Ηλεκτρονική Έκδοση

FR: Εκθεση παραγγελία της ΤτΕ

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τις παραλίες

ΤΑΙΠΕΔ και τραπεζίτες... ανησυχούν για το κόστος στον ελληνικό τουρισμό

«Η κλιματική αλλαγή απειλεί τις παραλίες» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στη Frankfurter Rundschau, το οποίο αναφέρεται σε έκθεση που έγινε κατ' εντολή της Τράπεζας της Ελλάδας για τις συνέπειες που θα έχουν στο μέλλον οι κλιματικές αλλαγές στα έσοδα από τον τουρισμό. Την ίδια ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ και νόμοι για τα δάση, τον αιγιαλό και την παραλία βάζουν ήδη ωρολογιακή βόμβα στις παραθαλάσιες περιοχές και τις δασικές εκτάσεις.

Η δίδυμη παραλία Σίμου και Σαρακήνικου στην Ελαφόνησο, δύο παραλίες σημαντικής περιβαλλοντικής αξίας, έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ Η δίδυμη παραλία Σίμου και Σαρακήνικου στην Ελαφόνησο, δύο παραλίες σημαντικής περιβαλλοντικής αξίας, έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ Το άρθρο επισημαίνει πως οι κλιματικές αλλαγές από τη συστηματική καταστροφή του περιβάλλοντος δεν θα γίνουν σε μερικά χρόνια αλλά σε μερικές δεκαετίες, την ώρα που η κυβέρνηση τρέχει να ιδιωτικοποιήσει τις παραλίες και να περάσει καταστροφικούς νόμους παρά τις διευρυμένες αντιδράσεις από διάφορους φορείς.

Το ρεπορτάζ σημειώνει:

«Οι κλασσικοί ελληνικοί προορισμοί όπως η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα πληγούν περισσότερο από την αύξηση της θερμοκρασίας. Οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν πως τα έσοδα από τον τουρισμό των νησιών αυτών θα μειωθούν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες του αιώνα κατά 12,5 δισ. ευρώ εάν ο τουρισμός δεν προσαρμοστεί στα νέα κλιματολογικά δεδομένα...

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος απειλεί τις ελληνικές ακτές από την ανοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας. Από τα 16.000 χιλιόμετρα ελληνικών ακτών μόνο τα 2.400 χιλιόμετρα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μια άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα έχει σαν αποτέλεσμα μέχρι το 2100 να χαθούν οικόπεδα αξίας 44 δισ. ευρώ».

Φαίνεται πως ΤΑΙΠΕΔ και τραπεζίτες θέλουν διαβεβαιώσεις ωστε να χειριστούν τις απαιτήσεις ασφαλιστικών εταιρειών στα χρυσά deal που σχεδιάζουν για τα δάση και τις παραλίες... στο όνομα της ανάπτυξης, την ώρα που το περιβάλλον καίγεται.

με πληροφορίες Frankfurter Rundschau, Deutsche Welle

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ)
Τράπεζα της Ελλάδος
Τουρισμός
Υπουργείο Τουρισμού
Περιβάλλον & οικολογία