Έντυπη Έκδοση

Το βασανιστικό μαρτύριο της σταγόνας

Την αργή και βασανιστική πορεία με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου συνεχίζει η κυβέρνηση, μη έχοντας εγκαταλείψει την ελπίδα ότι στη συνέχεια θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και με στόχο τον Ιανουάριο πλέον να έχει στα χέρια της τη συμφωνία της επόμενης ημέρας.

Το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και μετά τη χθεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (αυτή τη φορά παρουσία των διοικητών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και των Γκίκα Χαρδούβελη, Χρήστου Σταϊκούρα και Κώστα Σκρέκα) όπως και προχθές, ανέφερε ως χρονικό ορόσημο την προεδρική εκλογή, δημιούργησε απορίες ως προς το χρονοδιάγραμμα αλλά και το εάν η συμφωνία θα υπογραφεί πριν ή μετά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επαναλάμβαναν ότι πρώτα πρέπει να κλείσει το review (το οποίο όμως αποδεικνύεται πραγματικός Γολγοθάς για την κυβέρνηση, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών βάζουν όλα τα δύσκολα θέματα στο τραπέζι τώρα), στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του χρόνου να λυθεί το ζήτημα του χρέους (παρόλο που οι εταίροι δε δείχνουν επί του παρόντος διάθεση για διευθέτηση) και το πολύ τον Ιανουάριο να οριστικοποιηθεί η συμφωνία (έστω και με όρους που δεν θα υπαγορεύσει η κυβέρνηση).

Είτε η συμφωνία υπογραφεί πριν την προεδρική εκλογή (όπως επιθυμεί η Αθήνα), είτε παραπεμφθεί για μετά (όπως φαίνεται να μην αποκλείουν οι εταίροι), οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το δίλημμα ισχύει, καθώς εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οδηγηθεί η χώρα σε κάλπες και από αυτές αναδειχθεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρχει -όπως λένε- η απειλή ακύρωσης των συμφωνηθέντων και άρα χρηματοδοτικής ασφυξίας. «Είναι στο χέρι των βουλευτών και των πολιτών να αποφασίσουν εάν θα κάνουν πειράματα», προσέθεταν.

Στο μεταξύ όμως η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την αξιολόγηση και τις εντυπώσεις από αυτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου σημείωσε ότι το ασφαλιστικό είναι στη συζήτηση μόνο για διοικητικού χαρακτήρα θέματα, όχι για ζητήματα που αφορούν την ουσία καθώς όπως δήλωσε δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.

ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Eurogroup
Τρόικα
Κύριο θέμα
Οι «κόκκινες» γραμμές της τρόικας