Έντυπη Έκδοση

Ο ηπειρώτικος πολιτισμός πάει Μέγαρο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με την ΙΩΑΝΝΑ ΛΕΒΑΝΤΗ πρόεδρο

««Μην παίρνετε τα όργανά σας στον ουρανό γιατί τα χρειαζόμαστε στη γη». Το διάβασα όταν ήμουν είκοσι τεσσάρων χρόνων στο Νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου, κανείς δεν γνώριζε στη χώρα μου τι είδους εγχείρηση θα έκανα.

«Σκοπός μας, η προώθηση  της Δωρεάς Οργάνων  και Ιστών.  Αφιερώνουμε  την εκδήλωση  σε όσους περιμένουν μόσχευμα»  Ι.Λ. «Σκοπός μας, η προώθηση της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών. Αφιερώνουμε την εκδήλωση σε όσους περιμένουν μόσχευμα» Ι.Λ. Ο δρόμος ήταν μακρύς, ο ίδιος ο Μαγκντί Γιακούμπ θεωρούσε πολύ επιτυχημένο το εγχείρημα ότι ξύπνησα, αλλά το μέλλον ήταν αβέβαιο. Τέσσερα - πέντε χρόνια ζωής ακόμα ήταν η πιο αισιόδοξη ιατρική πρόβλεψη τότε! Επρεπε να σεβαστώ το μόσχευμά μου, είπαν οι γιατροί. Τελικά, ήταν 25 τα χρόνια και τα έζησα με την καρδιά ενός 17χρονου κοριτσιού που μου χάρισε τη ζωή και εγώ με τη σειρά μου προσπάθησα να προσφέρω όσο μπορούσα μέσα από αυτό το Σύλλογο στους συνανθρώπους μου που πέρασαν αυτή τη δοκιμασία μετά από μένα». Λόγια της Ιωάννας Λεβαντή, προέδρου του «Συλλόγου Βαρέως Καρδιο-πνευμονοπαθών Ασθενών-ΣΥΒΑΚΑΠΑ» (Μεταμοσχευμένοι με Καρδιά-Πνεύμονα), που διοργανώνει την Παρασκευή ώρα 20.30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστου Λαμπράκη, πολιτιστική εκδήλωση για να τιμήσει το πνεύμα της Ευεργεσίας και του Ανθρωπισμού. Με τα έσοδα θα πληρωθούν τα ασφάλιστρα του προγράμματος επαναμεταμόσχευσης και διαγνωστικών εξετάσεων σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, διότι οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς χρήζουν συνεχούς ιατρικής υποστήριξης.

- Τι ετοιμάζετε;

«Μια αριστουργηματική μουσική χορευτική παράσταση με 60 τουλάχιστον συντελεστές επί σκηνής! Στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας 28 Οκτωβρίου και Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων και Ιστών που εορτάζεται την 1η Νοεμβρίου ο Σύλλογός μας διοργανώνει μεγάλη μουσική παράσταση με θέμα "Ηπειρος - Ενας Πολιτιστικός Θησαυρός" Συγχρονία και Διαχρονία στους μουσικούς ήχους & στους χορούς της Ηπείρου».

- Ποιοι συμμετέχουν;

«Η Ηπειρος, "τα Γιάννενα πάνε Μέγαρο" διότι περιμένουμε με ενθουσιασμό τουλάχιστον 50 μέλη χορευτών από το ιστορικό Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων με αριστουργηματικές αυθεντικές φορεσιές και κοσμήματα 100 ετών. Μεταφορά ιματιοθηκών έχει επιστρατευτεί για αυτή την ωραία βραδιά και εξαιρετικοί χορευτές και χορεύτριες της Ηπείρου.

Πρωταγωνιστής της μοναδικής παράστασης που αποτελεί μεγάλη τιμή για τον Σύλλογό μας είναι ο κ. Πετρολούκας Χαλκιάς, η μουσική διαχρονική προσωπικότητα της παράδοσης για την ερμηνεία του στο κλαρίνο. Σπουδαίοι δεξιοτέχνες μαζί του, οι Σταύρος Καψάλης, Νίκος Φιλιππίδης, Γιώργος Κωτσίνης, Χαράλαμπος Χαλκιάς. Τραγουδούν οι: Αντώνης Κυρίτσης, Σάββας Σιάτρας, Κώστας Τζίμας, Παγώνα Αθανασίου, Γιάννης Καψάλης, Δημήτρης Υφαντής».

- Ο ΣΥΒΑΚΑΠΑ;

«Ο "Σύλλογος Βαρέως Καρδιο-πνευμονοπαθών Ασθενών-ΣΥΒΑΚΑΠΑ" (Μεταμοσχευμένοι με Καρδιά-Πνεύμονα) ιδρύθηκε το 1991 από 32 ανθρώπους, που ήταν οι πρώτοι Ελληνες που είτε είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς ή πνεύμονα είτε έπασχαν από κάποιο είδους βαρείας καρδιο-πνευμονοπάθειας κι η μεταμόσχευση ήταν η μόνη επιλογή θεραπείας. Τα μέλη ήταν οι πρώτοι Ελληνες μεταμοσχευμένοι ασθενείς που είχαν επιστρέψει από το εξωτερικό και μεταμοσχεύθηκαν κυρίως από τον διεθνούς φήμης καρδιοχειρουργό Sir Magdi Yacub στο Νοσοκομείο Harefield στη Μεγάλη Βρετανία, άλλα κέντρα του εξωτερικού καθώς και της Ελλάδας».

- Πώς δημιουργήθηκε;

«Το 1991 λοιπόν οι πρώτοι μεταμοσχευμένοι ιδρύσαμε τον σύλλογο, με το όραμα να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε την ελληνική κοινή γνώμη και την ιατρική κοινότητα για την ιδέα της "Δωρεάς οργάνων & ιστών" και τις μεταμοσχεύσεις και να λύσουμε κάποια από τα πολλά προβλήματα των πρώτων μεταμοσχευμένων καρδιάς-πνεύμονα. Επιπρόσθετα το γεγονός ότι "η κατηγορία του ασθενούς" στην οποία ανήκα δεν υπήρχε στην Ελλάδα, το γεγονός ότι δεν με "αναγνώριζαν" ως ασθενή και επομένως δεν δικαιούμουν ούτε τα προνόμια της συνταγογράφησης από το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν άλλος ένας σοβαρός λόγος ίδρυσής του».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Συνεντεύξεις
Ηθη/Εθιμα
Ανθρώπινα
Πρόσωπα