Έντυπη Έκδοση

Μια ναζιστική πλάτη

**Από κείμενο του Απόστολου Διαμαντή στο www.protagon.gr

«(...) Εβγαλε ο ΕΟΤ ένα βίντεο για την προβολή του ελληνικού τουρισμού, το οποίο είχε κάποια πλάνα από την ιστορία των ολυμπιακών αγώνων. Και μόλις το έβγαλε παρολίγον να γίνει διεθνές θέμα, επειδή μέσα στο βίντεο φαινόταν η πλάτη ενός αθλητή, που κρατάει μια φλόγα! Διότι η πλάτη αυτή δεν ήταν μια οποιαδήποτε πλάτη. Ανήκε σε αθλητή της Ολυμπιάδας του 1936 που είχε γίνει στο Βερολίνο, υπό το βλέμμα του Χίτλερ.

Εάν αυτό το βίντεο είχε κυκλοφορήσει προ 4 ετών, κανένας δεν θα είχε αντίρρηση. Διότι τότε δεν μας είχε προσβάλει ακόμα η υστερία με το αντιναζιστικό μέτωπο. Εγώ προσωπικά είχα επιμεληθεί το λεύκωμα για την Ολυμπιάδα του 2004 και είχα συνεργαστεί στα Ολυμπιακά Ιστορικά που κυκλοφορούσαν τότε, όπου οι αναφορές στην περίφημη Ολυμπιάδα του 1936 ήταν εκτενείς, καθώς ήταν από τις πλέον κρίσιμες στην ιστορία των αγώνων και επίσης από τις πιο ιστορικές, αφού τότε καθιερώθηκε και το τελετουργικό με τη φλόγα. Η Ολυμπιάδα αυτή πέρασε στην ιστορία και για την εντυπωσιακή νίκη του μαύρου Αμερικανού δρομέα Τζέσε Οουενς, με τα 4 χρυσά μετάλια μπροστά στα μάτια του Χίτλερ. Τι πρέπει δηλαδή τώρα; Να διαγράψουμε, να τα κόψουμε όλα αυτά, επειδή η Ολυμπιάδα έγινε στο Βερολίνο του '36; Νομίζω έχουμε χάσει το μέτρο.

Ολα αυτά είναι γνωστά και είναι μέρος της ιστορίας των ολυμπιακών αγώνων. Μάλιστα, τα υπέροχα φιλμ της Ρίφενσταλ είναι και αυτά μέρος της ιστορίας και κανένας ποτέ, πουθενά στον κόσμο, δεν διανοήθηκε να τα διαγράψει, επειδή η Ρίφενσταλ ήταν φίλη του Χίτλερ. Διότι, οι δυτικές κοινωνίες είναι ακόμη ελεύθερες και δεν διανοούνται να λογοκρίνουν ιστορικά γεγονότα, όπως είναι η Ολυμπιάδα του Βερολίνου. Η ιστορία δεν διαγράφεται (...).

Για τον λόγο αυτό και τα σχετικά βίντεο των ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου, που έχουν εγκριθεί από τη ΔΟΕ, περιέχουν κανονικά τα πλάνα της Ολυμπιάδας του 1936 και από εκεί ο ΕΟΤ πήρε τα σχετικά δικά του πλάνα, ανάμεσα στα οποία υπήρχε και η περίφημη πλάτη (...).

Πολύ περίεργη, λοιπόν, ακούγεται αυτή η ιστορία με το βίντεο του ΕΟΤ. Και πολύ κακό για το τίποτα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Τυπογραφείο