Έντυπη Έκδοση

Μπορούμε!.. (iPodemos!)

Φαίνεται να δημιουργείται ένα ρεύμα με αφετηρία το νότο της Ευρώπης. Ενα κίνημα για την Ευρώπη των λαών, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης

Σε πρώτο κόμμα θα αναδεικνυόταν το Podemos αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές στην Ισπανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε από την «El Pais», τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας. Ειδικότερα το Podemos, το κόμμα που δημιουργήθηκε μέσα από το κίνημα των πλατειών, συγκεντρώνει 27,7% των ψήφων, 1,5% πάνω από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα PSOE (26,2%), όταν το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα ΡΡ συγκεντρώνει μόλις το 20%, επτά μονάδες πίσω από το Podemos.

Το Podemos, που σημαίνει «μπορούμε» στα ισπανικά, είναι τέκνο της ισπανικής κοινωνίας. Αποτελεί τη συνέχεια του κινήματος Indignados. Το κίνημα των πλατειών, Indignados, γεννήθηκε το 2011 στην Ισπανία με σύνθημα «αληθινή δημοκρατία τώρα». Το 2011 ήταν από τις πιο εξεγερσιακές χρονιές των τελευταίων ετών που γεννήθηκαν κινήματα σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Η αρχή έγινε με την «αραβική άνοιξη» που έριξε καθεστώτα στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, ενώ «ταρακούνησε» καθεστώτα στη Συρία, την Υεμένη και το Μπαχρέιν. Σύντομα πέρασε στην άλλη πλευρά της Μεσογείου με το κίνημα των πλατειών στην Ισπανία, που έδωσε με τη σειρά του έμπνευση για το κίνημα των πλατειών στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, έσπασε τα σύνορα της γηραιάς ηπείρου, διέσχισε τον Ατλαντικό, και έφτασε στις ΗΠΑ και το κίνημα Occupy Wall Street, το σημαντικότερο κίνημα αμφισβήτησης του οικονομικού συστήματος που γεννήθηκε στην καρδιά του.

Το κίνημα των πλατειών στην Ελλάδα, αν και λιγότερα πολιτικοποιημένο από το αντίστοιχο στην Ισπανία, έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στην ελληνική κοινωνία. Βέβαια δεν κατάφερε να παραμείνει ζωντανό αλλά ούτε να δώσει το έναυσμα για τη δημιουργία ενός καινούργιου κόμματος όπως έγινε με το Podemos στην Ισπανία. Η δράση του κινήματος έδωσε τη θέση της στην «ψήφο αντίδρασης». Τον κόσμο που στήριζε το κίνημα των πλατειών τον απορρόφησε εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και τους «αγανακτισμένους ελληναράδες» («πάνω πλατεία») η Χρυσή Αυγή.

Στην Ιταλία η εκλογική αντίδραση ήταν κάπως «ιδιόμορφη» με λαϊκιστική χροιά, με το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων στις τελευταίες ευρωεκλογές αναδείχθηκε δεύτερο πίσω από το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Στην Πορτογαλία, στις ευρωεκλογές, ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο, που αποτελείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) και το Λαϊκό Κόμμα (CDS), ηττήθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αδιαμφισβήτητα χρησιμοποιηθεί ως μέσω βάναυσου οικονομικού επεκτατισμού. Οι χώρες και οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου και όχι μόνο έχουν γίνει θύματα οικονομικής επίθεσης. Ο οικονομικός επεκτατισμός που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη έχει ως αιχμή του δόρατος το γερμανικό κράτος και βιτρίνα του το πρόσωπο της Ανγκελα Μέρκελ. Ο οικονομικός αυτός επεκτατισμός βέβαια δεν αποτελεί γερμανικό φαινόμενο, το γερμανικό κράτος είναι το μέσο. Πρόκειται για νεοφιλελεύθερο, κερδοσκοπικό και αισχροκερδή επεκτατισμό μέσω του τραπεζικού συστήματος, με πολιτικές που εκπροσωπεί το γερμανικό κράτος για λογαριασμό των «γνωστών» κερδοσκόπων. Πρόκειται για τους ίδιους κερδοσκόπους της Wall Street και των διεθνών αγορών.

Η χώρα μας έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της οικονομικής επίθεσης με την Ισπανία να ακολουθεί αλλά και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου και όχι μόνο. Στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εδραιωθεί στην πρώτη θέση της εκλογικής επιρροής, με σημαντική διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις από τη Νέα Δημοκρατία και όπως όλα δείχνουν θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Η δυναμική του Podemos στην Ισπανία δείχνει να ενισχύεται συνεχώς όλο και περισσότερο στην ισπανική κοινωνία.

Φαίνεται να δημιουργείται ένα ρεύμα με αφετηρία το νότο της Ευρώπης. Ενα κίνημα ώστε να αντιπαρατεθεί στον νεοφιλελεύθερο, οικονομικό καταστροφικό επεκτατισμό, στον κερδοσκοπικό και αισχροκερδή παραλογισμό.

Ενα μέτωπο απέναντι στην Ευρώπη των τραπεζών και των κερδοσκόπων.

Ενα κίνημα για την Ευρώπη των λαών, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

bede@planetmail.net

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Κινήματα/Ομάδες/Δράσεις
Ισπανία