Ηλεκτρονική Έκδοση

Αναβολή Γ.Σ. ΟΛΠ ζήτησε το ΤΑΙΠΕΔ

Σκοντάφτει η Cosco στο λιμάνι

Σε θολά νερά το success story στο κάτεργο του εμπορικού προβλήτα

Σκαλώνει στο λιμάνι του Πειριαά το deal φιλικού διακανονισμού μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ (θυγατρική εταιρεία της Cosco), που αφορά την επένδυση επέκτασης του δυτικού προβλήτα ύψους 230 εκατ. ευρώ. H γενική συνέλευση των μετόχων της ΟΛΠ ΑΕ αναβλήθηκε για την Τρίτη 25 Νοεμβρίου.

Από συγκέντρωση των εργαζόμενων στα λιμάνια. Φωτογραφία: Στέλιος Στεφάνου "Ε" Από συγκέντρωση των εργαζόμενων στα λιμάνια. Φωτογραφία: Στέλιος Στεφάνου "Ε" Την αναβολή της γενικής συνέλευσης ζήτησαν οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ελέγχει το 74,5% των δικαιωμάτων ψήφου, ενώ στην γενική συνέλευση σήμερα εκπροσωπήθηκε το 83,5% των δικαιωμάτων ψήφου.

Η γενική συνέλευση των μετόχων είχε σκοπό σήμερα να εξετάσει μόνο το θέμα της εκλογής μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ που εξελέγησαν πρόσφατα. (σσ. εκπρόσωπος δήμου Πειραιά, ο δήμαρχος Ι. Μώραλης και ο Αθανάσιος Λιάγκος, εκπρόσωπος των μετόχων). Σημειώνεται ότι δημοτική αρχή, δικηγορικός σύλλογος και άλλοι φορείς στον Πειραιά αντιδρούν στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του λιμανιού...

Σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και εκπροσώπων των εργαζομένων, η βασική διαφωνία της κινεζικής πλευράς ΣΕΠ-COSCO είναι η μία από τις δύο παρεμβάσεις του ελεγκτικού συνεδρίου για το φιλικό διακανονισμό που αφορά το ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα.

Η κινεζική πλευρά ζητά η διαμόρφωση του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος που καταβάλλει κάθε χρόνο στον ΟΛΠ να συνδεθεί με τα επίπεδα του ΑΕΠ, τα οποία ήσαν διαφορετικά το 2009 στην Ελλάδα, οπότε υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης προς την κινεζική πλευρά και διαφορετικά σήμερα, που η χώρα έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση.

Το ελεγκτικό συνέδριο που ενέκρινε το θέμα του φιλικού διακανονισμού ζητά το εγγυημένο αντάλλαγμα να ανασταλεί για επτά χρόνια έως το 2021 όσο διαρκούν τα έργα του ΣΕΠ-COSCO στο δυτικό τμήμα του προβλήτα 3 και να συνεχίσει να ισχύει μετά, αφού τεθεί σε λειτουργία το δυτικό τμήμα του προβλήτα 3 στον Πειραιά.

Επίσης, η ΣΕΠ καλείται να καταβάλλει ενοίκιο και για το δυτικό τμήμα του προβλήτα 3 όταν αυτό ολοκληρωθεί.

Η ΣΕΠ ΑΕ σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΟΜΥΛΕ έχει αυτή τη στιγμή ολοκληρώσει τα έργα στα ανατολικό τμήμα του προβλήτα 3 και δεν καταβάλει γι αυτό το κομμάτι ενοίκιο καθώς βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, ενώ ζητά επίσης και το δυτικό κομμάτι του ίδιου προβλήτα να κατασκευάσει μέσα από το φιλικό διακανονισμό.

Το θέμα του φιλικού διακανονισμού συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και στη συνάντηση που είχε χθες στον ΟΛΠ ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον πρόεδρο του Οργανισμού Γιώργο Ανωμερίτη.

Σημειώνεται ότι το ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα που καταβάλλει κάθε χρόνο στον ΟΛΠ ο ΣΕΠ (COSCO) μεταβάλλεται προς τα πάνω. Επίσης σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, η κινεζική πλευρά για τη διαχείριση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ καταβάλλει κάθε χρόνο προς τον ΟΛΠ, ποσοστά επί του τζίρου της διακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων 24,5% που θα παραμένει σταθερό από το 2017.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΤΑΙΠΕΔ
Κίνα
ΟΛΠ
Cosco
Πειραιάς
Ιδιωτικοποιήσεις
Οικονομική κρίση
Λιμάνια και Ναυπηγεία