Ηλεκτρονική Έκδοση

Παρέμβαση πάπα στη G20 για τους τζιχαντιστές

Να ασκήσουν πιέσεις ώστε να μην βρίσκουν πλέον στήριξη οι τζιχαντιστές στη Μέση Ανατολή αλλά και να αγωνιστούν εναντίον ενός οικονομικού συστήματος που οδηγεί στην περιθωριοποίηση και ευνοεί τη στρατολόγηση τρομοκρατών ζητά ο πάπας Φραγκίσκος με επιστολή τους προς του ηγέτες της G20, που θα συνεδριάσουν το Σαββατοκύριακο στην Αυστραλία.

Πάπας Βενέδικτος Πάπας Βενέδικτος "Ολόκληρος ο κόσμος αναμένει από την G20 μια ευρεία συμφωνία που θα μπορέσει να οδηγήσει, μέσω του νομικού συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, στην οριστική παύση των άδικων επιθέσεων στη Μέση Ανατολή εναντίον διαφόρων ομάδων, θρησκευτικών και εθνικών, συμπεριλαμβανομένων και των μειονοτήτων" ανέφερε ο ποντίφικας στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ.

Αναφερόμενος στη δράση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, ο πάπας εκτιμά ότι "η λύση δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά στρατιωτικής φύσης" και εξηγεί ότι θα πρέπει, πάνω απ' όλα, να σταματήσει η υποστήριξη που λαμβάνουν οι τρομοκρατικές ομάδες μέσω "της πολιτικής στήριξης, του παράνομου εμπορίου πετρελαίου, ακόμη και της στρατολόγησης τρομοκρατών".

Ο πάπας Φραγκίσκος καταγγέλλει επίσης τις "μορφές επιθετικότητας που δεν είναι τόσο προφανείς, όμως είναι πραγματικές και σοβαρές" και ιδίως "τις καταχρήσεις του χρηματοοικονομικού συστήματος".

Είναι η δεύτερη φορά που ο πάπας στέλνει επιστολή πριν από μια σύνοδο της G20. Τον Σεπτέμβριο του 2013 είχε γράψει στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ενόψει της συνόδου στην Αγία Πετρούπολη, για να καλέσει τις χώρες-μέλη της G20 να "εγκαταλείψουν τη μάταιη επιδίωξη μιας στρατιωτικής λύσης" στη συριακή κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισλαμικό Κράτος
Βατικανό
Σύνοδος G20