Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ SOCAR ΕΙΧΕ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΝ Α. ΣΑΜΑΡΑ

Μυστική συνάντηση για τον ΔΕΣΦΑ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της μεταβίβασης του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, του εθνικού διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου, στην κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων του Αζερμπαϊτζάν, Socar.

Η Socar διερευνά τις ελληνικές προθέσεις Η Socar διερευνά τις ελληνικές προθέσεις Με άκρα μυστικότητα, όπως έκανε γνωστό η ίδια η Socar και υποχρεωτικά επιβεβαίωσε στη συνέχεια το μέγαρο Μαξίμου, συναντήθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον επικεφαλής της επιχείρησης, Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ. Ο κ. Αμπντουλάγεφ επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά την Ελλάδα, προκειμένου το Μπακού να διερευνήσει τη στάση που η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να τηρήσει έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει αντιδράσει στο ενδεχόμενο εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, επικαλούμενη το γεγονός ότι η δραστηριότητα της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων του Αζερμπαϊτζάν στη χώρα μας ενδέχεται να καταστεί εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Η ένστασή της έγκειται πιο συγκεκριμένα, όπως έχει συμβεί και στην περίπτωση της ρωσικής Gazprom, στο γεγονός ότι η Socar θα ελέγχει και την παραγωγή και τη μεταφορά, λόγω της συμμετοχής της στον αγωγό ΤΑΡ, ο οποίος αναμένεται να εξάγει στην Ευρώπη ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και την πώληση-παροχή, μέσω των δικτύων του ΔΕΣΦΑ, του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Ο κ. Αμπντουλάγεφ ήρθε στην Αθήνα εκφράζοντας το κλίμα έντονης δυσαρέσκειας που διακατέχει το Μπακού, το οποίο διεμήνυσε άλλωστε προ ημερών πως δεν αποκλείεται να αποσύρει εντέλει το ενδιαφέρον του για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, στην περίπτωση που η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού εξακολουθήσει να εμφανίζει προσκόμματα στην ιδιωτικοποίηση της ελληνικής εταιρείας.

Εχει διατυπωθεί πάντως ως αίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσκοπεί στην ουσία στον αποκλεισμό της Socar, η οποία, ούτως ή άλλως, αν και έχει δηλώσει πρόθυμη να συνεργαστεί με τα ευρωπαϊκά όργανα, κατηγορεί την Ε.Ε. στην προκειμένη περίπτωση για διγλωσσία, με σκοπό την είσοδο νέων υποψηφίων στη διαδικασία διεξαγωγής ενός νέου διαγωνισμού, ενδεχομένως ευρωπαϊκών εταιρειών, οι οποίες, λόγω της πιθανότητας εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη, δεν εκδήλωσαν τη δεδομένη στιγμή το ενδιαφέρον τους.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η Αθήνα, η οποία είναι εκτεθειμένη έναντι της Socar, λόγω των δεσμεύσεων που ανέλαβε -και μάλιστα γραπτώς, σύμφωνα με τον κ. Αμπντουλάγεφ- το προηγούμενο διάστημα και τις οποίες προφανώς σήμερα δεν μπορεί να τηρήσει, όσο και το Μπακού αναμένουν την οριστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα γίνει γνωστή έως τον Μάρτιο του 2015.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Καύσιμα/Ενέργεια
ΔΕΣΦΑ
Συγχωνεύσεις & εξαγορές
Φυσικό αέριο