Έντυπη Έκδοση

Η ΑΓΚΥΡΑ ΡΙΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ

«Ασφαιροι» οι κανόνες εμπλοκής

Τα τουρκικά πλοία που πλέουν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, όπως όλα τα πολεμικά πλοία, όλων των χωρών, έχουν «κανόνες εμπλοκής», αλλά σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται οδηγίες για χρήση πυρών εναντίον ελληνικών ή ισραηλινών σκαφών με τα οποία ενδεχομένως θα έρθουν σε επαφή.

Ελληνικό υποβρύχιο και φρεγάτα που πλέουν στην αν. Μεσόγειο παρακολουθούν με το χέρι στη σκανδάλη οι Τούρκοι Ελληνικό υποβρύχιο και φρεγάτα που πλέουν στην αν. Μεσόγειο παρακολουθούν με το χέρι στη σκανδάλη οι Τούρκοι Χθες η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» σημειώνει πως οι κυβερνήτες των τουρκικών πλοίων στους κανόνες εμπλοκής που έχουν λάβει δεν περιλαμβάνεται το δικαίωμα χτυπήματος, αλλά μπορούν να εγκλωβίσουν με τα συστήματα τους «εχθρικά» σκάφη. Οι κανόνες εμπλοκής είναι διαφορετικοί από αυτούς που εφαρμόζονται στην περίπτωση της Συρίας καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα, τα ελληνικά πλοία είναι πλοία χώρας μέλους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Τα τουρκικά σκάφη που βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο παρακολουθούν στενά την ελληνική φρεγάτα και το υποβρύχιο που πλέουν στα ανοικτά της Κύπρου ώστε να μην παρεμποδιστούν οι έρευνες του «Μπαρμπαρός». Στρατιωτικοί κύκλοι στη Λευκωσία εκτιμούσαν πως η Αγκυρα χρησιμοποιώντας την εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» ρίχνει τους τόνους διατηρώντας όμως την ένταση που η ίδια δημιούργησε με τις δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Δεν ακολουθούμε

Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης δήλωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει τα μέτρα που πρέπει και σε καμία περίπτωση δεν θα παίξει το παιχνίδι της Αγκυρας.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου ναύαρχου για τους «κανόνες εμπλοκής», ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι «είναι προφανές ότι η Τουρκία επιλέγει το δρόμο της δημιουργίας έντασης» και η Λευκωσία με κάθε σοβαρότητα παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις, αλλά δεν πρόκειται να τις ακολουθήσει.

Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας είπε ότι η πολιτική της Λευκωσίας παραμένει σταθερά προσηλωμένη προς την κατεύθυνση της προαγωγής της σταθερότητας, της ασφάλειας και της περιφερειακής συνεργασίας στο πλαίσιο που ορίζει πάντοτε η διεθνής νομιμότητα και είναι ταυτισμένη με τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής, αλλά και την κοινή προοπτική της ειρήνης και της ευημερίας για ολόκληρη την περιοχή.

Γκρίνια για τριμερή

Η «Τζουμχουριέτ» κάνει ευρεία αναφορά και στην κοινή διακήρυξη Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου σημειώνοντας πως η Τουρκία δεν έχει κανένα σύμμαχο στην ανατολική Μεσόγειο καθώς οι σχέσεις με Αίγυπτο, Συρία και Ισραήλ είναι κακές.

Η τριμερής κατά την εφημερίδα ωφέλησε την Ελλάδα καθώς αν η γραμμή της ΑΟΖ του Καστελορίζου ενωθεί με τη γραμμή της Κρήτης και της Ρόδου, τότε η Μεσόγειος μετατρέπεται σε ελληνική θάλασσα, λαμβάνοντας υπόψη και τις συμφωνίες που έχει κάνει η Κύπρος με το Ισραήλ τον Λίβανο και την Αίγυπτο.

Παιχνίδι εντυπώσεων

Χθες μια άλλη τουρκική εφημερίδα, η «Μιλιέτ», παρουσιάζει κατάλογο περιοχών που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κύπρο, οι οποίες έχει ζητηθεί να επιστραφούν στους Ελληνοκύπριους με τη λύση του Κυπριακού. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο κατάλογος δόθηκε από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τη «Μιλιέτ», στην πρότασή της για το εδαφικό η ελληνοκυπριακή πλευρά εκτός από το 75% του εδάφους της Κύπρου ζητά και την επιστροφή των θρησκευτικών και αρχαιολογικών χώρων που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους Ελληνες ορθόδοξους. Σύμφωνα με τη «Μιλιέτ», στην πρόταση περιλαμβάνεται «η επιστροφή εδαφών τα οποία έχουν ειδική σημασία για την ελληνοκυπριακή πλευρά όπου πριν το 1974 υπήρχε πυκνός πληθυσμός Ελληνοκυπρίων (δηλαδή Μόρφου, Αμμόχωστος) ή ιστορικής, αρχαιολογικής σημασίας χώροι για τους Ελληνοκύπριους (Σαλαμίνα, Βουνί-Σόλοι), πολιτιστικής ή θρησκευτικής σημασίας (Αγιος Βαρνάβας, Μοναστήρι Αποστόλου Ανδρέα) ή ειδικές περιπτώσεις (χερσόνησος Καρπασίας, Μαρωνιτικά χωριά)».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε το δημοσίευμα παραπλανητικό και το απέδωσε στη διαχρονική πρακτική της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στην προσπάθειά τους να εξέλθουν από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται, λόγω των προκλητικών και παράνομων ενεργειών της Αγκυρας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε ότι η «Μιλιέτ» μόλις την περασμένη βδομάδα, είχε ισχυριστεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε καταθέσει χάρτη για το εδαφικό, κάτι που διαψεύσθηκε και από τον Ντερβίς Ερογλου. Η Λευκωσία, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, «δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Αγκυρα σε ένα τέτοιο παιχνίδι που μοναδικό στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό από τις προκλητικές ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία εντυπώσεων».

Ξεκαθαρίζει κατηγορηματικά ότι η Λευκωσία δεν έχει καταθέσει οτιδήποτε πέραν των κριτηρίων βάσει των οποίων πρέπει να επιλυθεί το εδαφικό. Τέτοια κριτήρια είναι η παραγωγικότητα της γης, οι προοπτικές ανάπτυξης των περιοχών, καθώς επίσης και κάποιες περιοχές που έχουν ιδιαίτερη θρησκευτική, πολιτισμική ή ιστορική σημασία για τους Ελληνοκύπριους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΑΟΖ
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Κύπρος
Εξωτερική πολιτική
Τουρκία