Έντυπη Έκδοση

Βενιζέλος: Ενδεχόμενο προσφυγής στα διεθνή δικαστήρια για την κυπριακή ΑΟΖ

«Θέλουμε αποκλιμάκωση της έντασης και αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ενημέρωση στη Βουλή της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Αφησε ανοικτό όμως το ενδεχόμενο η αντίδραση της Αθήνας και της Λευκωσίας στην «προκλητική απόφαση» της Αγκυρας «να προσβάλει, ανοικτά και απροκάλυπτα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αποστέλλοντας το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα», να αποκτήσει και νομικά χαρακτηριστικά, εκτός από τα πολιτικά.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές κατά της Ε.Ε. για τη στάση της έναντι της Τουρκίας, έπειτα από την παραβίαση της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ επανέλαβε την πλήρη στήριξή του στην επιλογή του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, να μην επιστρέψει στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού όσο η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει αυτή τη συμπεριφορά.

Εκκληση εν τω μεταξύ προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της απηύθυνε χθες ο επίτροπος Πολιτικής Γειτονίας και Διεύρυνσης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, ο οποίος, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να στείλουμε ξεκάθαρα μηνύματα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η Αγκυρα θα πρέπει «να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει περαιτέρω δηλώσεις ή πράξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερη ένταση».

ΝΕΦΕΛΗ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΑΟΖ
Υπουργείο Εξωτερικών
Κύπρος
Εξωτερική πολιτική