Ηλεκτρονική Έκδοση

Ήξεις αφήξεις για την επιστροφή της τρόικας

Για επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα εντός των προσεχών ημερών, ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, έκαναν λόγο την Τρίτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές των Βρυξελλών. Την ίδια ώρα, και ενώ στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα είπε δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσει ημερομηνία επιστροφής της τρόικας καθώς απαιτείται πρόοδος σε σειρά ζητημάτων.

Ειδικότερα σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, οι επαφές με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζονται και τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Η ίδια σημείωσε ότι απαιτείται περαιτέρω πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα, όπως στον προϋπολογισμό του 2015, τα «κόκκινα» δάνεια, την είσπραξη των φόρων και άλλες πηγές δημοσίων εσόδων.

Την ίδια ώρα Ευρωπαίος αξιωματούχος, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι η τρόικα αναμένει εντός της εβδομάδος τις απαντήσεις των ελληνικών Αρχών σε σειρά από ζητήματα που έχουν τεθεί και αμέσως μετά οι επικεφαλής της προτίθενται να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσει θετικά η εν λόγω αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, έως το τέλος του έτους, τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να επιταχύνει τις προσπάθειές της.

Σημείωσε δε ότι ο χρόνος πιέζει, λέγοντας ότι ως το τέλος του έτους απομένουν μόνο δύο συνεδριάσεις της Ευρωομάδας (τέλη Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου) και πως θα πρέπει να υιοθετηθούν αποφάσεις από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια. «Αν δεν είναι φιλόδοξη η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης θα είναι αρκετά δύσκολο να πεισθούν κάποια κράτη-μέλη για συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σε ό,τι αφορά θέματα της διαπραγμάτευσης που παραμένουν «ανοιχτά», ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «σχετική ελαστικότητα», «περιορισμένη βέβαια», από την πλευρά των κρατών- μελών, υπό την έννοια ότι η εφαρμογή ορισμένων θεμάτων μπορεί να μεταφερθεί στο 2015. Ανέφερε, ακόμη, ότι η τρόικα κατανοεί ως έναν βαθμό πως δεν μπορούν να γίνουν τα πάντα μέσα σε τρεις εβδομάδες, ωστόσο επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Εξάλλου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η τρόικα δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη από το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Ο ίδιος τόνισε ότι το όποιο δημοσιονομικό κενό του προϋπολογισμού θα αυξήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015.

Τέλος, ανέφερε ότι ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει λυθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Για άτακτη οπισθοχώρηση έναντι της τρόικας ετοιμάζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να μη διακινδυνεύσει την επίτευξη μίας κάποιας συμφωνίας, που θα αποτελέσει και το δίλημμα της προεδρικής εκλογής.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τρόικα
Κομισιόν
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Ντάισελμπλουμ: Έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα με άγνωστο μέλλον