Ηλεκτρονική Έκδοση

Σπάνια και παλαιά βιβλία από 1 ευρώ!

Πεντακόσιους σαράντα οκτώ χάρτες της Κωνσταντινούπολης (1493-1960) περιμένουν τους συλλέκτες της 116ης Δημοπρασίας Σπάνιων Βιβλίων Ελλήνων Βιβλιόφιλων, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 14 του μήνα (7 μ.μ.), στην Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (πλ. Kαρύτση 8).

Από αυτή τη δημοπρασία, το ένθετο «Βιβλιοθήκη», θα βρίσκεται κοντά στο παλαιό και στο σπάνιο βιβλίο ως χορηγός επικοινωνίας.

Η σημασία της συλλογής αυτής είναι εθνικής και διεθνούς ακτινοβολίας καθώς συνιστά μια πλούσια πηγή ιστορικών τεκμηρίων, τοπογραφίας, αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας, χωρογραφίας, ονοματολογίας-τοπωνυμίων και αδιάψευστος καθρέφτης μιας συνεχούς ελληνικής και ελληνόφωνης παρουσίας στην εν λόγω περιοχή επί 500 περίπου έτη (1493-1960).

Οι δυνατότητες αξιοποίησης και επεξεργασίας της συλλογής είναι πολύπλευρες αφού δύναται να συγκροτήσει ως έκθεμα τη μόνιμη συλλογή Μουσείου, να αποτελέσει την πρώτη ύλη πολλών επιστημονικών και διεπιστημονικών μονογραφιών και διατριβών, να απαρτίσει εικονογραφημένο λεύκωμα και εγχειρίδιο διεθνών προδιαγραφών, να ψηφιοποιηθεί ώστε να συμπεριληφθεί σε σύγχρονες μορφές πολυμέσων και να καταστεί σημείο αναφοράς στη διεθνή βιβλιογραφία και την εν γένει διεθνή κοινότητα.

Ο συγκεκριμένος δημοπρατικός οίκος τής οικογένειας Κώστα και Γιώργου Σπανού δεν αποκλείει καμία και κανέναν από τα βιβλία, τα αντικείμενα, τα έργα τέχνης. Αφού το σημείο εκκίνησης μπορεί να ξεκινήσει και με το ελάχιστο ποσόν του 1 ευρώ (πενήντα οκτώ παλαιά και δυσεύρετα).

Συνολικά δημοπρατούνται 537 παλαιά και σπάνια βιβλία, παλαιοί χάρτες της Ελλάδας, χαρακτικά, καλλιτεχνικές εκδόσεις, έργα τέχνης.

Ανάμεσα στα δημοπρατικά χάι λάιτς, συλλογή με 91 φωτογραφίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη (1934-1996). Από τον κινηματογράφο, την κοινωνική ζωή, το θέατρο. Επίσης μια γιγαντοαφίσα («Η κυρία δεν με μέλλει») και έντυπες αφίσες. Έντεκα σελίδες του Ειρηνοδικείου Αθηνών (1929) για την υπόθεση-σκάνδαλο μεταξύ του Δημήτρη Μητρόπουλου (!) και της πιανίστας Μαργαρίτας Μουτούση.

Ο σύζυγος (ο συνταγματάρχης Μιχαήλ Μουτούσης) καταγγέλλει τη σύζυγο για ερωτική σχέση με τον συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας.

Μάρτυρες κατηγορίας ο συνθέτης Μανώλης Καλομοίρης και η κυρία Ελίζα Πύρρου. Πληροφορίες: Μαυρομιχάλη 7, 106 79 Αθήνα, τηλ.: 210-3614332, 210-3623917, www.spanosrarebooks.gr, e-mail: biblioph@otenet.gr.

Για το ένθετο «Βιβλιοθήκη»

Βασίλης Κ. Καλαμαράς

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Βιβλιοθήκη