Έντυπη Έκδοση

* ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Στους Podemos ο Τσίπρας

Στην αλλαγή του ευρωπαϊκού κλίματος ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει πολλά καθώς βλέπει τη συμμαχία των δυσαρεστημένων χωρών της Ευρώπης να κερδίζει έδαφος και καλλιεργεί περαιτέρω το στόχο για τη δημιουργία μετώπου κατά της Γερμανικής πολιτικής λιτότητας.

Την Κυριακή στη Φλωρεντία Την Κυριακή στη Φλωρεντία Με αυτό ως δεδομένο, ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει το Σάββατο να συναντήσει τους Podemos στο ιδρυτικό συνέδριό τους και την Κυριακή στη Φλωρεντία, όπου θα μιλήσει στο συνέδριο του Transform Europe.

Την ίδια ώρα, η ευρωομάδα της Αριστεράς κλιμακώνοντας τις πιέσεις στο φιλομερκελικό περιβάλλον των Βρυξελλών ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση μομφή κατά του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, με αφορμή τη γνωστή υπόθεση φοροαποφυγής επί πρωθυπουργίας του στο Λουξεμβούργο.

Ιδρυτικό συνέδριο

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί στο ιδρυτικό συνέδριο του ισπανικού πολιτικού φαινομένου που από κίνημα πλατειών έφθασε σε ελάχιστο χρόνο να είναι πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις εκφράζοντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια που κυριαρχεί και στην Ισπανία και ταράσσοντας, παράλληλα, τα νερά στην Ευρώπη, καθώς πολλοί βλέπουν ένα «νέο ΣΥΡΙΖΑ» να αναδεικνύεται στην Ιβηρική. Σε κάθε περίπτωση, η ιδρυτική διαδικασία του Podemos που θα κρατήσει μέχρι τον Δεκέμβριο αποτελεί ορόσημο στην ιστορία των ευρωπαϊκών -και όχι μόνο- πολιτικών οργανώσεων και αναμένονται με ενδιαφέρον οι αποφάσεις για το οργανωτικό μοντέλο, τις πολιτικές αρχές της οργάνωσης και την εκλογή της ηγεσίας.

Οσον αφορά την επίθεση της ευρωπαϊκής Αριστεράς στον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας «Στο Κόκκινο» αναφέρθηκε και στην ελληνική διάσταση του σκανδάλου, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι τα ελληνικά ΜΜΕ «έθαψαν» την υπόθεση συμμετοχής στο σκάνδαλο φοροαποφυγής και αρκετών ελληνικών επιχειρήσεων. Ο κ. Παπαδημούλης εξήγησε ότι η ευρωομάδα της Αριστεράς, προκειμένου να γίνει δυνατή η κατάθεση πρόταση μομφής, θα ζητήσει τη στήριξη της πρότασης από τους Οικολόγους και αριστερόστροφους σοσιαλιστές που είχαν καταψηφίσει την υποψηφιότητα του Ζ.-Κ. Γιουνκέρ, καθώς για την κατάθεσή της απαιτούνται 75 υπογραφές ευρωβουλευτών και δεν αρκούν οι 52 της Αριστεράς. Σε άλλη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε την ελπίδα ότι η υπόθεση θα έρθει στην Κομισιόν και δεν θα αναβληθεί. «Ο κ. Γιουνκέρ δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται και να αποφεύγει δημόσιες εξηγήσεις για το θέμα. Οφείλει να απολογηθεί γι' αυτό» υπογραμμίζει. «Ο κ. Γιουνκέρ έχει υποσχεθεί περιορισμό της φοροαπάτης και της φοροδιαφυγής και ως πρωθυπουργός έκανε τα ανάποδα». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναδειχθεί, εκτός από το φοροσκάνδαλο του Λουξεμβούργου που έχει οδηγήσει σε φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή πολλών δισ. ευρώ με «νόμιμο τρόπο», και το έλλειμμα, με τις τρύπες που έχει η ισχύουσα ευρωπαϊκή πραγματικότητα που επιτρέπει φορολογικούς παραδείσους μέσα στην Ε.Ε.

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΑΛΗΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Κινήματα/Ομάδες/Δράσεις