Ηλεκτρονική Έκδοση

Ψυχρή υποδοχή από τους Ρεπουμπλικανούς

Συμφωνία Ομπάμα-Σι για μείωση των εκπομπών αερίων

Τους νέους στόχους για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου αποκάλυψαν οι ηγέτες ΗΠΑ και Κίνας, που ευθύνονται για το 45% των εκπομπών αερίων παγκοσμίως. Μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Πεκίνο, ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε «ιστορικό» το στόχο για μείωση των εκπομπών ρύπων στις ΗΠΑ κατά 26-28% έως το 2025 σε σχέση με το επίπεδο του 2005. Ο κινέζος πρόεδρος δεν μίλησε με αριθμούς αλλά δεσμεύτηκε η κορύφωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα φτάσει περίπου στο 2030, με την πρόθεση πάντως να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο νωρίτερα.

Υπό την επιτακτική πίεση για μια παγκόσμια συμφωνία στη διάσκεψη για το κλίμα στα τέλη του 2015 στο Παρίσι, η Κίνα δεσμεύτηκε για πρώτη φορά για το έτος κατά το οποίο θα σταματήσουν να αυξάνεται η εκπομπή ρύπων και η καμπύλη θα αντιστραφεί. Στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα, το Πεκίνο επιμένει συστηματικά ότι δεν πρέπει να κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με τις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες προτάσσοντας την αρχή των "κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών", σύμφωνα με την οποία η ευθύνη για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη βαρύνει κυρίως τις αναπτυγμένες χώρες.

Ωστόσο, η διαπίστωση των επιστημόνων είναι σαφής: οι σημερινές προσπάθειες είναι ανεπαρκείς για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου, στόχος που ορίστηκε από τη διεθνή κοινότητα για να αποτραπεί μια καταστροφική περιδίνηση διατάραξης του κλίματος.

Ο αμερικανικός στόχος "είναι ταυτόχρονα φιλόδοξος και επιτεύξιμος", σχολίασε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ωστόσο, λίγο μετά τις κοινές ανακοινώσεις Ομπάμα-Σι, ο επικεφαλής της νέας ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ απέρριψε τους νέους στόχους μιλώντας για ένα "μη ρεαλιστικό σχέδιο". "Το σχέδιο που θα παραδώσει ο Μπαράκ Ομπάμα στον διάδοχό του, σημαίνει σίγουρα υψηλότερες τιμές ενέργειας και πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας", τόνισε ο ΜακΚόνελ.

(Πηγή:BBC, ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα
Υπερθέρμανση του Πλανήτη
ΗΠΑ