Έντυπη Έκδοση

Νέα βιομηχανική τούμπα 5%, νέα εξαγωγική μαυρίλα 9%

* ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Αντί να αποτελεί λοκομοτίβα της ανάκαμψης η ελληνική βιομηχανία, συνεχίζει την κατηφορική της πορεία φέτος με την παραγωγή της να υποχωρεί 5,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο 2014 (έναντι κάμψης 3,2% πέρσι ίδιο μήνα) παρά τη μηναία αύξησή της κατά 7,5%.

Εξάλλου, η ίδια τάση παρατηρείται και στο πρώτο 9μηνο 2014 που έναντι της ίδιας περιόδου 2013 καταγράφει κάμψη 3,4% (έναντι κάμψης 2,7% πέρσι) επιβεβαιώνοντας την τάση επιτάχυνσης της πτώσης της παραγωγής της, η οποία τον Σεπτέμβριο 2014 βρισκόταν 10,5% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2010.

Η ετήσια κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβριο αποδίδεται κατά σειράν στην κάμψη του τομέα κεφαλαιακών αγαθών κατά 15,1%, της ενέργειας κατά 6,4%, των διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 5,7%, των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 3,8% και των ενδιάμεσων αγαθών κατά 2,5%.

Η μεγάλη πτώση της παραγωγής κεφαλαιακών αγαθών αποτελεί μάλλον σημείο καμπής γιατί αφορά τον τομέα επενδύσεων που φέτος πήγαινε καλύτερα προσφέροντας ελπίδες για επικείμενη ανάκαμψη της βιομηχανίας συνολικά. Με τη μεταστροφή του αλλάζει κι η συνολική του εικόνα στο πρώτο 9μηνο (-0,6%).

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 5,1% το μήνα Σεπτέμβριο 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2013, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:

α. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων - Λατομείων κατά 5,7%.

Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μειώσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη και άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

β. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 2,1%.

Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: μη μεταλλικών ορυκτών, κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων, ημιρυμουλκούμενων και λοιπού εξοπλισμού μεταφορών.

γ. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 15,2%.

δ. Στη μείωση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 3,2%.

* ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Μπορεί οι εξαγωγές συνολικά αγαθών κι υπηρεσιών να αυξάνουν φέτος χάρις στον τουρισμό -ο οποίος όμως ευνοείται κι από εξωγενείς παράγοντες όπως π.χ. τη γεωπολιτική αστάθεια κι ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας- όμως οι εξαγωγές αγαθών που αντικατοπτρίζουν καλύτερα το επίπεδο διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν 8,7% σε ετήσια βάση φθάνοντας το ποσό των 2.285,6 εκατ. ευρώ (έναντι 2.504,6 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2013).

Αντίστοιχα η μεταβολή των εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση 0,2% υποδηλώνοντας πως σημαντικό μέρος της εξαγωγικής κάμψης οφείλεται στην υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών και της σχετικής ζήτησης.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση των εξαγωγών το 2014 (-20,6% τον Απρίλιο) που φέρνει το σύνολο των εξαγωγών αγαθών του α' 9μήνου να υποχωρεί ετησίως σε αξία κατά 4% έναντι αντίστοιχης περσινής αύξησης κατά 6%. Η ετήσια κάμψη των εξαγωγών κατά 8,7% τον Σεπτέμβριο οφείλεται στην κατά 6,4% κάμψη τους προς την Ε.Ε. και την κατά 10,9% πτώση τους προς Τρίτες Χώρες που αντανακλά κυρίως πτώση των εξαγωγών πετρελαιοειδών προς αυτές (χωρίς αυτά οι προς Τρίτες Χώρες εξαγωγές έπεσαν κατά 3,5%).

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ το 2013 στους 9 πρώτους μήνες μόλις οι τρεις κατέγραφαν κάμψη εξαγωγών, φέτος στο ίδιο διάστημα μόνον τρεις μήνες έχουν άνοδο εξαγωγών ετησίως. Στο τελευταίο 12μηνο οι εξαγωγές μειώνονται 7,2% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρσι.

Στο μεταξύ, οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν ετησίως 7,4% τον Σεπτέμβριο (13% χωρίς τα πετρελαιοειδή) κι ανήλθαν στο ποσό των 4.343,6 εκατ. ευρώ έναντι 4.043,1 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Από την Ε.Ε. αυξήθηκαν 9,4% κι από τις Τρίτες Χώρες 5,6% αντίστοιχα. Πρόκειται για τον έκτο μήνα αύξησης των εισαγωγών στο φετινό 9μηνο που δείχνει μία τόνωση της εγχώριας ζήτησης συγκριτικά με πέρσι. Πάντως, στο τελευταίο 12μηνο οι εισαγωγές παραμένουν πτωτικές (-1,9%).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εξαγωγές
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Βιομηχανία