Ηλεκτρονική Έκδοση

Προειδοποίηση της Μαδρίτης προς την Καταλονία

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία προειδοποίησε ότι δεν θα γίνει διαπραγμάτευση για το θέμα αυτοδιάθεσης της Καταλονίας, δύο ημέρες μετά τη συμβολική ψηφοφορία για την ανεξαρτητοποίησή της.

 «Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης το οποίο ζητάτε δεν είναι εφικτό, υπό αυτό το Σύνταγμα», απάντησε η Σαράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, σε ερώτηση στη Γερουσία.
 
«Με αυτό το κόμμα, με αυτή την κυβέρνηση μην προσπαθείτε να διαπραγματευτείτε για την κυριαρχία των Ισπανών. (…) Αν αυτό που επιθυμείτε είναι η ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, τότε θα είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε συμφωνία», τόνισε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, απευθυνόμενη στον βουλευτή Ζουζέπ Λουίς Κλέριες που ανήκει στον εθνικιστικό δεξιό συνασπισμό CiU, που κυβερνά την Καταλονία.
 
«Ούτε αυτό το κόμμα, ούτε αυτή η κυβέρνηση θα ψηφίσουν υπέρ μιας συμφωνίας απόσχισης», είπε χαρακτηριστικά.
 
Ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας, με επιστολή του προς τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, έχει προτείνει να ξεκινήσει «μόνιμος διάλογος».
 
Από την πλευρά της, η ισπανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να ασκηθούν διώξεις εναντίον του Αρτούρ Μας επειδή επέτρεψε τη διεξαγωγή συμβουλευτικής ψηφοφορίας την Κυριακή με θέμα την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.
 
Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι θα αποφασίσουν την Τετάρτη αν θα ασκήσουν δίωξη σε βάρος του καταλανού προέδρου, καθώς και σε άλλους υπουργούς της περιφερειακής κυβέρνησης της επαρχίας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Ισπανίας EFE.
 
Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο και ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία
Για το ίδιο θέμα
80% έδωσαν οι Καταλανοί υπέρ της ανεξαρτησίας
Oι Καταλανοί επιμένουν στην ανεξαρτησία