Έντυπη Έκδοση

Ελληνική αποκρυπτογράφηση κομήτη

Το διαστημόπλοιο Rosetta θα προσπαθήσει να ξεκλειδώσει τα μυστικά του κομήτη Churyumov-Gerasimenko

Εντεκα χρόνια μετά την εκτόξευσή του και ταξιδεύοντας ένα δισεκατομμύριο χιλιόμετρα μέσα στο Ηλιακό Σύστημα, το διαστημικό σκάφος Rosetta (Ροζέτα) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) έφτασε στον προορισμό του, τον κομήτη Churyumov-Gerasimenko.

Οπως η Στήλη της Ροζέτας υπήρξε το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών έτσι και το διαστημόπλοιο Rosetta θα προσπαθήσει να ξεκλειδώσει τα μυστικά του κομήτη και, κατ' επέκτασιν, όλων των αρχέγονων σωμάτων.

Τα 15 επιστημονικά όργανα της Rosetta και τα 9 της διαστημικής συσκευής Philae (Φιλαί - από το όνομα ενός οβελίσκου στο ομώνυμο νησί του Νείλου), η οποία θα προσεδαφισθεί στον κομήτη, θα εκτελούν, όσο καιρό αντέξουν, παρατηρήσεις που θα βοηθήσουν να γίνει κατανοητή η προέλευση και η εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος. Ολα αυτά συμβαίνουν σε απόσταση 3 Αστρονομικών Μονάδων, δηλαδή 450 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Θανάσης Οικονόμου

Για τα πρώτα αδημοσίευτα αποτελέσματα από την επικείμενη προσεδάφιση της διαστημικής συσκευής Philae πάνω στον κομήτη, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, θα ενημερωθούν οι φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ από τον Senior Scientist του Εργαστηρίου Αστροφυσικής και Διαστημικής Ερευνας του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Θανάση Οικονόμου. Ο ίδιος θα πραγματοποιήσει ομιλία, την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, ώρα 12.30, στην Αίθουσα Α31 του Τμήματος Φυσικής.

Ο Θανάσης Οικονόμου γεννήθηκε στο Ζιάκα του Νομού Γρεβενών, σπούδασε Φυσική στην Τσεχία και την Αμερική και εργάζεται από το 1981 στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Εχει διεξαγάγει βασική έρευνα στην Πυρηνική Φυσική, ειδικά σε φασματόμετρα σωματιδίων άλφα και ακτίνων-Χ. Πειραματικές συσκευές του λειτουργούν επί τόπου ή έχουν κάνει μετρήσεις σε διάφορα σώματα του Ηλιακού Συστήματος σε ρωσικές, αμερικανικές, ευρωπαϊκές καθώς και ιαπωνικές διαστημικές αποστολές, όπως Surveyor, Apollo, Viking στη Σελήνη, Pathfinder, Spirit και Opportunity στον Αρη, Cassini/Huygens στον Κρόνο και Stardust και Rosetta σε κομήτες.

Εχει βραβευθεί πολλές φορές, διεθνώς, για τη συμβολή του στη μελέτη του Ηλιακού Συστήματος και τη συμμετοχή του σε διαστημικές αποστολές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Αστρονομία και Διάστημα