάγνωση ενός βιβλίου ή μια επίσκεψη για διακοπές. Χρειάζεται ο διάλογος μεταξύ μας να ξεκινάει από τα χρόνια της νεότητας».

«Μήνυμα έμπρακτης αλληλεγγύης» και ταυτόχρονα «μια πολιτική απόφαση των δύο κυβερνήσεων, η οποία μολονότι ξεκίνησε από τη Γερμανία βρήκε πρόσφορο έδαφος στην Ελλάδα, έναν αξιόπιστο συνομιλητή», είναι σύμφωνα με τον Τόμας Τόμερ η ίδρυση του νέου διμερούς φορέα.

Οι ανταλλαγές των νέων των δυο χωρών, διευκρινίζει, θα έχουν βάση ιστορική (κοινή μνήμη), πολιτιστική, αθλητική ή ευρωπαϊκή, και θα συμπεριλαμβάνουν προγράμματα πρακτικής επαγγελματική άσκησης και προστασίας του Περιβάλλοντος.

«Γέφυρες» με κύριο ζητούμενο, όπως προσθέτει, «την υπενθύμιση των ζοφερών πλευρών της Ιστορίας μας. Η Ελλάδα υπέφερε από τις φρικαλεότητες της γερμανικής Κατοχής. Με την ανταλλαγή των νέων μας θα δημιουργηθεί ένας πολιτισμός μνήμης».

Δεν είναι ΟΑΕΔ

Αυτό που τονίζεται εμφατικά απ' τη γερμανική πλευρά είναι ότι το Ιδρυμα δεν πρόκειται να παίξει το ρόλο ενός ελληνογερμανικού ΟΑΕΔ. «Στην Ελλάδα δεν έχουμε παράδοση σε ανάλογες δομές. Είναι μια πρόκληση για εμάς ο νέος θεσμός» παραδέχτηκε, στο περιθώριο του Φόρουμ, ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς, Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Η τεχνογνωσία αντλείται από τα ήδη υπάρχοντα Ινστιτούτα Νεολαίας στη χώρα, το γερμανογαλλικό και γερμανοπολωνικό. Το πρώτο ιδρύθηκε το 1963 στοχεύοντας, όπως μας ανέπτυξε στο ιστορικό βερολινέζικο κτήριό του, ο επικεφαλής του Μάρκους Ινγκενλατ, στην ενδυνάμωση των σχέσεων και στην αμοιβαία εμπιστοσύνη των δύο χωρών. «Μια πολιτική απόφαση από τις δυο μεριές ούτως ώστε να αλλάξει η αντίληψη μετά την εμπειρία του Γ' Ράιχ».

Η στρατηγική του Ιδρύματος εκπονείται για κάθε τρία χρόνια «ελεύθερα από πολιτικές επιλογές». Για το 2014 το μπάτζετ του ανέρχεται στα 24,2 εκατομμύρια, σε αντίθεση με το γερμανοπολωνικό Ιδρυμα Νεολαίας (ιδρύθηκε το 1991), που έχει ετήσιο προϋπολογισμό μόλις 9 εκατομμύρια. Ο διευθυντής του Γερμανοπολωνικού Ιδρύματος Στέφαν Ερμπ εκτιμά ότι το υπό ίδρυση Γερμανοελληνικό Ιδρυμα Νεολαίας θα κινηθεί, λόγω κοινών μεγεθών, στις δομές του ανάλογου γερμανοπολωνικού φορέα.

Σύμφωνα με τ δρ Ζίνγκριντ Σκαρπέλις-Σπερκ, βουλευτή και πρόεδρο του Γερμανοελληνικού Συνδέσμου, στο κέντρο του νέου Ιδρύματος πρέπει να βρεθούν οι μη προνομιούχοι: «Οφείλουμε να δίδεται η δυνατότητα για ανταλλαγές σε όσους δεν διαθέτουν τα μέσα. Η Χρυσή Αυγή πρέπει να ξεπεραστεί μέσα από τη γνωριμία των δύο λαών, υπερβαίνοντας όλα τα στερεότυπα».

Ολες οι εξελίξεις μετά το Φόρουμ θα ανακοινώνονται στην πλατφόρμα www.agorayouth.com

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινήματα/Ομάδες/Δράσεις
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Εκδηλώσεις
Παιδί
Για το ίδιο θέμα
Μισές... εξηγήσεις από τον ΕΟΤ